Nyheter

Sista chansen för Dallas?

Vi börjar så sakteliga närma oss slutet av säsongen, och frågan kring vilka som tar sig till slutspel blir allt mer aktuell för varje vecka som går. För Dallas det kanske tåget går redan ikväll? 

Matematiken kring vilka som går till slutspel är onekligen inte enkel, men kan i grova drag sammanfattas som att om du növändigtvis skall förlora en match så skall du gör det så långt bort från den egna divisionen som möjligt. Dvs helst till ett lag i den andra konferensen.

Om vi tar oss en titt på NFC hittar vi Carolina (7-3) och Seattle (6-3) på de sista ”Wild-card” platserna  just nu. Bakom dessa hittar vi en kvartett bestående av Falcons (5-4), Lions ( 5-4), Packers (5-4) samt Dallas (5-4).

Dessa lag har alltid möjligheten att ta sig upp på första plats i sin division, vilket ger en automatisk plats i slutspelet, men då gäller det naturligtvis att man på något sätt tar sig förbi sin rival i divisionen. För Dallas ställs allt på sin spets redan ikväll då Eagles kommer på besök. Skulle Cowboys vinna har Eagles fortfarande greppet, men ”bara” med två matcher. Om däremot Eagles vinner, skiljer det fyra matcher mellan lagen, vilket troligtvis gör att Cowboys kan glömma divisionstiteln, och istället får anställa en extra matematiker i ledningen.

Dallas stora problem i detta läge är att man har förlorat ”fel” matcher i år. Exempelvis har man förlorat mot både Falcons och Rams. Två lag som verkligen är inblandade i slutspelsstriden I NFC. Rams behöver i sig inte vara ett problem om de ligger kvar som ett etta i sin division. Seattle är dock inte långt efter där och kan mycket väl byta plats med Rams framigenom. Seahawks vann dessutom mot Rams när lagen mötte senaste och har trumfkortet just nu om de lagen skulle hamna lika.

Problemet för Dallas är dock att Seattle möter Falcons idag. Så samtidigt som de inte vill att Seattle kommer ikapp Rams, vill de inte att Falcons vinner fler matcher. Som ni märker kan det bli oerhört intrikat vad gäller matematiken framigenom. Alla lag som riskerar att få förlita sig på ett ”wild-card” kommer ha ett öga på de andra matcherna framigenom. För jämt brukar det bli, och inte sällan är man beroende av utgången i ett par andra matcher. Det allra bästa i dessa tider är helt enkelt att vinna alla matcher som är kvar. Vilket är lättare sagt än gjort. Då slipper man oftast allt huvudbry som kommer med en andra- eller tredjeplats i divisionen. För Dallas det gäller det då först att slå ett Eagles som sett smått fantastiska ut i år. För annars kan vi nog räkna ut dem redan nu, eller…?

Nyheter

To Top