Browns

Ljuset i Clevelands mörker

Det finns ett lag som ännu inte vunnit i årets NFL, Cleveland Browns. Det är lätt att raljera över organisationen som verkar ha både fotbollsgudar och andra framgångsbringar mot sig och du behöver inte ens anstränga dig för att hitta motgångar. Men det finns åtminstone en sak som de verkar ha träffat rätt med, nämligen Terrelle Pryor.

Det brukar sägas att Cleveland inte får ha fina saker, att det är fabrik för sorg där fansen fått se det positiva ryckas från dem och ersättas av fiaskon och förnedring. Hittills denna säsong har Browns förlorat fem matcher, i dessa har anfallet sett inte mindre än fyra olika quarterbacks. Fansen har blivit exalterade över fina insatser från rookies som DE Carl Nassib och WR Corey Coleman, för att se dem falla bort med skador. Men en sak verkar gå Browns väg, laget satsade på en spelare som ingen velat ha och fick honom att byta position. I den nyblivne wide receivern Terrelle Pryor tycks Browns ha funnit en guldklimp.

När Terrell Pryor lämnade high school för college så gjorde han det som nationens topprankade quarterback, han kunde med andra ord välja i stort sätt vilken skola han ville gå på. Den Pennsylvania-födde Pryor valde att korsa statsgränsen och flytta till Columbus och gå på Ohio State. Tiden på college blev framgångsrik även om det avslutades illa. Han stängdes av under nästan halva sin sista säsong för att ha sålt signerade souvenirer till en av skolans finansiärer och Pryors avsked från skolan var inte heller smärtfritt då han valde att lämna Ohio State efter att dåvarande coachen Jim Tressel sparkats. Ohio State svarade med att stänga av honom från all kontakt med skolan under kommande fem åren. Den atletiske quarterbacken blev därmed tillgänglig för NFLs supplemental draft 2011 och där valdes han, som enda spelare, av Oakland Raiders i den tredje rundan.

Tiden i Raiders blev ingen succé. Han hade de fysiska egenskaperna som gjorde att det fanns en spänning kring hans namn, men han fick inte ut speciellt mycket när han fick chansen att spela. På tre år blev det tio starter som quarterback, en passningsprocent runt 50%, 9 touchdowns och 12 interceptions.

Efter säsongen 2013 bytte Raiders bort Terrelle Pryor mot Seattle Seahawks val i den sjunde rundan av 2014 års draft, det inledde en säsong av runthoppande och ingen speltid. Seahawks, Kansas City Chiefs och Cincinnati Bengals avhandlades innan han hamnade i Cleveland. Även i Cleveland började det knöligt. Han tog en plats i 2015-års trupp men släpptes i början av september för att sedan stå utan lag fram tills i december då Browns plockade upp honom på nytt efter en skada på QB Josh McCown. Pryor fick begränsat med speltid men noterades för bollmottagning för 42 yards i säsongens sista match, det blev början på Terrell Pryors nya karriär.

Browns genomgick en omorganisering och ombyggnation under våren och sommaren och mannen som var Oakland Raiders huvudtränare när Pryor kom till laget 2011, Hue Jackson, blev Browns nye coach. Han såg en framtid för den numer 27 år gamle Pryor, som wide receiver. Jackson var även offensive koordinator för Bengals under Pryors period i Cincinnati och redan då såg han honom som en spelare som vore spännande på receiverpositionen. Att han inte gjorde positionsflytten då kan Browns skatta sig lyckliga till.

”I’ll never forget last year when he was with me in Cincinnati for a little while and wanted to be a quarterback. I didn’t have enough confidence to ask him to change positions at that time, and that’s why we let him go to be honest with you” – Hue Jackson

Under försäsongen var det mycket snack om att den 193 cm långe och 100 kg tunge Pryor hade måtten och de atletiska förmågorna (han springer 40-yards runt 4,3 sekunder) för att bli en bra receiver i NFL, men att det kan ta tid att lära sig positionen. Huvudpersonen själv visste att han var tvungen att lägga tid och energi på att lära sig de små sakerna som krävs för att spela receiver och tog under våren hjälp av en av NFLs främsta receivers genom tiderna, Randy Moss, för att lära sig.

LANDOVER, MD - OCTOBER 2: Wide receiver Terrelle Pryor #11 of the Cleveland Browns celebrates with teammate running back Duke Johnson #29 after scoring a second quarter touchdown against the Washington Redskins at FedExField on October 2, 2016 in Landover, Maryland. (Photo by Patrick Smith/Getty Images)

Photo by Patrick Smith/Getty Images)

Under försäsongen glimmade han till med långa mottagningar där han slog sina motståndare med hjälp av snabbheten och storleken. Det började byggas upp en spänning kring honom även om kritikerna sa att han bara kan en sak, gå på djupet, och att det inte kommer fungera när säsongen drar igång, att positionsbytet från QB till WR så sent i karriären är allt för svårt. Men Terrelle Pryor har börjat visa tvivlarna att de haft fel.

För även om Cleveland förlorat alla sina fem matcher hittills så har Terrelle Pryor visat att han är en spelare som kan leverera som wide receiver i NFL, att han har de där egenskaperna som gör att motståndarna måste se till att ha en plan. Mot Miami Dolphins blev han den förste spelaren sedan hall of famen Frank Gifford 1959 att ta emot passningar för 120 yards, passa för 30 yards och springa med bollen för 20 yards. Så han har en förmåga att göra spel. Visst, 24 fångade bollar för 338 yards och en touchdown är kanske inte siffror som sticker ut, men då får man ha i åtanke att han är ny på jobbet och spelar i ett lag som haft fyra olika quarterbacks (ingen av dem speciellt bra) under de fem första matcherna.

Pryors fina start på året och den nya positionen har gjort många i Cleveland hoppfulla om att han ska bli någon typ av frälsare, en referenspunkt för ett anfall som ofta setts som profilfattigt. Rykten säger att Browns ser honom som en fundamental spelare för framtiden och en av de få som laget inte kan tänka sig att byta bort. Coachen Hue Jackson ser en blivande superstjärna i sin adept och har pratat om att taket för receivern är väldigt högt. Lär han sig att bemästra positionen så blir han med sin storlek, styrka och snabbhet en mardröm för mindre corners att hantera. Någonstans så hoppas man att Jackson har rätt och att Pryor lyckas, det är på tiden att Browns får ha något att glädjas över.

I kväll spelar Cleveland Browns borta mot Tennessee Titans och kanske kan Terrelle Pryor föra sitt lag till en första, efterlängtad, seger. Matchen börjar 19:00.

Nyheter

To Top