Analyser

Thanksgiving, en given tradition i NFL!

Sedan mitten av 1960-talet har den amerikanska fotbollen ockuperat Thanksgiving som sin speciella högtid. Förutom mat i massor bjuds således gemene amerikan på en buffé i sin TV. Och precis som i köket är menyn återkommande år efter år. 

Även om vi svenska NFL-fans är en stadigt växande skara, får vi nog samtidigt anse oss vara en minoritet här i Sverige. Ett lätt sätt att identifiera andra likasinnade i sin närhet, är dock att ställa frågan om Thanksgiving. När infaller den? Svarar personen ”fjärde torsdagen i november” kan du ge dig sjutton på att hen gillar amerikansk fotboll. Anledningen till det här beror på att högtiden är lite som lilla julafton för oss NFL-fans. Jämfört med en vanlig torsdag spelas det nämligen inte bara en match, utan tre.

Detroit och Dallas är alltid värdar för en match var. En tradition som pågått sedan urminnes tider. För Lions del började det redan 1934 då radiomannen George Richards 1 köpte Portsmouth Spartans (Ohio), som vid tidpunkten hade stora finansiella problem. Laget flyttades sedan kvickt till Detroit och döptes om till Lions. För att sno åt sig lite av baseballens rampljus kom Richards på den eminenta idén att spela en match på självaste Thanksgiving. Självfallet såg han dessutom även till att matchen direktsändes i radion över hela landet. PR-tricket blev en succé och en tradition var därmed född.

I mitten av 1960-talet började Dallas Cowboys ledning att titta på möjligheterna att få spela en match på Thanksgiving. Under ledning av den, numera, legendariske Tom Landry kände Cowboys att de hade något bra på gång och att en Thanksgiving-match skulle vara ett bra grepp för att ”sälja in” laget till landet i stort. Inte bara Texasbor. Ligan var skeptisk till tilltaget, men lät Dallas få möjligheten 1966. Även här var succén omedelbar, och Dallas blev även dem en del av Thanksgiving. I kombinationen med lagets framgångar i stort2, blev traditionen en bidragande orsak till lagets enorma popularitet och smeknamnet ”Americas Team”.

Sen var det detta med den tredje matchen. Eftersom NFL troligtvis ville försöka avskaffa all social interaktion mellan familjemedlemmar på Thanksgiving, så införde dem 2006 en tredje match. Där finns dock inget fast hemmalag, utan denna match schemaläggs som vilken match som helst. I år kommer vi få se två riktiga ”gun slingers” göra upp. Big Ben (Steelers) mot Andrew Luck 3 (Colts). Direkt från ”ladan” i Indianapolis.

Spelschemat under kvällen är Minnesota @ Detroit (18.30), Washington @ Dallas (22.30) samt nyss nämnda Pittsburgh mot Indianapolis (02.30). Så ladda upp med mycket mat, och fira Thanksgiving som traditionen bjuder. Framför TVn.

  1. Ägare av radiokanalen WJR
  2. Thanksgivingsmatchen 1966 var starten på 20 raka säsonger med fler vinster än förluster.
  3. Uppdatering: Luck kommer tyvärr missa matchen på grund av hjärnskakning.

Nyheter

To Top