Analyser

Enmansgänget som leder ligan i sacks

Lorenzo Alexander, 33 år gammal, draftades inte utan harvade runt i två år innan han fick chansen på riktigt. Nio säsonger senare leder han ligan i sacks efter fem omgångar. Det här är en historia om en av alla atleter som lyckats återuppfinna sig själv år efter år och äntligen nått framgång.

I 11 år har han hankat sig runt i ligan. Efter en college-karriär som defensive tackle var det inget lag som ansåg honom talangfull nog att draftas. Som odraftad rookie i Panthers fick han inte heller någon chans men efter ett kort besök i Ravens practice squad plockade Washington upp honom, imponerade av den atletiska förmåga de kunnat följa lite på avstånd.

Washington försökte hitta alla möjliga sätt att dra nytta av Alexanders stora kapacitet och när man jagade en slutspelsplats 2007 spelade han i stort sett överallt i laget. Alexander spelade guard och tight end i offensiven, var reserv som defensive tackle och deltog även för special teams. Smeknamnet “One Man Gang” känns lika självklart som fyndigt eftersom Alexander förtjänade sin plats i truppen genom att fylla många olika positioner i laget.

Alexander fick spela sex år i Washington utan att riktigt hitta sin plats. Trots att han gick ner från 300 pounds till 245 och omskolade sig till outside linebacker fick han aldrig möjlighet att visa upp sig, Brian Orakpo och Ryan Kerrigan var helt enkelt för etablerade och bra.

Den 23:e december 2012 möttes Lorenzo Alexander #97 i Washington och LeSean McCoy #25 i Eagles. Nu spelar dom båda spelarna viktiga roller för Bills som vunnit tre raka matcher. Foto av: Alex Trautwig/Getty Images.

Efter två skadefyllda år i Cardinals och ett år i sin hemstad Oakland borde Alexander rimligen ha börjat se slutet på sin karriär, men om det är något han lärt sig under sina 11 år i NFL så är det vikten av hårt arbete.

När Buffalo Bills signade Alexander inför säsongen så var det främst för att fylla en roll i lagets special teams. Att Alexander kunde erbjuda visst djup som outside linebacker var naturligtvis något som stärkte hans aktier men med Shaq Lawson som Bills draftat i första rundan i truppen var det uppenbart att speltiden utanför special teams skulle bli starkt begränsad.

Efter ett starkt träningsläger där Bills fått skicka Lawson på axel-operation fick Lorenzo Alexander stort stöd av bröderna Ryan som menade att Alexander genom sitt hårda arbete och imponerande spel förtjänat en chans som starter. Bröderna Ryan kan säga vad som helst, men den här gången verkar dom ha menat allvar.

Efter fem veckors spel har Alexander åstadkommit sju sacks, forcerat två fumbles och varit ett ständigt hot. En ovärderlig utdelning för ett försvar som sett årets två första draftval (Lawson och Reggie Ragland) bli skadade och lagets bästa spelare (Marcell Dareus) avstängd och skadad under de första fem veckorna. Alexander som haft i snitt en sack per säsong under sina 9 aktiva säsonger har snart fördubblat sin produktion på bara några veckor och därmed haft en stor betydelse för Bills starka vändning där man vunnit tre raka matcher efter att ha förlorat säsongens inledande två matcher.

Skadan på Shaq Lawson, som valdes #19 i draften kom som ett dråpslag, men Lorenzo Alexanders fina spel gör att Bills inte måste tvinga in rookien i spel innan han är fullt återställd. Foto av: Jon Durr/Getty Images.

Buffalo Bills möter San Francisco 49ers hemma på New Era Field ikväll kl 19. Matchen går att se på Game pass som ni kommer åt via banner på toppen och botten av sajten.

49ers kommer till spel med Colin Kaepernick som quarterback för första gången den här säsongen. Även om Lorenzo Alexander sympatiserar med Kaepernicks utspel på senare tid för att stödja mänskliga rättigheter så lär han göra sitt yttersta för att få ner honom på marken så många gånger som möjligt.

Om han lyckas bra kan han redan imorgon ha fördubblat sin sack-produktion.

Nyheter

To Top