Analyser

Thanksgiving showdown i Detroit

Lions mot Vikings på Thanksgiving på torsdag bär mer än bara den vanliga högtidsglansen, toppmötet kan vara en tidig signal om vem som egentligen har bäst chans att trycka dit Packers som bäst i divisionen när grundspelet summeras.

Vikings bröt sin fyra matcher långa förlustsvit när de knäckte ett Cardinals som underpresterat i år. Återigen var det försvaret och special teams som levererade det mest spektakulära när Cordarrelle Patterson sprang hem en kickoff return och när Xavier Rhodes plockade upp en passning från Arizonas Carson Palmer på sin egen mållinje och med vansinnig fart sprang hela vägen för en 100 yards pick six. QB Sam Bradford hade bara 169 yards och en TD pass till Adam Thielen som måste ta ett större ansvar när Stefon Diggs inte gör sin bästa säsong.

Vikings står på 6-4 och om de vill fortsätta utmana om titeln i divisionen behöver anfallet bli bättre, de är just nu bland bottengängen i NFL kontra försvaret som rankas som tredje bäst. Springspelet är i det närmaste obefintligt även om Matt Asiata tryckte in en TD från nära håll i söndags. Positivt då att Adrian Peterson rapporteras vara före sitt rehabschema och faktiskt kan vara fullt dressad och redo för spel om ungefär en månad då Vikings möter Colts.

Mike Zimmer i omklädningsrummet efter segern över Cardinals:

6-4 är också något förvånade Lions som ser sin chans när nu Packers famlar och hittills har sin sämsta säsong på många år. Både Vikings och Lions är 1-2 inom divisionen och behöver vinsten för att stärka sina slutspelsaktier.

Detroit lever mycket på Matt Staffords förmåga att hålla matcherna vid liv sent, i samtliga av säsongens tio matcher har laget legat under i den fjärde kvarten, ett rekord i sig men det om något säger att laget har moral och uthållighet. TE Eric Ebron har vaknat till liv efter skadeproblem tidigare på säsongen och presenterar en utmaning för motståndarnas försvar, mot Jaguars i söndags hade han en TD och 70 yards på tre mottagningar. Även Theo Riddick spelar bra och gör mycket skitgöra som inte nödvändigtvis syns i matchrapporterna.

En annan aspekt av Lions framgångar är att försvaret den senaste månaden blivit avsevärt stabilare och då är ändå inte Ziggy Ansah tillbaka i fullt slag. I de fyra senaste matcherna har de hållit motståndarna till max 20 poäng och vunnit tre av de fyra fighterna. Och det krävs ett bra försvar när lagets anfall inte kan rycka åt sig en större ledning för att bibehålla matchen ut.

Thanksgiving i Detroit är en klassiker som är svår att tippa, förmodligen kommer Lions ligga under i fjärde och Stafford leda laget mot en dramatisk slutspurt precis som vanligt. Lagen möttes i Minnesota så sent som den 6 november, då vann Lions med 22-16 och en lika jämn match är att vänta på torsdag. Stalltipset är att bortalaget får fira thanksgiving som nya divisionsledare med siffrorna 20-17.

Nyheter

To Top