College

Läget i College inför slutspel och mästerskapsmatcher

Till helgen spelas den sista omgången av grundserien i college, med ett par undantag.

En del konferenser och divisioner är redan nu klara om vilka som kommer att spela finalmatchen i sin konferens. Förutom att det såklart ökar chansen att ta en av fyra slutspelsplatser så är det även en stor triumf att vinna sin konferens och kunna kalla sig mästare fram till nästa vinter. Vi tar en snabb överblick på hur det ser ut i de olika konferenserna och vad som kan hända.

 

secSEC

I toppkonferensen SEC är det redan klart att Florida vinner den östra divisionen och att Alabama vinner den västra. Så SEC Championship Game kommer alltså att spelas mellan Alabama och Florida i år igen.

East

Florida är klara vinnare och spelare sista matchen mot Florida State. Eftersom Florida State tillhör ACC så är det redan klart att Florida går 6-2 i SEC, frågan är om de slutar 9-2 eller 8-3 vilket kan påverka rankingen på ett intressant sett. Tennessee som ligger bakom vann nämligen mot Florida tidigare i år och vinner man sista matchen mot Vanderbilt slutar man 9-3, alltså lika många förluster som Florida och vinst mot dem i mötet. Så det kan bli så att Tennessee kommer rankas högre än Florida trots att Florida vinner sin division. Anledningen att Flroida bara har 11 matcher i år är att man fick stryka en match mot en division 2 skola för att spela om den uppskjutna matchen mot LSU.

West

Alabama vinner divisionen oavsett om man vinner eller förlorar sista matchen mot Auburn. Frågan är om man går obesegrade igenom året eller slutar 11-1. Andraplatsen är betydligt mer intressant. Just nu har du Auburn på 8-3 och 5-2 i SEC, Texas A&M på 8-3 och 4-3 i SEC följt av LSU på 6-4 och 4-3 i SEC. Auburn slutar tvåa oavsett om man lyckas vinna mot Alabama. Förlorar man så måste Texas A&M förlora sin match mot LSU annars är Texas A&M tvåa.

 

big12 Big12

Här har vi ju bara en rak konferens med tio lag utan divisionsindelning och final match (kommer nästa år). Efter Oklahomas vinst mot West Virginia står det nu mellan de två Oklahoma skolorna som även möts i sista matchen. Så även om det inte kallas för en mästerskapsmatch kan det verkligen ses som det. Oklahoma är 9-2 och 8-0 i Big12 medan Oklahoma State är 9-2 och 7-1 i Big12. Trots att chansen är liten så finns den ändå att vinnaren av matchen kniper en plats i slutspelet.

 

bigten BigTen

Här är det riktigt många olika scenarier som spelar in om vilka som kommer att mötas i finalmatchen, framförallt i den östra divisionen där tre hästar i allra högsta grad är med i racet. Oavsett vilka som slår vilka så finns en stor chans att vi får se två lag från konferensen i slutspelet.

East

Michigan leder divisionen före Ohio State båda är 10-1 totalt och 7-1 i BigTen. Bakom dem skuggar överraskningen Penn State som är 9-2 och även dem 7-1 i BigTen. Michigan och Ohio State möts i en av de största matcherna oavsett sport och nivå och med vad som står på spel så är den om möjligt än större i år. Vinner Michigan så är man klara för finalmatchen. Vinner Ohio State så är man före sin största rival Michigan men inte garanterade en finalplats. Här kommer Penn State in i ekvationen. Penn State vann tidigare i år mot just Ohio State men förlorade mot Michigan så skulle Penn State vinna sin match mot Michigan State och Ohio State mot Michigan så är det faktiskt Penn State som spelar final.

West

Här står det mellan två lag, Nebraska och Wisconsin som båda är 9-2 och 6-2 i BigTen. Wisconsin möter Minnesota och vinner man den matchen så är man finalklara då man tidigare i år besegrade Nebraska. Nebraska måste allts vinna sin match mot Iowa och samtidigt hoppas på att Wisconsin förlorar mot Minnesota.

 

acc ACC

Den ena divisionen är klar medan den andra är helt öppen. Efter det att Louisville förlorade stort mot Houston förra veckan kan man även glömma att leverera två lag till slutspel, här ligger hoppet på Clemson.

Atlantic

Clemson är redan klara segrare av divisionen då man vann matchen mot tvåan Louisville. Just nu är man 10-1 och 7-1 i ACC och även om man skulle förlora sista matchen mot South Carolina spelar det ingen roll då South Carolina spelare i SEC, däremot kan det ställa till det för ett eventuellt slutspel. Louisville är alltså tvåa, 9-2 totalt och 7-1 i ACC.

Coastal

Här ligger North Carolina och Virginia Tech just nu i delad ledning båda skolorna är 8-3 totalt och 5-2 i ACC. North Carolina möter NC State och Virginia Tech möter Virginia. North Carolinas chans är att Virginia Tech förlorar samtidigt som man själv vinner. Då Virginia Tech vann matchen mellan dem så är man vidare till final om båda förlorar och om båda vinner och självklart vidare om man själva vinner och North Carolina förlorar.

 

pac12 Pac12

Här är det mycket som står på spel i den sista omgången. Just nu har vi ett par skolor som står utanför och tittar in när det kommer till slutspelet. Vinnaren av Pac12 Championship Game kan mycket väl roffa åt sig en av de fyra platserna.

North

De bägge Washington skolorna delar just nu ledningen. Washington är 10-1 och 7-1 i Pac12 medan Washington State skuggar dem och är 8-3 och även dem 7-1 i Pac12. Nu spelar det ut sig så bra att dessa båda skolorna möts till helgen i Apple Cup och vinnaren blir inte bara bäst i delstaten utan tar sig en plats i finalen.

South

Nästan lika spännande är det i den södra divisionen. Colorado leder just nu med 9-2 och 7-1 i Pac12. Man möter Utah sista matchen och vinner man den så är man i final. Tvåan och kanske det hetaste laget i landet just nu, USC, ligger bakom med 8-3 och 7-2 i Pac12. Skulle USC vinna sin match mot Notre Dame samtidigt som Colorado förlorar är det USC som är i final då Colorado’s enda förlust i konferensen kom mot just USC.

 

 

Utanför de fem stora konferenserna är det också en hel del som står på spel. Vi har ingen lag som har någon chans på slutspel men åtminstone en stor Bowl ska fyllas med ett lag härifrån.

 

american American

East

Här står det mellan South Florida som är 9-2 och 6-1 i AAC och Temple som också är 6-1 i AAC men har en förlust mer. Då Temple vann matchen mellan de båda skolorna är man i förarsätet och vinner båda är Temple i AAC Mästerskapsmatchen.

West

Här är Navy redan klara som segrare då man vunnit mot både Houston och Tulsa som skuggar. Navy är just nu 8-2 och 6-1 i AAC och även om man skulle förlora mot SMU och slutar på 6-2 kan Houston och Tulsa inte ta sig förbi då båda redan har två förluster var i AAC.

 

cusa Conference USA

East

Här står det mellan Western Kentucky och Old Dominion som båda är 8-3 och 6-1 i C-USA. Western Kentucky har segern mellan de två och vinner man mot Marshall, som inte alls är lika starka som när Sebastian Johansson var där, så är man klara. Old Dominion måste alltså hoppas på Marshall och samtidigt vinna mot Florida International.

West

Här är Louisiana Tech klara sen länge, 8-3 totalt och 6-1 i C-USA.

 

mac Mid-American

East

Här spelades de sista matcherna i natt och det är klart att Ohio tar sig till final före Miami (OH) med 8-4 och 6-2 i MAC.

West

Här har vi en härlig avslutning. Western Michigan är 11-0 totalt och leder divisionen före Toledo som är 9-2 och 6-1 i MAC. Men nu är det så trevlig att båda möts i den sista omgången i en direkt avgörande match vilka som tar till MAC finalen. Vinnaren går vidare helt enkelt.

 

mw Mountain West

Mountain

Här är som vanligt Boise State inblandade men som det ser ut nu måste man lägga sitt hopp till New Mexico som möter Wyoming. Både Boise State och Wyoming är 6-1 i MW men då Wyoming vann mot Boise State så är man klara för final om man besegrar New Mexico, då spelar det ingen roll om Boise State besegrar Air Force.

West

Här är San Diego State klara sen länge, trots förlusten mot Wyoming senast. Blir det re-match i Mountain West Championship Game tro?

 

sunbelt Sun Belt

Precis som Big12 är det en rak konferens som inte är indelad i divisioner. Arkansas State leder just nu med 6-4 men obesegrade i Sun Belt. Vinner man mot Louisiana Lafayette och Texas State är man mästare. Bakom skuggar Appalachian State som är 8-3 och 6-1 i Sun Belt, förlorar Arkansas State en match och A-State vinner mot New Mexico State är man före Arkansas State. Däremot är det inte säkert att man vinner Sun Belt då deras förlust i Sun Belt kom mot Troy som också är med i matchen med 8-2 totalt och 6-1 i Sun Belt. Troy förlorade mot Arkansas State förra veckan och måste hoppas på att A-State förlorar båda sina medan man själv vinner mot Texas State och Georgia Southern.

Nyheter

To Top