Nyheter

Redaktionen Tycker Till: Championship Weekend!

Foto: Cliff Welch/Icon Sportswire via Getty Images

Endast fyra lag återstår! Denna veckans tyckande kommer självklart handla mycket om helgens två matcher. Men det finns een nyhet från veckan som vi måste inleda med, angående Philip Rivers som valt att gå i pension.

 

Philip Rivers  pensionerar sig efter 17 säsonger och mer än 63 000 passing yards. Han är femma genom alla tider när det gäller passing yards men har aldrig vunnit något av betydelse. Har han gjort tillräckligt för att kunna väljas in i Hall of Fame?

Mattias: Ett klassiskt gränsfall. För mig ska Hall of Fame vara en plats för de allra bästa individuella spelarna och inte bara handla om hur framgångsrikt ens lag varit. Rivers har varit en topp-QB i NFL många år, vilket ger honom en god chans, men självklart hade man velat se honom lämna ett större avtryck i slutspelet. Men en karaktär man kommer sakna!

Olof: Jag har sedan diskussionerna om Rivers till HoF börjat varit väldigt skeptisk. Han har total-statsen men jag tycker de i sammanhanget väger ganska lätt. En AFCCG är det Rivers har att stoltsera med och det är helt enkelt inte bra nog. Nånstans måste man också varit en vinnare på planen.

Richard: Nej, det har han inte. Jag är kanske hårdare än andra i mina krav, men han skulle behövt ha mer framgång i slutspelet och varit bäst under någon period i sin karriär. Flera QBs under samma era jag sätter före, och till slut måste vi ändå sätta stopp innan hela museet drunknar i gamla quarterbacks.

Daniel: Det är verkligen på håret. Jag tycker inte att yards räcker. Jag tycker inte att enbart titlar räcker heller. Så av alla de stora som just slutat eller är mot slutet av sin karriär så tror jag att Rivers och Eli Manning missar hall of fame.

 

Tom Brady spelar sitt nionde conference championship på de tio senaste säsongerna. Är han helt enkelt en så extremt bra spelare även när han kommit upp i ålder, eller vad tror du är den främsta anledningen till att han fortfarande spelar de här mästerskapen säsong efter säsong?

Mattias: Han landade i en bra situation i Tampa Bay, så klart, men det fanns säkert 10-15 lag med lika bra förutsättningar. Brady är den hemliga kryddan i den här såsen. För visst är han fortfarande en väldigt bra spelare, och har varit en av ligans bästa quarterbacks andra halvan av säsongen. 

Olof: Även om armen, benen (har de någonsin funnits), snabbheten osv börjar dala så har Tom haft en sån otroligt hög lägstanivå, han har varit relativt skadefri och har en fantastisk kropp för sin gubbålder. Men hans främsta vapen sitter ändå ovanför axlarna. En ledare, en taktiker, en extra coach på planen. Med hyfsat lag runt om räcker sånt långt, tro det eller ej.

Richard: Han har ju historiskt haft rätt schyssta förutsättningar, både nu i Tampa och sin tid i Boston. Men han har ju onekligen också lyft varenda anfallsspelare runt sig, och varit konsekvent fenomenal även när bitarna runtom honom inte varit de bästa. Hans förmåga att analysera och utnyttja svagheter i försvar är svår att stoppa hur gammal han än blir. 

Daniel: Brady har haft bra lag och coacher runt sig under större delen av karriären, men jag tror att det inte har alls lika stor betydelse som Bradys förmåga att lyfta sin omgivning. Jag tror att han är otroligt lik det man fick se av Michael Jordan i Netflix-dokumentären som kom för något år sedan. Han förväntar sig det bästa av sig själv och sina lagkamrater i varenda ögonblick, och visar du vara att du vill detsamma så har du hans fulla stöd

 

Aaron Rodgers såg hur Packers draftade hans ersättare inför den här säsongen. I Eagles draftade man också en quarterback tidigt vilket fick Carson Wentz att helt tappa självförtroendet. Rodgers däremot har aldrig (?) sett bättre ut! Vad tror du är anledningen till det?

Mattias: Kanske hjälpte det att tända en liten gnista till en eld under Rodgers bakdel. Men jag tror nog att det mestadels handlar om verkliga saker som man kan ta på, att han redan var en omåttligt begåvad spelare som gör sin andra säsong i LaFleurs system med spelare han känner sig mer bekväm med.

Olof: Jag tror absolut att det kan ha väckt nånting till liv i Rodgers. Han kan nog vara en grinig jävel och när någon försöker påstå att han är gammal/slut så väcks elden. Sen tycker jag hela Packersorganisationen varit lite slö/lata/såsiga senaste åren, nöjda med gamla meriter, draftat mediokert. Sånt har såklart spelat in i Rodgers prestationer.

Richard: Först och främst är Rodgers och Wentz knappt i samma liga, både bildligt och bokstavligt. Rodgers kanske fick lite motivation. Han känns ju som en som gärna knäpper folk på näsan och det kan han ju onekligen göra nu. Sen tror jag mycket av hans framgång i år ligger i att han är mer bekväm i ett spelsystem som bevisligen är perfekt för honom.

Daniel: Jag tror att andra året i ett offense som han verkade skeptisk till förra säsongen, men som levererade riktigt bra resultat, är det som har störst betydelse. Och jag tror att draften fungerade som en signal till Rodgers, om du inte är beredd att göra det vi ber dig om så har vi en spelare i kulisserna som gärna gör det för att få chansen att peta dig. 

 

Patrick Mahomes verkar vara helt återställd från förra helgens hjärnskakning men han brottas också med en så kallas turf toe. Hur mycket tror du att han påverkas av det, om det begränsar hans möjlighet att lämna passningsfickan?

Mattias: Jag tror inte att det påverkar honom särskilt mycket. Kanske att Andy Reid är lite mer försiktig med att kalla spel som sätter honom i onödigt riskabla situationer, men det är nog ingen stor faktor. Du kan inte hålla tillbaka i Conference-rundan, då får du uppleva Super Bowl från soffan.

Olof: Turf toe är en sån där skada som låter ganska fjuttig men som tydligen kan göra ont så in i helvete, är ju ofta man hör om spelare som tvingas stå över matcher pga den typen av skada. Jag tror absolut det kan påverka, vi såg redan under förra veckans match hur han blev lite stelbent. Men med lite sprutor och matchens magnitud så ska det nog kunna se bra ut ändå.

Richard: Han är ju inte direkt återhållsam i sin spelstil, men frågan är om han inte tvingas till det nu. Dels för att skydda tån, dels för att inte råka dra på sig liknande skada denna vecka. Om tvivel kryper in ”är det värt att satsa eller är priset för högt?”, då är det lätt att bli försiktig.

Daniel: En stor del av Mahomes spel är att han kan förlänga tiden innan pass genom att springa runt en stund. Han såg klart begränsad ut senast, men han kunde ju ändå hålla igång ett utmärkt passningsspel. Skulle det inte förvärras så är jag övertygad om att Mahomes kommer prestera utmärkt i passningsspelet.

 

Buffalo Bills är ett ganska enkelspårigt lag rent offensivt. Man passar bollen extremt mycket och har inte riktigt fått igång produktionen under slutspelets första två matcher. Behöver man springa bollen mer mot Chiefs eller ska man fortsätta att nästan uteslutande kasta bollen för att kunna vinna den här matchen?

Mattias: Det är väl egentligen bara om man hamnar i en stor ledning som det kan gynna dem, tror jag. Gör det som du är bäst på om inte motståndarna försöker fuska lite genom att använda formationer och spel som fokuserar stenhårt på passningsspelet. Jag tror nästan att det är viktigare för Chiefs att kunna springa bollen lite.

Olof: Så länge inte Chiefs ger dem jätteluckor i springspelet för att täcka passningarna så ska de fortsätta på den inslagna vägen. Har aldrig riktigt förstått folks fascination med att eftersträva fördelningen pass/spring ska vara jämn. Gör det som funkar, funkar det bra, gör mer av det. Funkar det inte, byt taktik. Funkar passningsspelet för Bills. Hyfsat va?

Richard: Varför peta i ett fungerande recept? Genom att vara så väldigt varierande i sitt passanfall sprider man ut försvaret ändå. Ibland öppnar spring för pass, här blir det kanske tvärtom om Chiefs offrar allt för att stoppa pass. Så länge de flyttar bollen och tar poäng är det onödigt att ifrågasätta hur.

Daniel: Jag tror att man måste hänga med Chiefs här, och ett script som inneehåller mycket passningar känns lika naturligt som självklart. Man får aldrig släppa på gasen mot Mahomes och jag accepterar bara spring om man hamnar i en stor ledning och Mahomes inte kan spela för Chiefs. Go Bills!

Redaktionen Tycker Till: Championship Weekend!

Nyheter

To Top