Recensioner

Breaking the line

I dagens fotboll är det en självklarhet att spelare med olika hudfärg hör hemma på planen, men så har inte alltid varit fallet. 

breaking-the-line-9781439189788_hrSamuel .G. Freedman presenterar i Breaking the line två college, med två legendariska coacher, som bidrog till att bryta segregationen i södra USA och skapa möjligheter för svarta spelare att lyckas på högsta nivå.

De två skolorna, Grambling och Florida A&M, var rivaliserande Historical Black Colleges och tillhörde nationens främsta i den kategorin. Coacherna på de två skolorna var Eddie Robinson och Jake Gaither, bägge herrarna är ikoner inom sporten och har bidragit till utvecklingen både sportsligt och humant. Eddie Robinson har exempelvis skickat över 200 spelare till NFL under sina 55(!) år som huvudtränare för Grambling, däribland den förste svarte QB att starta för ett NFL-lag i en säsongspremiär. Jake Gaither såg med ett långsiktigt lobbyarbete till att det första mötet mellan en svart och en vit skola i det väldigt segregerade södra USA kunde ske. Det var 1969 och Gaither´s FAMU mötte University of Tampa.

Boken handlar i första hand om säsongen 1967 då både Grambling och FAMU var med i toppen och avslutade säsongen i ett möte om den nationella titeln. Freedman tar upp historiska såväl som sportsliga händelser och ger en bild av hur verkligheten såg ut för de svarta i södra USA på 60-talet. Hur civil right rörelsen både var en förutsättning men också ett hinder för idrottarna. Den blandar berättelser från planen och omklädningsrummet med hur politiker, orättvisor och hantering av aktivister var en del av det vardagliga arbetet för en fotbollscoach.

”On one occasion, Collins telephoned Gaither with a report from the state police that a busload of young blacks, armed with clubs, was heading for Tallahassee to attack whites. What did Gaither know about it? The coach informed the governor that the blacks in question were the baseball team from Tuskegee, equiped with bats for that afternoon´s game against A&M.”

Jag tycker det är en läsvärd, viktig och, i stora delar, underhållande bok som ger ett perspektiv på diskussioner som är aktuella i dagens idrott och samhälle.

Köp boken här

 

 

Nyheter

To Top