Nyheter

Weckans West 3

Då var ännu en veckas matcher spelade och här går vi igenom alla matcherna inom AFC West, något kortfattat om allt det som hände mellan slantsingling och avblåsning. Denna gång är det vecka 12 det gäller.

Den här veckan bjöds vi på två riktiga stormöten. Denver Broncos tog sig an giganten New England Patriots och inom divisionen var det rivalmöte mellan San Diego Chargers och Kansas City Chiefs. Dessa två matcher slutade sammanlagt i 144 poäng. Galet mycket poäng. Sen hade vi ju också Raiders som spelade för sin chans att hänga kvar i slutspelskampen. Samtliga tre matcher var jämna och avgjordes antingen in i de sista sekunderna eller på övertid.

San Diego Chargers 41 – 38 Kansas City Chiefs
Ett hett rivalmöte mellan två lag i helt olika situationer. Chiefs är klara för slutspel och spelar för att få bästa möjliga position i januari. Gästande Chargers behöver å andra sidan vinna alla sina matcher för att kunna fortsätta slåss om att bli ett tredje lag ur divisionen som når slutspelet.

chiefs_2013Det blev en galen tillställning mellan rivalerna. Matchen började långsamt då båda lagen hade svårt att flytta bollen. Första halvleken avslutades med rimliga 24 poäng totalt. I andra halvleken så exploderade matchen in i ett poängkalas för båda lagen och innehöll totalt 55 poäng till. Poängen var jämnt fördelade och matchen bytte ledande lag hela 8 gånger.

Man ska aldrig skylla på skador. Men det var tydligt hur mycket som Chiefs försvar skakades när både Tamba Hali och Justin Houston var tvungna att lämna matchen. Deras pass-rush var inte alls lika farlig. Bakom sin stabila offensiva linje kunde därför Rivers frodas. Det var genom passningsspelet som Chargers anföll och unga rookien Keenan Allen spelade fantastiskt bra (9 mottagningar, 124 yards). Kan han fortsätta i samma stil måste han nämnas i diskussionen om årets offensiva rookie.

chargers_2013Chiefs såg trots förlusten lovande ut. Det är inte konstigt att försvaret får problem med två så viktiga spelare skadade. Offensiven var överraskande explosiv och Alex Smith vågade stundtals kasta bollen djupt. Chargers utmanade honom ofta till det i första halvlek och han utnyttjade möjligheten. Efter det gavs inte samma utrymme. Eftersom laget är byggt kring sin defensiva styrka behöver de få tillbaka sina stjärnor så snart som möjligt. Tills dess blir det intressant att se hur Alex Smith tacklar uppgiften att bära ett större ansvar på sina axlar.

Matchens utropstecken! Inför säsongen, flera gånger under den och lite hela tiden har jag sagt mycket gott om Andy Reid och hans coachande. Men att ta en time-out med 1:28 kvar, fem yards från en touchdown och Chargers med två time-outs kvar. Jag förstår inte varför han sparade tid till sina motståndare. Ett dumt beslut, som kanske inte var orsaken till förlusten men likväl dåligt av Reid.

Tennessee Titans 23 – 19 Oakland Raiders
Båda lagen var 4-6 och den här matchen handlade om att hänga med i den jämna slutspelskampen, eller att falla ur den. Allt var upplagt för en tuff och jämn match. Man kan inte förneka att den åtminstone var jämn ända in i det sista.

raiders_2013Tyvärr för Raiders del slutade matchen i en tung förlust. Med 11 sekunder kvar på matchen så tar Kendall Wright emot en matchavgörande touchdown. Spelet var på en third down, något som Raiders inte kunde stoppa på hela matchen. De tillät 10 av 18 försök på third downs, en katastrofal siffra som vittnar om ett försvar med problem. Mike Jenkins skadade sig tidigt och med två av sina tre startande cornerbacks hade Raiders svårt att stoppa blödningen i passningsspelet. Pass-rushen kom inte åt Ryan Fitzpatrick, som enkelt smet iväg från kollapsande fickor. En ljusglimt är att de lyckades stoppa springspelet, som de fokuserade på.

Offensivt var det också problem. Quarterbacken Matt McGloin startande sin andra match och hade svårt. Han kastade en kostsam interception. Han stirrade ner sin receiver, såg inte Titans linebacker och gav i stort sätt bort bollen. Han hade också en hel mängd bollar nedslagna vid linjen. Detta beror på att han är kort och inte ”spelar längre” än vad han är. Det kommer förhoppningsvis med tiden. Raiders hade en producerande springspel och borde gett det mer bollar. Den offensiva linjen spelade helt okej och kan inte längre beskyllas för förluster.

Raiders största problem var att de inte kunde ta touchdowns. Hela sju gånger var de 35 yards från Titans end zone, men bara en gång blev det en touchdown. Det är inte gångbart för ett eventuellt slutspelslag. De förlitade sig på kickern Sebastian Janikowski att sparka in field goals, vilket han hade problem med. Han missade två som han borde ha suttit. Hade Raiders haft 6 poäng till hade matchen sett annorlunda ut och de hade troligen lyckats få en vinst.

Matchens utropstecken! Raiders hade flera offensiva spel där de skulle inkludera Terrelle Pryor, olika packages där han skulle få komma in. Vi fick däremot inte se Pryor på plan. Detta trots att Raiders ställde upp i wild cat två gånger, men då med Marcel Reece. Dessutom fick McGloin köra ett spel read-option. Coach Dennis Allen sa att det inte fanns tillfälle att få in Pryor, men han borde varit inne på de tre nyss nämnda. Eller så borde de gjort något annat.

Denver Broncos 31 – 34 New England Patriots
En riktig stormatch mellan inte bara två jättar till lag, utan även två legender till quarterbacks. Både Peyton Manning och Tom Brady kommer någon dag hamna i Hall of Fame, så det skulle såklart bli en njutning att se de två möta varandra.

broncos_2013Det var en svängande match. Första halvleken tillhörde Denver Broncos. De tog 24 obesvarade poäng, försvaret tvingade fram 6 fumbles och i stort sett allt gick deras väg. Springspelet med Knowshon Moreno dominerade och tuggade yards. Det tillät framförallt Peyton Manning att inte behöva kasta så mycket. Det ville han undvika därför att det var en enormt svår vind som hela tiden gjorde passningsspelet mycket svårare. Manning trivs inte i blåsiga och kalla väderförhållanden, vilket också var orsaken att han bara kastade för 150 yards. Hans snitt tidigare inför matchen? 357,2 yards per match.

I andra halvlek hände något. Om det var Broncos som kaxigt nog redan räknat bort Patriots, Bill Belichicks coachande och ändringar i game plan eller Patriots som bara vaknade till liv – det är svårt att säga. Plötsligt flyttade Patriots bollen metodiskt i anfallet och defensiven skapade turnovers. De tog 31 obesvarade poäng innan Broncos lyckades kasta in en sista touchdown som ledde matchen in i övertid. Väl där så haltade båda lagens offensiv och det krävdes misstag (och tur/otur beroende på supporterfärg) för att matchen skulle avgöras. När Patriots puntar så studsar bollen på en blockerande Broncos-spelare och Patriots är snabba på att plocka upp den levande bollen. Ett kort field goal av kickern Stephen Gostkowski senare och Patriots kunde jubla.

Matchens utropstecken! Det fanns så mycket, bara någon av matchens 11 turnovers skulle gå in här. Men mest uppseendeväckande var Patriots beslut att inte börja med bollen på övertid. Istället valde de sida, för att slippa spela mot vinden. Ett typiskt beslut som Bill Belichick antingen skulle komma att hyllas eller kritiseras för. Tur nog gick det som det gjorde.

 

Ställningen i AFC West
Denver Broncos 9 – 2 – 0
Kansas City Chiefs 9 – 2 – 0
San Diego Chargers 5 – 6 – 0
Oakland Raiders 3 – 7 – 0

En intressant vecka för vår division. Chiefs förlorade sin andra raka match efter att ha inlett säsongen 9 – 0. Nu på söndag ska de återigen slåss med Denver Broncos, en match som de troligen kommer förlora. Det blir en spännande match och spännande efterspel beroende på dess resultat. Chargers är fortfarande med i slutspelskampen. Frågan är om de kan hålla i det eller om de tappar greppet, som vi sett så många gånger tidigare. Raiders kan börja sikta mot nästa år och försöka utvärdera sitt lag och vilka spelare de vill behålla i sitt ombyggnadsprojekt.

Nyheter

To Top