Analyser

Green Bay sjunker i takt med temperaturen

Stacy Revere/Getty Images

Cam Newton sa nyligen att ”the Titanic must go” när han fick frågan om hur laget skulle klara sig utan Kelvin Benjamin som numera tillhör Bills. Men ligans Titanic just nu är inte Panthers, det är Packers som styrt in i ett isberg.

För att fortsätta på den marina terminologin kan det mytiska uttrycket ”two ships passing in the night” stämma bra in på Lions-Packers den gångna helgen. I och med vinsten gick Lions om Packers upp på andra plats i divisionen där Vikings har alla möjligheter att vinna så länge deras försvar fortsätter vara starkt och anfallet mer än dugligt även med Case Keenum. Vikings har 6-2, Lions står på 4-4, Packers likaså och Bears är sist med 3-5.

Packers ser ut att sjunka som en sten genom NFC. Laget hade 15 dagar på sig att förberedda sig inför matchen på måndagskvällen mot Detroit men Rodgers ersättare Brett Hundley har inte lyckats hålla laget flytande som många andra reserver gjort för sina lag, även om han inte direkt gjort bort sig. I matcher som Aaron Rodgers missat eller tvingats utgå i är Green Bay 2-10-1. Skadorna forsätter också gäcka laget när RT Brian Bulaga återigen skadade ett knä och blir borta resten av säsongen. Bortfallet av DB Rollins och småskadorna på DB House, LB Perry och T Spriggs oroar också. 

Tillkortakommanden i lagdelarna runt Rodgers blir nu allt tydligare när storstjärnan är indisponibel. Det var länge sedan Green Bay hade ett ihållande bra springspel. Eddie Lacy hade sina stunder men är numera i Seattle, Ty Montgomery gjordes om till RB med den äran, men är inte framtiden på positionen och dessutom skadebenägen. Jamaal Williams draftades i fjärde rundan och spelar ungefär därefter med 3,1 yards i snitt per spel, Aaron Jones från den femte rundan har däremot visat potential. Devante Mays i runda sju har ännu inte spelat en match för Packers. Bristen på springspel värt för motståndarna att matchplanera för har gjort anfallet obalanserat. När man nu tappat en av ligans bästa passningsläggare är det mycket lättare för motståndarna att läsa och sätta press på Packers.

På försvarssidan har laget länge haft ett svagt secondary. Det blev Packers fall i slutspelet förra året och fler slutspel bakåt i tiden. I år har de, efter en bra inledning, återigen visat sig undermåliga, till viss del beroende på skador. Förra året var Packers näst sämst i hela NFL på att stoppa passningar och i tre av de senaste fyra matcherna har de tillåtit 400 totala yards. I måndags hade Golden Tate och Marvin Jones sammanlagt 220 yards, Lions ordnade åtta av 13 3rd downs och puntade inte en enda gång – det trendar neråt för Packers i både pass- och springförsvar.

”It was just a lack of coverage, a lack of pass rush, a lack of everything. They just flat out played better tonight. Period.” – CB Damarious Randall efter förlusten mot Lions

2009 hade Green Bay det näst bästa försvaret, året efter var man topp fem. Sedan har det gått utför. Clay Matthews leder löneligan i försvaret men är på nedåtgående och inte alls lika dominant i springspelsförsvaret som förut. Packers och DC Dom Capers, som gör sin nionde säsong i Packers, har inte lyckats utveckla sina draftval. Dessutom har man valt att behålla spelare som S Morgan Burnett som egentligen aldrig peakat avsevärt. Och på tal om åldrande spelare, Aaron Rodgers blir 34 snart och kommer inte kunna maskera ihåligheterna i så väldigt många år till.

I onsdags gjorde man sig också av med TE Bennett under lite konstiga omständigheter. De har betalat en dryg tredjedel av hans 21 miljonerskontrakt, men det talas om att Packers ska försöka få tillbaka pengarna då de menar att Bennetts axelskada har dolts för ledningen och att det skulle kunna vara underlag för att häva kontraktet. Skulle det bli realitet kan det lägga ett suspekt ljus över framtida free agent-kontrakt de vill åstadkomma om spelarna inte känner att de kan lita på att Packers inte kör över dem också om de blir skadade. Bennett har förnekat att han skulle ha mörkat skadan och blev snabbt upplockad av Patriots från Waiver listan.

Packers är nu bara på bronsplats i divisionen de var storfavoriter till att ta hem även i år, och möter till helgen fjärdeplacerade Bears. Vid förlust även där, vilket skulle bli det fjärde raka nederlaget, börjar det bli riktigt svettigt för head coach Mike McCarthy och hans tränarstab. Det ligger mycket på dem att visa att deras förtjänstfulla karriärer inte enbart vilar på att de har en framtida Hall of fame-QB, än så länge har de inte knäckt koden för att spela med en, på sin höjd, medelmåttig QB. Vill det sig riktigt illa kan Green Bay sluta sist i divisionen, en division man varit bäst i nio gånger sedan den bildades 2002.

Allt detta ger bilden av ett lag utan harmoni och framtidstro. Det som kan tala för att de gröngula kan komma undan med en hygglig resultatrad är ändå spelschemat. Efter Chicago väntar Ravens hemma och sen Steelers borta. Men de ska även möta både Browns och Buccs vilket inte är omöjliga motståndare. Men detta är ändå inget som ger förhoppningar om att de ska hålla sig slutspelrelevanta till när, eller om, Aaron Rodgers hinner tillbaka denna säsong.

Nyheter

To Top