Mat och recept

Söndagsmiddagen – Mexikansk höjdare från San Diego

Denna vecka är maten hämtad från sydvästra delarna av USA, närmare bestämt San Diego. Självklart är maten inspirerad av det mexikanska köket med en härlig amerikansk touch på. Carne Asada Fries står på menyn och det är nästan en himmelsk upplevelse, det är lätt att förstå att Philip Rivers inte vill att Chargers ska lämna staden.

Carne Asada låter exotiskt och spännande, men namnet kan egentligen översättas till grillat kött. Det är nötkött, oftast flankstek, man grillar och den marineras fördelaktigt med lime, koriander, vitlök, salt och peppar. Väldigt vanligt i Latin Amerika där Carne Asadan även har sitt ursprung.

Carne Asada Fries är precis som det låter, Carne Asada med pommes frites. Rätten sägs ha serverats första gången på familjen Farfans restaurang i San Diego, Lolita´s. Restaurangen har serverat mexikanskt i över 30 år men det var inte fören i slutet av 90-talet som Carne Asada Fries gick att finna på menyn. Den har snabbt spridit sig i övriga Kalifornien och andra delar av sydvästra USA.  Grundaren till Lolita´s, Joaquin Farfan, berättade att de till en början la till pommes frites i en Carne Asada-burrito, men senare gjordes en egen rätt utan brödet. Resten är historia.

”Who would have thought french fries in a Mexican taco shop would be as popular as they are? We never thought that. For our five locations, we use over 10,000 pounds of french fries a week. It’s crazy,” – Joaquin Farfan

Det är en perfekt måltid med grillat kött, pommes frites och grymt goda tillbehör. När jag läste om rätten så var det många som hade skyhöga hyllningar till den och flertalet beskrev hur måltiden slog dem med förvåning och nästan var livsförändrande. När jag smakade på första tuggan så kände jag att jag höll med, makalöst gott på sitt eget sätt. En kul, annorlunda och utsökt måltid som jag kommer att laga många gånger i framtiden.

20161019_232018Carne Asada Fries 

Carne Asada

500 g Flankstek ( Eller annat nötkött)

1 lime

1 citron

3 klyftor vitlök

0,5 dl olivolja

Någon droppe tabasco

Paprikapulver, Persilja, Salt och Svartpeppar efter smak.

 

Pressa lime och citron, hacka och krossa vitlöken, blanda alla ingredienser i en påse och stoppa ned din köttbit. Marinera gärna ett par timmar, ju längre desto bättre. Tillaga antingen på grillen eller i ugnen (ca. 45 min 175 grader, men gärna längre tid). Stek gärna köttet om du tillagar i ugnen så får du en stekyta.

 

 

Pico De Gallo

3 tomater

1 msk gul lök

1 dl hackad korriander

1 msk hackad chili

1 ½ msk pressad lime

½ tsk salt

Hacka tomaterna, löken, korriandern och chilin, blanda sedan allt och låt stå och dra sig.

 

Guacamole 

1 msk hackad lök

2 avokado

2 dl gräddfil

½ tomat (hackad)

2 klyftor vitlök

½ msk pressad lime

½ msk pressad citron

Salt, peppar och chilipulver efter smak

Hacka lök, tomat och pressa vitlök och citron/lime. Mosa ned avokado och blanda i gräddfilen. Välj själv om du vill ha den chunky eller slät.

 

Gräddfilssås

3 dl gräddfil

Gräslök, Persilja, Salt och Svartpeppar efter smak.

Blanda allt och låt stå en stund innan servering.

När ditt kött är färdigt så strimlar du det i tunna skivor, sedan hackar du det i mindre bitar. Fritera eller gör dina pommes frites i ugnen, släng upp på en tallrik när det är klart. På med det hackade köttet, stör över lite riven cheddar, på med Pico De Gallo, Guacamole och Gräddfilssåsen. Nu är du redo för kick off.

Nyheter

To Top