College

Veckans college – 21:30 är det som gäller

Ofta är det under nattens timmar som de allra hetaste matcherna spelas, denna vecka bjuds vi istället på ett dignande dessertbord under den tidiga kvällen. I de fyra matcher som valts ut denna vecka är det mycket på spela för båda lagen som gör upp. 

28 oktober, 18:00, Morgantown, WV

#22 West Virginia (5-2)

#11 Oklahoma State (6-1)

West Virginia är en frekvent besökare i Veckans college, laget har lyckats hamna i en hel del intressanta match ups. Denna gång spelar båda lagen för att sätta sig i position för en finalplats i supertighta Big 12. TCU toppar med 4-0 och jagas av fyra lag som är 3-1, däribland West Virginia och Oklahoma State. Vinnaren tar ett stort skutt från förloraren med tanke på tie breakern om lagen hamnar lika.

I West Virginia får jag fortsätta tjata om den konverterade quarterbacken David Sills. Som receiver gör han stor succé just nu och känns som ett red zone-vapen som lagen inte har kapacitet att stoppa. Touchdownmaskinen är uppe på 15 TD på matcher.  Samspelet med QB Will Grier är bra. Sills är inte ensam farlig receiver i WV, både Gary Jennins och Ka´Raun White är vassa och kräver uppmärksamhet. White är yngre bror till Chicago Bears Kevin White.

För Oklahoma State är detta inte enbart en match för att ta sig till Big 12-finalen utan också en möjlighet att ta en prestigevinst mot ett rankat lag. En sån där seger som får dem själva att klättra än högre på rankingen och bli ett namn som play off-kommittén funderar kring.  Som vanligt är QB Mason Rudolph nyckeln och WR James Washington han främsta vapen. Senast mot Texas hade Cowboys svårigheter att få igång anfallet ordentligt och fick endast ihop 13 poäng, efter övertid.

Det borde bli en tight match med mycket poäng, där Oklahoma State får ses som favoriter.

 

28 oktober, 21:30, Columbus, OH

#6 Ohio State (6-1)

#2 Penn State (7-0)

Wow vilken match detta kan bli. Med fjolårsmötet i färskt minne ser jag verkligen fram emot att se dessa två göra upp på nytt. Det känns som en ren final och kvalificeringsmatch för slutspelet. Vinnaren här tar hem den östra divisionen i Big Ten och även om Wisconsin är bra så bör vinnaren i detta möte ta hem konferensen. Så det är mycket på spel.  Dessutom finns revansch-vinkeln för Ohio State, som ju var laget som föll i den härliga matchen förra säsongen.

Penn State har varit galet bra hittills denna säsong. I RB Saquon Barkley finns den givna stjärnan i annfallet, en spelare som motståndarna måste anpassa sitt försvar kring. Det ger QB Trace McSorley, WR Des Hamilton och TE Mike Gesicki en möjlighet att skapa även annat i anfallet. Även i försvaret har Penn State sätt bra ut, en jämnbra enhet utan några superstjärnor. Det närmaste man kommer är S Marcus Allen och jag tycker freshmannen DE Shaka Toney har sett intressant ut i en begränsad roll.

Ohio State har gått som en slåttermaskin mot Big Ten motstånd senaste tre veckorna. Nebraska, Maryland och Rutgers har sammanlagt slagits med förkrossande 174-28, 58-9 i snitt. Förlusten mot Oklahoma verkar ha satt fyr på Buckeyes, eller så är det motstånden som varit svagt. Det är det inte idag och det blir ett bra kvitto på var Urban Meyers manskap befinner sig. Som vanligt mot bra motstånd gäller det att QB JT Barrett kan spela upp till motståndet, har varit lite si och så med det genom åren. Tycker Ohio State saknar lite kvalitet på receiverpositionen.

Hemmaplan gör Ohio State till favoriter, men det känns som en coin flip.

 

28 oktober, 21:30, South Bend, IN

#9 Notre Dame (6-1)

#14 NC State (6-1)

Två roliga småöverraskningar som gör upp här. Bägge lagen har vi förhoppningar på inför säsongen, men det har nog gått bättre än förväntat. För NC State kommer denna och nästa vecka vara avgörande för hur säsongen går, är den bra eller är den riktigt jäkla bra. För en seger mot nionde rankade Notre Dame skulle ge en skjuts upp för rankingen, nästa helg väntar ett möte med Clemson där vinnaren med största sannolikhet tar divisionen. Efter det är spelschemat ”enkelt” fram till en eventuell konferensfinal. Coach Doeren har chansen att göra något riktigt stort.

NC State har en del stjärnor, legitima sådana. I försvaret är DE Bradley Chubb en spelare som väljs högt i kommande draft. Den defensiva enden har kraften och drivet i sitt eget spel och ger sin omgivning konstant energi. En ledare. En riktigt kul spelare att se på och matchen mot Notre Dames LT Mike McGlinchey blir superintressant, två framtida 1st rounders som gör upp. I anfallet är QB Ryan Finley underskattad, en spelare som gör mycket bra saker. Till sin hjälp har han RB/TE/WR Jaylen Samuel, en riktigt kul spelar.

Notre Dame imponerade kraftigt mot USC förra helgen, man visade upp ett nästintill komplett lag. RB Josh Allen har med sitt fina spel klivit fram som en reell Heisman-kandidat och bakom den fina offensiva linjen kommer han fortsätta producera. För att hota ND måste ansvaret läggas över på QB Brandon Wimbush och hans arm, för det är inte riktigt där hans styrka ligger. I försvaret styrs mycket av fina LB-duon Teåvon Coney och Nyles Morgan, dem är etta och två i tacklingar och har tillsammans 10 TFL och 3 sacks. I Notre Dame finns också Svenske Jordan Genmark Heath, alltid roligt att följa.

Känns väldigt ovisst här, Notre Dame är förhandsfavoriter och har hemmaplan.

 

28 oktober, 21:30. Jacksonville, FL

Florida (3-3)

#3 Georgia (7-0)

I Florida är saker inte som det ska. Dels underpresterar laget och Coach Jim McElwain pratade med media om att han, hans familj och spelarna fått ta emot dödshot. Det har inte släppts så mycket information om dödshoten och McElwain själv har sagt att han går vidare med det ifall han upplever att det är mer allvar bakom dem. Hur som haver, en otrevlig situation som belyser mycket av det som är fel inom idrotten idag. Att Jim McElwain är Gators coach nästa säsong får ses som rätt osannolikt.

I Georgia är läget omvänt. Kirby Smart har fått laget att spela sin fotboll och vägen mot ett slutspel känns vidöppen. Försvaret är laget styrka och speciellt LB-gruppen med Lorenzo Carter och Roquan Smith kommer göra livet surt för Gators.  Anfallet bärs av ett springspel som har både Nick Chubb och Sony Michel. Både Chubb och Michel snittar över 6 yards per försök. Florida har blivit bättre i försvaret allt efter som och ska man ha någon chans måste Gators tvinga QB Jake Frohm att vinna matchen med sin arm.

Florida har dominerat denna rivalitet senaste kvartsseklet, av de 26 senaste mötena har laget från Gainesville vunnit 21. Det är det enda som talar för Florida idag, att historiens makt på något sätt ska spela en roll. Georgia är bättre, har harmoni och arbetsro, det bör bli en relativt enkel seger.

 

Nyheter

To Top