College

Veckans College – Catholics vs. Convicts

Vilken lördag detta blir i collegefotbollen. Ett knippe intressanta matcher som alla har stor betydelse både för konferenser och slutspelsplatser. Dessa novemberveckor i collegefotbollen är bland det häftigaste som finns med alla scenarion och skiftningar i vem som har övertaget. Just nu är Georgia, Alabama, Notre Dame och Clemson rankade, samtliga har tuffa matcher denna vecka. Höjdpunkten? Det är nog Catholics vs. Convicts-mötet mellan Notre Dame och Miami.

 

11 November, 18:00, Columbus, OH

#13 Ohio State (7-2)

#12 Michigan State (7-2)

Två lag med olika vägar till denna matchen. Michigan State har verkligen överträffat förväntningarna och slagit både Michigan och Penn State, nu har Spartans divisionen i sina egna händer. Ohio State däremot såg ut att ha fått till det i och med vändningen mot Penn State för två veckor sedan, sedan kom brakförlusten borta mot Iowa där försvaret släppte till 55 poäng. Det är alltså ett lag som rider på en framgångsvåg och ett gäng som vill ha revansch, men samtidigt kanske har fått ett frö av tvivel på sin förmåga.

Ohio State är givetvis stora favoriter, hemmaplan och allt, men Spartans har gång på gång visat att de är en svårspelad motståndare som ser till att hänga kvar i matcherna. Oavsett motstånd så är matcherna jämna, vilket är både en styrka och en svaghet. De sex senaste matcherna har varit 1-score games, Spartans står upp mot bra lag men kan inte hänga av sämre motståndare. Ett reaktivt lag som anpassar sig.

Största styrkan för Michigan State är springförsvaret. Senast mot Penn State hölls Saquon Barkley i schakt och sett över hela säsongen har försvaret i snitt bara släppt 87 yards per match efter marken. Det blir helt klart något för Ohio State att bita i. Framåt har Michigan State en fin QB i Brian Lewerke som vuxit allt eftersom säsongen gått. Senaste två matcherna har han passat för nästan 900 yards och 6 TD, det är upp till bevis för Ohio States passförsvar som hade stora problem mot Iowa.

Det finns potentialen att bli en riktigt kul och spännande match, samtidigt finns risken att ett revanschsuget Ohio State sätter gasen i botten och kör över gästerna. Jag tror mer på det första alternativet, Marc Dantonio är en skicklig coach och kommer se till att hans lag bjuder upp ordentligt.

 

11 November, 21:30, Auburn, AL

#10 Auburn (7-2)

#1 Georgia (9-0)

Ett riktigt eldprov för ett Georgia-gäng som imponerat hitintills. Divisionssegern är redan säkrad och en vinst här, borta mot ett högt rankat motstånd, skulle ta Bulldogs ett stort kliv mot en slutspelsplats. Efter Auburn möter nämligen Georgia Kentucky och Vanderbilt, innan Alabama (med största sannolikhet) väntar i konferensfinalen. Både Kentucky och Vandy ska vara mumsbitar för Georgia och därmed är Georgia obesegrade inför finalen. Med tanke på att övriga konferenser ser ut att kunna gå mot ett par två-förlustslag (Big Ten, Big12 och Pac12) så finns det stora chanser för att SEC behåller två platser i topp 4. Men det är alltså om man vinner. Auburn borta är inte någon walk in the park.

Georgia snittar nära på 280 yards per match i springspelet och har en fin förmåga att kontrollera matchen med sin springattack. Sony Michel och Nick Chubb är bägge framtida NFL-spelare och  toppen och bredden på running back gör Georgia tunga att möta. Kirby Smart har byggt ett lag i Alabamastil. Ett bra försvar och ett tungt malande anfall där springspelet är ”the bread and butter”.

Lagen påminner en del om varandra. Även Auburn har ett tungt springspel med Kerryon Johnson som packåsnan som drar det tyngsta lasset. Johnson har ståt för fina 15 TD hittills under året. Just här mot Georgia tror jag Auburn får problem att flytta bollen efter marken, Georgias springförsvar släpper endast till 89 yards per match och totalt släpper Bulldogs endast till 11,4 poäng per match. Det är alltså svårt både att dra ned tempot med ett malande springspel och att ösa på med poäng. Ska Auburn ha någon chans så måste man komma på ett sätt att antingen göra många poäng eller se till att hålla Georgias anfall av banan, det tror jag inte Auburn klarar av.

 

11 november, 21:30, Madison, WI

#8 Wisconsin (9-0)

#20 Iowa (6-3)

Wisconsin må darra lite på manschetten när de ser tillbaks på Iowas senaste match. Att krossa Ohio State på det sättet är det inte många som klarar av, nu ska det bli intressant om Hawkeyes kan spinna vidare på detta eller om det var en ”fluke”. Wisconsin har mer eller mindre säkrat divisionstiteln och nu handlar det om att imponera på play off-kommittén med starka segrar. på ett sätt var hjälper Iowas fina insats senast till i det arbetet. Hawkeyes är bevisligen ett bra lag och kan Badgers tvåla till dem blir det en bra fjäder i hatten.

Wisconsin förlitar sig på ett fint försvar och en förstaårssensation i running backen Jonathan Taylor. Han presterar på en nivå i klass med många storheter och går en ljus framtid till mötes. Hittills har Taylor på sina nio matcher sprungit för 1368 yards på 190 försök, starka 7,2 per försök, och 12 touchdowns. Med en så pålitlig springare bakom en stark offensiv linje kan Wisconsin mala ned vilket försvar som helst. Ofta märks det i andra halvlek då motståndarna tappar kraft och kontakten i matchen.

Iowa kommer alltså från en av sina bästa insatser på denna sida millennieskiftet. Stor segerorganisatör var QB Nate Stanley som passade till 5 TD. Det är Iowas fördel i denna matchen, anfallet är mer explosivt när det gäller passningar och det finns därmed en chans att hota ett mer metodiskt Wisconsin. Att med snabba poänggivande anfall ”tvinga” Wisconsin att lägga bollen i QB Alex Hornibrooks arm.

Tror att Wisconsin vinner här, även om det kan bli jämnt. Det står så mycket på spel och laget är strået vassare rent talangmässigt. Sen finns risken för viss baksmälla hos Iowas spelare.

 

12 November, 01:00, Miami, FL

#7 Miami (8-0)

#3 Notre Dame (8-1)

Miami Hurricanes, eller The U som skolan oftast kallas, är på väg tillbaka till toppen. Efter en fin seger senast mot Virginia Tech, på ett rockande Hard Rock Stadium, är The Us första divisionstitel sedan inträdet i konferensen ACC nästan ett faktum.Efter att ha spenderat 15 år som en underpresterande jätte har nu Mark Richt fått fason på skolan och buropen som omringade hemmamatcherna under Al Golden-åren har bytts till en mäktig och inspirerande stämning. Miami är obesegrade denna säsong, 8-0, och behöver bara besegra Virginia om två veckor för att säkra den första divisionssegern sedan skolan gick med i ACC 2004. Divisionsseger ger en plats i konferensfinalen där Clemson troligen väntar.

Men ska Miami vara med och slåss om slutspelsplatser på riktigt så gäller denna lördag nästan mer, tredje rankade Notre Dame kommer på besök. Två ikoniska program som bägge har en skön aura kring sig och en historia i hop.

När lagen möttes 1988 hade några Notre Dame studenter tryck upp tröjor där det stod ”Catholics vs Convicts”, vilket anspelade på Notre Dames religiösa sida och Miamis mer…låt säga bad boy-aktia stil. Matchen var ett möte mellan två högt rankade och obesegrade lag där Notre Dame drog det längre strået i en rafflande och känslofylld match. Miami gjorde en touchdown, en omdebatterad sådan, med 45 sekunder kvar, vilket gjorde ställningen till 31-30 i Notre Dames favör. Istället för att sparka in en kvitterande extrapoäng valde legendariske coachen Jimmy Johnson att gå för två poäng och segern. Två-poängs försöket misslyckades och Notre Dame vann. 31-30 segern banade väg för en nationell titel för Fighting Irish, med The U som två. Om den matchen, döpt till ”Catholics vs Convicts”, har ESPN gjort en dokumentär och många anser att det är den största segern i Notre Dames anrika historia.

Om detta möte, 2017, kan leva upp till föregångaren från 1988 låter jag vara osagt. Men det är väldigt kul att bägge dessa program är med i toppen och utmanar. Notre Dame känns mer kompletta och har framförallt ett bättre anfall med RB Josh Adams och QB Brandon Wimbush som ledande spelare och den kanske främsta offensiva linjen i college. Nu ska de klara av att leverera mot ett Miami-försvar som varit väldigt bra hittills i år. Miamis anfall har inte varit speciellt bra även om laget är obesegrat och jag har svårt att se att den anfallskraft som finns klarar av att leverera mot ett såhär bra motstånd. Men vi kan nämna lille receiver Braxton Berrios, en spelare som vuxit ut till en nyckelspelare för The U.

Som sagt, tror Notre Dame är lite för bra och tvingar Miami att tillskansa sig sin första förlust för säsongen. Om Miami vinner, ja då får vi konstatera att The U is back for real.

 

 

12 November, 02:00, Norman, OK

#5 Oklahoma (8-1)

#6 TCU (8-1)

Ännu en jättematch med stor insats. Vinnaren är klar för Big 12-finalen, där förloraren mycket väl kan vänta. Oklahoma vann en sevärd match mot Oklahoma State förra helgen, en anfallsfest där försvaren hade bye week. TCU känns som det mer välbalanserade laget med det överlägset bästa försvaret på planen, men man har inte Baker Mayfield.

Oklahomas quarterback har varit sagolikt bra och bär verkligen laget på sina axlar. På nio matcher har han passat för över 3000 yards och har 28 TD mot endast 5 INT. Han har fått sin omgivning att växa, (t.ex WR Marquise ”Hollywood” Brown som hade 265 yards senast mot Oklahoma State) och sett till att Sooners snittar 45 poäng per match, vilket behövs när försvaret är så svagt. Mayfields framfart har gjort honom till en Heisman-favorit och han är på god väg att bära sitt gäng till slutspel. Nu får han möta ett lag som endast släppt 27 poäng under de senaste fyra matcherna och totalt ligger snittet över säsongen på 13,9 poäng i baken per match. Det lag som kommer närmast sitt snitt vinner för TCU kommer göra en del poäng på ett svagt Oklahoma-försvar.

TCUs försvar är bäst i landet mot springspelet och det ger dem en fördel här. Att Baker Mayfield kommer tvingas göra allt själv, utan hjälp från springspelet, kommer kosta både i energi och smällar. Det känns alltid svårt att tippa emot en spelare som Baker Mayfield, men TCU är det bättre laget och frågan är om Mayfield klarar av att maskera bristerna.

 

 

Nyheter

To Top