Mat och recept

Söndagsmiddagen – Italienskinspirerad macka från New York

Något som många förknippar med New York är deras köttbullsmackor och denna vecka tänkte jag prova på den mest klassiska av dem, Meatball Marinara Sub. Det är svårt att hitta historien bakom smörgåsen, men att den härstammar från det Italienska köket råder inget tvivel om. 

Att det italienska köket har ett starkt fäste i New York är inte så konstigt med tanke på hur många Italienare som landstigit på det stora äpplet genom åren. Det beräknas vara 5,3 miljoner italienare som migrerat till New York mellan åren 1820 och 1970, varav 2 miljoner under de första 10 åren av 1900-talet. En av de som anlände i början av 1900-talet var Domenico Conti, han sägs vara fadern till att äta bröd i Subway-form. Namnet ska han ha kommit på när han såg u-båten Fenian Ram på Patterson-museet i New Jersey.

Idag sägs runt 700 000 italienskättade människor bo i New York, vilket gör dem till den största gruppen av människor med Europeisk härkomst. Det är med andra ord inte konstigt att staden har influerats av de italienska smakerna.

Denna smörgås är en innovation av rätten Marinara Meatballs, där man helt sonika ersatt tallriken med bröd. Det lite speciella med smörgåsen är att den har Marinarasåsen på sig, tomatsås är inte jättevanligt på mackor. Såsen kommer ursprungligen från Italienska Neapel och vissa hävdar att det var skeppskockar på väg hem från just Amerika på 1600-talet som var först med den. De fick vetskap och kunskap om den nya ”frukten” tomat av Mexikanerna och utnyttjade den långa restiden hem till att  utveckla såsen. Om det stämmer låter jag vara osagt, däremot finns såsen omnämnd i Antonio Latinis kokbok (Lo Scalco alla Moderna) från 1692. Latini arbetade för en av Påve Urban den åttondes kardinaler. Så det är mycket tradition i varje tugga.

Köttbullarna ska vara fylld med italienska smaker som vitlök och parmesan, men självklart kan man köra på eget recept när det gäller dem.

Jag körde på en chokladmilkshake och klyftpotatis till min Marinara Meatball Sub, det fungerade väldigt bra. En rolig måltid som går rätt snabbt att göra och uppskattas av både stora och små, det är lite wow-känsla vid första tuggan. Du kan koka lite pasta och utnyttja eventuellt överblivna köttbullar och sås till en mer lätthanterlig matlåda på måndagen

 

14678066_10157543289465433_787500601_oMarinara Meatballs Subway

 

Köttbullarna

500 g nötfärs

1 ägg

Ca. 2 dl ströbröd

1 gul lök ( finhackad)

4 klyftor vitlök  (krossa och hacka)

Chili efter smak

2 tsk Worcestershiresås

0,5 dl persilja (hackad)

0,5 dl parmesan

Salt och peppar efter smak

 

Blanda ingredienserna ordentligt och rulla, stek/ugnsbaka dina köttbullar. I ugnen (220 grader) ska de vara runt 12-15 minuter. Det ska bli runt 16 köttbullar.

Medan köttbullarna lagas fixar vi såsen.

 

Marinarasauce

2 msk olivolja

4 klyftor vitlök (hacka)

Chili efter smak

2 tsk persilja

½ tsk oregano

1-2 frp krossade tomater

Salt och svartpeppar

 

Hetta upp oljan, släng i vitlöken och bryn den. Tillsätt kryddorna och låt fräsa en kort stund innan du tillsätter tomaten. Krydda med salt och peppar efter smak och låt puttra tills köttbullarna är klara.

Dela en baguette i önskade bitar, jag fräser lite olja, vitlök och persilja i stekpannan och grillar brödet. Släng på dina varma köttbullar och den varma såsen, toppa med riven ost och lite persilja. Släng på lite klyftpotatis, ratta in kvällens match och njut!

Nyheter

To Top