Nyheter

Weckans West 6

Då var ännu en veckas matcher spelade och här går vi igenom alla matcherna inom AFC West, något kortfattat om allt det som hände mellan slantsingling och avblåsning. Denna gång är det veckan 6 det gäller

Oakland Raiders 7 – 24 Kansas City Chiefs
Veckan bjöd på ett rivalmöte mellan två väldigt spännande lag. Raiders kom till Kansas och hoppades kunna bygga vidare på förra veckans vinst mot San Diego Chargers. Motståndarna Chiefs var obesegrade inför matchen. Det skulle de också förbi, när domarna väl blåste av.

chiefs_2013Matchen började jämnare än vad slutresultatet visar. Raiders tog de första 7 poängen i första kvarten. Chiefs sprang senare in 7 poäng i den sista minuten av den andra kvarten. Ställningen 7 – 7 var resultatet av en halvlek som karaktäriserades av stabilt försvarsspel från båda lagen. Oavsett vilket lag som hade bollen var det sällan receivers fria på planen och ofta en försvarare i ansiktet på Alex Smith respektive Terrelle Pryor. I andra halvlek tvingades en redan skadedrabbad offensiv linje i Raiders att ersätts ytterligare två spelare, reservcentern Andre Gurode och reservtacklen Tony Pashos. Detta utnyttjades av Chiefs, ligans bästa försvar mot ligans mest trasiga linje. Man stoppade lätt all form av offensiv från Raiders, med 10 sacks och total tillproppning i springförsvaret hade man full koll.

raiders_2013Den defensiva dominansen från Chiefs gav anfallet mycket möjligheter. Det tröttade också ut Raiders försvar och poäng till Chiefs var till slut ett faktum. Detta trots att anfallet och Alex Smith hade väldigt svårt att producera något. Det fanns tyvärr inget som Raiders anfall kunde göra och försvaret kan inte göra allt. Pryor försökte att tvinga fram spel och kastade 3 interceptions. Han var inte bekväm i den ständigt sönderfallande fickan och det var tydligt. Kanske inte obefogat, Chiefs lyckades med 10 sacks varav 3,5 av linebackern Tamba Hali.

Matchens utropstecken! Chiefs otroliga försvar fick 10 sacks och 3 interceptions. Det går inte begära mer. Försvaret vann matchen. Vilket var tur, då anfallet hade så tydliga problem. Än så länge är Chiefs NFL:s bästa försvarsenhet i mina ögon.

Jacksonville Jaguars 19 – 35 Denver Broncos
Det skulle vara den lättaste matchen för Broncos på hela säsongen. Vinstlösa och hopplösa Jaguars räknades bort långt före matchen satte igång och det diskuterades bara hur stort Broncos egentligen skulle vinna. Kunde det bli 50+ poängsskillnad, skulle Broncos ens ställa upp med sin förstauppställning?

broncos_2013Matchen började inte helt oväntat till Broncos fördel. Snabbt fick de upp 14 poäng på tavlan. Kanske slappnade de av, kanske drabbades de lite av medias hybris, för inte långt därefter hade Jaguars tagit 12 poäng. Två field goals och en interception till touchdown. Det kändes dock fortfarande som om Broncos hade kontroll på tillställningen, även om den var jämnare än vad de kanske ville. Det hade dessutom kunnat vara ännu jämnare utan slarv och dåliga beslut av Jaguars. Bland dessa finns en fejkad punt som misslyckades, ett försök på en 2-point conversion och penalties som stjälpte när Jaguars väl fick stopp på Broncos farliga offensiv.

Jaguars räddade sitt rykte i denna match, även om de fortfarande är det sämsta laget i NFL. Men lite respekt får de efter detta och vi lär oss återigen att alla lag kan vinna över alla lag, även om det ska ännu mer till än vad söndagen hade. Broncos största hinder var dem själva, med slarvigt spel vinner man inga Super Bowls. Peyton Manning tappade två bollar vid snap, som plockades upp av Jaguars. De lyckades bara med att få fram två sacks och man kan inte släppa så mycket springyards centralt som de gjorde. Det är viktigt att etablera en mentalitet att spela bra fotboll hela säsongen, oavsett motstånd och favoritskap. Det kommer behövas i januari.

Matchens utropstecken! Det är tydligt att Justin Blackmon är något speciellt. Denna vecka hade han hela 14 receptions och 190 yards. Han stred mot Denvers cornerback Champ Bailey som hade stora problem att stoppa honom, framförallt vid korta snabba passningar. Blackmon har nu 326 yards på bara två matcher, i ett av ligans sämsta lag och med kanske den sämsta startande quarterbacken. Det är imponerande.

Indianapolis Colts 9 – 19 San Diego Chargers
Båda lagen har en stark offensiv enhet och en mer tveksam försvarsenhet. Inför denna match var jag tvärsäker på att det skulle bli mycket poäng, att anfallen skulle flytta bollen relativt bekymmersfritt och att båda lagen skulle ha över tre touchdowns var. Men ack så fel jag hade.

chargers_2013Matchbilden är extremt intressant i denna match. Chargers gjorde ett fantastiskt jobb i att ha långa, tidsfördrivande och framgångsrika drives. När matchen var slut hade man haft bollen nästan dubbelt så länge som Colts, 38:31 mot 21:29. Detta gjorde man genom ett väldigt bra springspel och korta, kvicka passningar. Ryan Mathews, running back, hade 102 yards på 22 spel. Kollegan Danny Woodhead hade sammanlagt 83 yards både springandes och vid passmottagningar. Men den bästa dagen av alla hade rookien Keenan Allen, som verkligen verkar ha etablerat kemi med sin quarterback Philip Rivers. Han hade 102 yards och lyckades med matchens enda touchdown. Anfallet producerade inte många poäng och hade svårt att få till det när planen minskades nära Colts end zone. Men de gjorde en enormt bra jobb i att kontrollera tiden. Det var effektiv och intelligent fotboll och de tog precis så mycket poäng som behövdes.

Colts anfall hade det svårt att flytta bollen. De försökte springa men Chargers defensiva linje gjorde ett väldigt bra jobb i att förhindra luckor att springa i. I passningsspelet var Chargers dugliga defensivt, men Colts receiver spikade sig själva i foten genom att tappa en mängd passningar. Inget av lagen lyckades med mycket sacks. Det dröjde till den fjärde kvarten innan någon quarterback fick tugga gräs. För Chargers försvar var det dock nära flera gånger och man fick press och förminskade fickan, även om det inte resulterade i fler än två sacks. Offensivt ska mycket beröm ges den offensiva linjen, båda lagets tackles King Dunlap och rookien DJ Fluker spelade väldigt bra. Men det var också en väldigt bra play calling, många spel där bollen kastades inom 2-3 sekunder och då blir det svårt för försvaret att hinna nå quarterbacken. Överlag en imponerande insats av Chargers.

Matchens utropstecken! Matchens inleddes med vad som skulle bli Colts längsta passningsspel. De valde att spexa till det direkt med en så kallad flea flicker. Spelet innebär att running backen får bollen, springer fram en liten bit och sen kastar tillbaka den till quarterbacken. Han kastar den i sin tur precis som ett vanligt spel, i detta fall till Reggie Wayne. Det gav Colts 35 yards i ett passningsoffensiv som haltade i resten av matchen. Och vi älskar ju när det kommer in lite trickspel!

 

Ställningen i AFC West
Denver Broncos 6 – 0 – 0
Kansas City Chiefs 6 – 0 – 0
San Diego Chargers 3 – 3 – 0
Oakland Raiders 2 – 4 – 0

Även efter sex veckor har vi två obesegrade lag i divisionen. Det är NFL just nu bästa division om man ser till antalet vinster som lagen gemensamt har skrapat ihop. Raiders har störst problem just nu, Chargers såg starka ut och stiger i aktning efter förra veckans förlust mot just Raiders. Både Chiefs och Broncos hade en mindre bra vecka för respektive lag men det är otroligt starkt att vara 6 – 0. De enda två lagen i NFL som är det just nu.

Nyheter

To Top