49ers

Kaepernick står upp när andra sitter ner

Om 49ers QB Colin Kaepernick hade förväntat sig så kraftig kontrovers efter sin protestaktion under nationalsången är oklart. Men att alla har något att säga om saken är glasklart.

Det var i fredagskvällens möte med Green Bay som Kaepernick blev sittandes när nationalsången framfördes innan match. Han har gjort samma sak tidigare under försäsongen men utan att det uppmärksammades, efter i fredags har det inte undgått någon.

Huvudpersonen själv har förklarat att det var en protest mot missförhållandena USA:s svarta befolkning får utstå med hänvisning till de senaste händelserna där en till majoriteten vit poliskår utövat övervåld och orsakat dödsfall på svarta medborgare.

Många har tyckt det visade brist på respekt och menat att nationalsången handlar om stolthet över sitt land, sin sport, sina fans och sina medspelare. Kaepernick säger sig inte vara stolt över ett land som behandlar den svarta befolkningen som den gör och att han kommer förbli sittandes.

”I am not going to stand up to show pride in a flag for a country that oppresses black people and people of color.”

Det finns inget om detta i regelverket från ligan som annars tyckts ha regler om precis allt. NFL har uttryckt att de uppmanar spelare att stå upp vid nationalsången, men att det inte är ett krav.

San Fransisco 49ers har inte heller dem straffat Kaepernick på något vis utan officiellt uttryckt att just de amerikanska principerna som nationalsången och flaggan står för innesluter varje enskild persons rätt till sin egen åsikt och att göra den hörd.

I eftermälet till historien har bland andra Green Bays huvudtränare Mike McCarthy, som alltså stod på den andra sidlinjen vid protesten, uttalat sig. Han säger att han pratar med sina spelare angående hur de ska uppträda vid nationalsången inför varje säsong, men fråntar ingen rätten att stå upp, eller i Kaepernicks fall, sitta ner för vad de tror på.

Denna inställning, att ha strikta rutiner för agerandet, är inte ovanlig bland tränare i ligan. Nationalsången är en big deal och för den som sett den pågående serien Hard Knocks vet hur Rams Jeff Fisher är benhård med uppförandet i allt från hur hjälmen till den raka linjen ska hållas.

Stöd kommer även från spelarleden, en av de tyngsta pjäserna i Miami Dolphins, både meritmässigt och viktmässigt, defensive tackle Ndamukong Suh, sa på måndagen att han verkligen förstår vad Kaepernick menar och att det är – och måste vara – ett individuellt val.

NEW ORLEANS, LA - FEBRUARY 03: Head coach Jim Harbaugh speaks to Colin Kaepernick #7 of the San Francisco 49ers during warm ups prior to Super Bowl XLVII against the Baltimore Ravens at the Mercedes-Benz Superdome on February 3, 2013 in New Orleans, Louisiana. (Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

Det var då det, Jim Harbaugh i samspråk med sin dåtida framtidsman i 49ers, Colin Kaepernick, under Super Bowl 2013. Foto: Ezra Shaw/Getty Images

Men på sociala medier som Twitter har kritiken haglat där vissa menat att Kaepernick är en opportunist gör det här för att ta fokus från en dalande karriär medan andra kallat honom bra mycket värre saker än så. Videos med fans som bränner hans tröja har synts och andra fans har valt  att trycka på att Kaepernick är en hycklare som glatt tar emot checken och att hans kamp bör skrivas med visst förbehåll, ”kamp”.

Lite syrligare kommentarer till aktionen kommer även från Kaepernicks före detta coach i 49ers, Jim Harbaugh. Hans instinktiva reaktion var att han inte respekterade motiveringen till protesten. Måhända en smula ångerfull tog den numera tränaren för Michigan Wolverines till Twitter dagen efter och förtydligade att han stödde motivet men inte hur Kaepernick utförde protesten.

Nästa chans för Colin Kaepernick att ta tillvara på rätten att uttrycka sig när miljoner ser honom är på torsdag när 49ers avslutar sin försäsong i San Diego.

 

Nyheter

To Top