Nyheter

Wild card: Seahawks hos Redskins

Det här två av de hetaste lagen i NFL. Båda lagen leds av en rookie som quarterback och kommer in i slutspelet med en hel drös vinster i rad. Men något måste ge vika.

Det finns många likheter mellan de här lagen. Den mest uppenbara är ju deras quarterbacks. Russel Wilson och Robert Griffin III är båda bra från passningsfickan, mogna för sin ålder och kan springa bollen själva. Redskins och Seahawks använder i någon utsträckning en form av ”read option” som tvingar försvaren att hålla sig på tårna. En trend som har varit väldigt framgångsrik. Det är nog rätt att säga att Seahawks började med det när de såg hur väl det fungerade för Washington. Men det är springspelet som dominerar i de här lagen.

Alfred Morris är bollbärare i Washington och en av årets stora sensationer medan kollegan i motståndarlaget heter Marshawn Lynch. De avslutade grundsäsongen som andra respektive tredje bäst på positionen med drygt 1,600 yards vardera. Det är tunga spelare som kanske saknar den där riktiga farten under fötterna men som är svåra att få ned. Båda lagen har en quarterback med en stark kastarm. Man gillar att fejka springspel och söka efter någon av sina kvickare alternativ på ett långt spel. Ibland är läget inte där men man ger sina spelare en chans att hoppa högst. Faktum är att de här lagen använder play action mest i NFL. Nästan på 40 procent av alla passningsspel.

Olikheterna hittar vi på andra sidan av bollen. Om Redskins är det något mer väloljade maskineriet offensivt sätt så har Seahawks det betydligt bättre försvaret. På slutet har gapet mellan de här två enheterna krympt men skillnaden är fortfarande stor. Kanske är det där matchen kommer att avgöras. Hur väl kan den sämre lagdelen i respektive lag prestera? Kommer det skadedrabbade försvaret i Washington kunna stoppa ett Seattle som har öst in poäng de senaste veckorna?


Seattle Seahawks

Det här laget har varit kul att följa i år. Man började säsongen med ett försvar som vi visste var bra. Men utan att överdriva kan man nog säga att det var bäst i NFL under första halvan av säsongen. Vid den tiden gick offensiven på tomgång. Russel Wilson vande sig fortfarande vid sin nya situation. Under senare delen av året har försvaret tagit ett steg tillbaka. Det är fortfarande en mycket bra grupp men man har inte dominerat matcherna på samma sätt. Istället ha Wilson och offensiven blivit mycket vassare. Om båda lagdelarna presterar på den höga nivå som vi har sett några gånger under säsongen så är det här laget väldigt bra.

Anfallsspelet kom igång när man började köra en del ”option” med Russel Wilson. Det gjorde att Lynch fick större hål och att man fick mer tid när det väl var dags att kasta bollen. Man började också involvera sin fullback, tight end och sin andra running back, Turbin, mer i passningsspelet. Wilson har verkligen imponerat med sitt lugn. Han rör inte en min på planen och stressar aldrig upp sig. Bollplaceringen är för det mesta väldigt bra och han har arm så det räcker och bli över. Golden Tate har verkligen klivit fram som en duktig ung receiver som också är giftig efter mottagningen. Sidney Rice, som ska vara den stora stjärnan, har försvunnit lite. Men det blir lätt så i ett system som lutar sig så mycket på springspelet.

Försvaret är bra rakt igenom och tillåter minst poäng i NFL. Seahawks har fått tillbaka alla sina spelare i sitt secondary. Richard Sherman kan vara årets bästa cornerback och på andra sidan spelar Brandon Browner. Tillsammans med två riktigt duktiga safeties är det här en tuff grupp att kasta mot. De är så bra att de ofta lämnas ensamma med sin spelare och då kan försvaret också sätta en extra spelare i boxen. Rookien Bobby Wagner har varit en sensation där i mitten och på linjen finns den alltid stadiga Chris Clemons. Även mitten av den defensiva linjen har varit riktigt bra.


Washington Redskins

Det här laget rider verkligen en våg av självsäkerhet. Redskins kom in i slutspelet med sju raka vinster, mot Seahawks fem raka, och de har visat sig vara väldigt svåra att rå på. Försvaret har verkligen spelat upp sig på senare tid trots att man saknar några av sina stjärnor. Om de kan göra en bra match så är det svårt för motståndarna att hänga med på poängtavlan. Det här laget är riktigt bra på att försvara sig mot springspelet men har haft problem att stoppa de stora passningsspelen. Men mot Cowboys visade man tydliga livstecken och veteranen DeAngelo Hall gjorde ett jäkla jobb.

Men när man skriver om Redskins så vill man ändå bara prata om Robert Griffin III. Verkligen en spännande spelare som dock visar tecken på att man kanske har offrat honom lite mycket i år. Förra veckan såg man tydligt att han inte kunde springa ordentligt. Som tur är klarar han sig rätt bra som en traditionell quarterback också. Hans säsong är svår att sätta ord på och han borde vinna priset för årets rookie. En konkurrent har han på det egna laget. Alfred Morris gick ut i skogen, högg ned ett träd, hackade och slipade lite och körde sedan en påle genom bröstet på Cowboys förra veckan med 200 yards och tre touchdowns på marken. En otroligt häftig ung spelare i en spännande offensiv. Men det här blir en av de tuffare uppgifterna hittills.

Försvaret har som sagt varit Redskins akilleshäl. Man kan helt enkelt inte fixa alla problem på ett år. Men det är inte en hopplös grupp. Ledaren London Fletcher är en skön spelare som alltid är i vägen. Nu när kollegan Perry Riley har börjat spela mycket bättre så är det som sagt väldigt svårt att springa på Washington. Brian Orakpo är skadad och det har varit svårt för Redskins att få igång någon pass rush. Å andra sidan har den unga Ryan Kerrigan verkligen imponerat i år men han är rätt ensam. När tränarna måste börja skicka blitzar för att generera press så blir passförsvaret lidande och det är vad som har hänt i det här laget. Men om Hall kan spela sin motståndare ensam så underlättar det. Det är dock inte en uppgift som han alltid har klarat av.


Håll ett öga på

Snabbheten hos flera av Redskins receivers har bränt många försvar i år. Om man inte spelar med disciplin så kan det hända även ikväll. Men de måste komma av linjen där Seahawks cornerbacks spelar väldigt fysiskt.

Robert Griffin III är som sagt lite skadad. Och man möter ett lag som har ett liknande offensivt system. Undra om vi får se honom ur några mer konventionella formationer ikväll.

DeAngelo Hall har vi redan nämnt ett par gånger. Men han blir så viktig för det här försvaret eftersom han är den enda som har kvaliteterna för att lämnas ensam en längre tid utan hjälp.

Marshawn Lynch har också han varit lite skadad. Han har problem med ryggen och det återstår att se hur illa det är med honom. Är så klart väldigt viktig för Seattle.

Russel Wilson kommer att tvingas kasta bollen en hel del om Redskins försvar spelar lika bra mot springspelet idag som på senaste tiden. Ännu mer om Redskins gör mycket poäng. Stort test för rookien!

Leon Washington är en av de bästa punt/kick-mottagarna i NFL. I en match som på förhand ser ut att bli tajt så kan special teams vara avgörande.


Så slutar matchen

Jag hörde ett resonemang som var intressant. De här lagen gör mycket på ett ungefär likadant sätt och de gör det nästan lika bra. Förutom att Seahawks försvar är väldigt mycket bättre. Det borde ge Seattle en stor fördel. Men man har varit bättre på hemmaplan, där man vann alla matcher i år, och Redskins är heta. Det här kommer att bli jämnt och ruskigt underhållande men i slutändan tror jag att Seahawks vinner. De är helt enkelt det bättre laget.


Slutresultat

Seahawks-Redskins: 24-20


Seattle Seahawks hos Washington Redskins – TV10/FOX – Den 6 januari (22.30)


Hur tror DU att matchen slutar?

Nyheter

To Top