Analyser

En karriär som liknar en berg- och dalbana

Han är 22 år gammal och har precis gjort 25 touchdowns, bara 6 interceptions och kastat för 3451 yards. Han får 95,9 i quarterback rating och de enda som någonsin nått en sådan hög siffra i en sådan ung ålder tidigare är inga mindre än Ben Roethlisburger och Dan Marino.

Detta är 2010 och livet leker för Josh Freeman – nu är han 28 år gammal och bör vara i toppen av sin karriär, men det är inte riktigt så. Freeman har precis bett sin agent att försöka få till ett provspel i Cowboys eftersom Romo blev skadad. Hur kunde Freeman gå från att vara en av de nya stjärnorna i NFL till att själv behöva be om att få provträna i ett lag i NFL 6 år senare?

Vi tar det från början: Freeman blir den tredje quarterbacken att draftas år 2009, endast Matthew Stafford och Mark Sanchez tas före honom. Första året började han säsongen som en backup-qb men fick tillslut starta 9 matcher. Det var först året efter, 2010, som Freeman blev utnämnd som startande quarterback och som han tog chansen eller vad sägs om denna statistiken: 25 touchdowns, 6 interceptions, 3451 kastade yards, 374 yards på marken, 6e plats bland quarterbacks i fantasy och 5 nya rekord i Buccaneers historia. De flesta trodde att Freeman skulle bli en av de nya hjältarna att se upp till i NFL men vad ingen visste var att detta skulle bli den bästa säsongen av Freeman.

2011 blir inget lyckat år för verken Josh eller Tampa, laget går 4-12 och en del av detta skylls på att Freeman kastar hela 22 interceptions. 2012 får Tampa in en ny coach, Greg Schiano som tidigare har tränat Rutgers i college. Laget går 7-9 och Freeman spelar upp sig och slutar säsongen på dessa siffrorna: 4057 yards, 27 touchdowns och 17 interceptions. 2013 är året som ska visa sig vara året då allt går åt skogen för Freemans del. Josh missar bland annat fotograferingen med laget på försäsongen, bråkar med tränaren Schiano och laget väljer inte honom som kapten(som han varit under de tidigare åren). Laget startar 0-3 och Freeman blir bänkad till förmån av rookien Mike Glennon. Ett par veckor senare släpper Buccaneers Josh Freeman. Mannen som de senaste åren hade varit ansiktet utåt för Buccaneers var nu helt plötsligt inte värd ett dugg för Tampa.

Josh Freeman i sin enda match för Vikings. (Foto: Maddie Meyer/Getty Images)

Josh Freeman i sin enda match för Vikings. (Foto: Maddie Meyer/Getty Images)

Det tar bara 3 dagar sen plockar Vikings in honom och efter bara 2 veckors träning med den nya klubben så är det dags för match. Det går minst sagt sådär. Det pratas fortfarande om att det var en av de sämsta prestationerna vi sett av en quarterback de senaste åren. Flera av Freemans lagkamrater uttalar sig efter matchen, där vissa tycker synd om honom för att han inte var tillräckligt förberedd för det nya systemet medan vissa andra sågade honom och påstod att han hade varit kass på träningarna och dykt upp försenad flera gånger till möten. Han fick inte chansen fler matcher den säsongen och Vikings släppte honom.

Inför säsongen år 2014 skrev New York Giants på ett kontrakt med honom för ett år, men redan efter 1,5 månad så släppte de honom igen. Precis samma sak händer exakt ett år senare då Dolphins plockar upp honom för att släppa honom kort därefter. Josh Freeman ger dock inte upp och skriver kontrakt med Brooklyn Bolts i den nystartade ligan FXFL där han gör ett par matcher. Den 29e december samma år (2015) skriver han ett korttidskontrakt med Colts då de behöver en quarterback till sin sista match för säsongen. Freeman gör en okej match när Colts förlorar mot Titans.

Nu är Freeman 28 år gammal och står utan kontrakt, tiden får utvisa om vi någonsin får se honom på planen i NFL igen. Har man 14 olika rekord i Buccaneers, är 28 år gammal så är det något som säger mig att killen inte är slut riktigt än.

Nyheter

To Top