College

Veckans College – California Dreaming

Vi går in i vad som kan kallas lugnet före stormen. De flesta lagen spelar sin näst sista match för säsongen innan det vankas titel- och Bowlmatcher. Många av lagen har dessutom schemalagt vad som på papperet ser ut som en lite enklare match för att komma starkare till den sista veckan. Men en del godbitar finns så klart att hitta även denna helg.

 

Lördag 18 November, 18:00, Madison, WI

5. Wisconsin (10-0)

24. Michigan (8-2)

Wisconsin har de senaste åren varit ett lag att räkna med i BigTen men man har aldrig tidigare gått 10-0. Grymt starkt såklart, men, de har haft ett ovanligt enkelt spelschema där de tuffaste segrarna har kommit mot Northwestern och senast mot Iowa. Nu ställs man inför säsongens största test när man tar sig an ett defensivt starkt Michigan med DT Maurice Hurst i spetsen. Offensiven har haft sina problem under året och pass-spelet är fortfarande obefintligt. Men springspelet har kommit igång ordentligt och framförallt den unge RB:en Karan Higdon som har fått allt mer chanser. Du kan egentligen dra samma analys om Wisconsin fast att de är lite bättre på allt just nu. RB-paret Shaw och Taylor är produktiva och i försvaret har du kanske landets bästa LB grupp nu med Edwards, Jacobs och Connelly.

 

Lördag 18 November, 21:30, Athens, GA

Kentucky (7-3)

7. Georgia (9-1)

Med Tennessee och Florida i fritt fall är detta toppmatchen i SEC East. Båda lagen har överraskat positivt och det ska bli spännande att se hur Georgia reagerar efter årets första förlust och en plats utanför slutspelet.

Det är inget snack om att hela Georgias offensiv går ut på att springa bollen bakom en stark linje. Chubb och Michel känner de flesta till som två av landets bästa RB’s men även Swift har gjort det riktigt bra och det går inte annat än att vara imponerad av hur många bra RB’s Bulldogs tar fram. Försvaret är trots springspelet lagets styrka och det märks att coach Smart tagit med sig framgångsreceptet från Alabama. Lorenzo Carter och Roquan Smith är som hungriga vargar på sin LB position och på linjen har du Thompson som gör mycket jobb i det tysta. Även secondaryt är laddat med safetyn Sanders och cornern Baker. Kentucky är te mer mixat i sin offensiv men du finner lagets starkaste vapen på RB-positionen även här. Benny Snell passerade förra veckan +1000 y för andra året i rad och är en av de främsta i SEC. Men även QB:en Stephen Johnson kan få det att hända saker bådei luften och på marken. Försvaret gör det bra utan att för den sakens skull glänsa, här finns det helt klart rum för förbättring om man ska stanna kvar i toppen av East.

 

Söndag 19 November, 02:00, Los Angeles, CA

UCLA (5-5)

11. USC (9-2)

Battle of LA är alltid spännande och även i år är det en spännande match i matchen mellan två av landets mest lovande QB’s, Sam Darnold för USC och Josh Rosen för UCLA.

UCLA må inte ha mer än en Bowlmatch att spela om men vill såklart titulera sig mästare i LA. UCLA’s säsong har verkligen varit upp och ner med ett svagt försvarspel där LB Kenny Young känts väldigt ensam. I offensiven har man mer eller mindre inte haft något fungerande springspel alls vilket gör det än mer imponerande att Josh Rosen lyckats så fint med pass-spelet som trots allt är att räkna med.

USC är klara mästare av PAC12 South och det ska väldigt mycket till om man med två förluster ska ta sig in i slutspelet. Men man kommer göra allt vad man kan och hoppas på det bästa. I offensiven har QB Darnold haft det tuffare i år. Till viss del kan man skylla på en svag linje men en del skuld ska hamna på Darnold med stundtals slarvigt spel och onödiga picks. Till skillnad från Rosen har han väldigt god hjälp av springspelet och framförallt RB Ronald Jones som har gjort en riktigt fin säsong. Försvaret har inte riktigt funkat så bra som man hoppats på och man kan begära mer av dem. Man har två bra DE’s i Green och Rector och även två starka LB’s i Smith och Nwosu men trots det har man som enhet inte fungerat.

 

Söndag 19 November, 02:00, Palo Alto, CA

Cal (5-5)

22. Stanford (7-3)

Stanford har sju raka segrar i the Big Game och är även I år stor favorit i San Francisco derbyt. Med tanke på de sena förändringarna i coaching staben innan säsongen har Cal gjort det bra. Som vanligt är det pass-offensiven som är björnarnas styrka med QB Ross Bowers som bara kommer att bli bättre. Precis som vanligt är även lagets svaga punkt försvaret men det känns som det sakta men säkert blivit stabilare både över ett par säsonger och i år.

Stanford med en imponerande seger mot Washington senast gör upp med just Washington och Washington State om att vinna den norra divisionen, något som kommer att avgöras den allra sista veckan. Springspelet med en stark linje och framförallt RB Bryce Love är lagets nyckel till framgång och nu när Love ser ut att vara hyfsat kvitt ifrån sin skada kommer dem att bli svårstoppade. Men försvaret drar sitt strå till stacken och gör sitt jobb, framförallt DT Harrison Phillips och LB-paret Kalambayi och Okereke.

Nyheter

To Top