College

Memphis niofaldige rekordman

När talang ska bedömas i amerikansk fotboll är det lätt att fastna vid en spelares storlek. Visst har det en stor betydelse i de flesta fall, men inte alltid. En som struntat i att han setts som för liten är Memphis wide receiver Anthony Miller. En spelare som nu slagit samtliga receivingrekord på skolan och som klättrar upp för många draftboards denna höst. Detta efter att ha haft noll erbjudanden när han lämnade high school.

Med sina 180 centimeter och 85 kilo är Miller inte en spelare som vinner på sin storlek, han är inte heller den där snabbe receivern som bränner försvarare i djupet. Han har istället en tuffhet, kvickhet, en tajming och kroppskontroll som gör att han maximerar sig själv. Många har sett likheter till Pittsburgh Steelers Antonio Brown, även han av modell mindre men med fysiska och spelmässiga egenskaper som gör honom till NFLs kanske främsta receiver. Likt Brown har Anthony Miller också bra händer och är en skicklig route runner. Om han kan göra spektakulära mottagningar? Jo då.

Han har producerat från utsidan och ifrån slottet, han har producerat under olika coacher och i olika anfallsfilosofier. Miller är den typen av spelare som gör sin quarterback bättre genom sin mångsidighet. Tack vare, eller på grund, av sin storlek så är det många som ser honom som en framtida slotreceiver på nästa nivå. Pro football focus rankar Miller som den mest effektive recievern i collegefotbollen från slotpositionen. Något Anthony Miller själv inte har något emot.

”I try to watch guys that primarily play in the slot, because I think that’s where I’m gonna play at the next level. I could really play anywhere on the field, but I like playing in the slot. I get a lot of opportunities in this offense because I know all the plays and positions. I feel comfortable in the slot because I’m great in space. I have a two-way go. I’d say I feel great in the slot.”  – Anthony Miller (usatoday.com)

Hittills under denna säsongs nio matcher har Anthony Miller hunnit med 75 mottagningar för 1073 yards och 13 touchdowns. Totalt i sin karriär vid Memphis har han 217 mottagningar, det är skolrekord. Har har tagit 3196 receiving yards, också skolrekord. De 32 touchdowns Miller plockat ned är även det skolrekord. Då har Memphis 3 matcher kvar att spela denna säsong. När det gäller enskilda säsonger är han etta i samtliga kategorier, 95 mottagningar, 1434 yards och 14 touchdowns. Samtliga från säsongen 2016.  Även när det gäller enskilda matcher så toppar Anthony Miller Memphis rekordböcker. 15 mottagningar, 250 mottagna yards och 3 mottagna touchdowns. Det sistnämnda rekordet delar han med sex andra spelare. 9 rekord av 9 möjliga, Inte illa för en spelare som inte fick ett stipendium utan fick en plats i laget som en walk-on.

Senioren hade funderingar på att lämna skollivet redan efter sitt junior år i vintras, men efter en del grubblerier valde han att spela sitt sista år också. Ett beslut som kan komma att vara en jackpot om han väljs under de första rundorna. En orsak till att han tog ett skolår till var oron över att storleken skulle få lag att titta åt andra håll, det har hänt tidigare. Miller var nämligen lika produktiv på high school men fick inte ett endaste stipendieerbjudande från college. Men med ännu en produktiv säsong i ryggsäcken finns det tillräckligt med stats och bra film för att NFL-lagen ska inse att det är en spelare av hög klass. Genom att stanna hos Memphis ett sista år fick han även möjligheten slå alla rekord och skriva in sig som skolans främste receiver genom tiderna. Att Anthony Miller blir draftad till våren tar jag för givet, frågan är hur högt och vad han hittar på när han kommer till NFL. Personligen ser jag gärna Anthony Miller i ”mitt” lag nästa höst.

 

Nyheter

To Top