Nyheter

Watt dominerar sitt andra år

J.J Watt kallas bland annat för ”The Milkman” och ”MegaWatt” men på NFL Supporter tycker vi att han borde kallas för ”Donkey Kong”.

J.J Watt har dominerat i varje match 2011. Han tacklar quarterbacks, blockerar kast och forcerar fumbles. Det är bara hans andra år men hittills har han varit den bästa försvararen i NFL.

Han ser ut som den ikoniska spelfiguren Donkey Kong. De där långa armarna hänger ned längs med sidorna och avslutas av ett par händer som ser ut som två stekpannor. J.J Watt är spelaren som har fått alla experter exalterade i år och det talas redan om att han är årets bästa försvarsspelare – efter fem matcher. J.J Watt är defensive end för Houston Texans och han har gjort en karriär på att slå ned bollar från linjen som en volleybollspelare.

– Jag insåg rätt tidigt att man inte kan få en sack på varje spel. Ibland blir man helt enkelt stoppad och tappar farten. Men det betyder inte att man inte kan påverka spelet. I vårt omklädningsrum värderar vi däremot en nedslagen boll lika högt. Motståndarna får inte några yards och om det är tredje down så kan försvaret komma av plan, säger J.J Watt.

Men han gör mer än att sträcka upp sina gorillaarmar i luften. J.J Watt är bra på att stoppa springspelet och är en halv sack ifrån att leda NFL i den kategorin. Bara det skulle vara en fantastisk bedrift. Men det finns ännu en aspekt att väga in. Watt spelar nämligen inte ens på en position där hans primära uppgift är att komma åt quarterbacken.

Watt i Texans system

Tidigare har vi på NFL Supporter skrivit om skillnaden mellan ett ”3-4”-försvar och ett ”4-3”-försvar. De olika positionerna har annorlunda uppgifter och roller i de olika systemen. I ett försvar som spelar med en front på tre personer så har den defensiva linjen som främsta uppgift, när man spelar passförsvar åtminstone, att sysselsätta den offensiva linjen så att lagets linebackers kan komma rusande igenom hålen.

Till skillnad från i ett försvar med fyra spelare på linjen. Där har lagets två yttre linjespelare, eller defensive ends, som främsta mål att passera sin motståndare och nå quarterbacken. Så, vad betyder det för Watt?

Texans spelar primärt med ett ”3-4”-försvar eller i ett ”nickle”-försvar med en extra defensive back. Hursomhelst snackar vi om en front på tre spelare. Det betyder att Watt ställer upp mellan motståndarnas guard och tackle. Han får alltså betydligt oftare möta två motståndare på samma gång än en spelare på samma position i ett annat system. Trots det lyckas han alltså ändå komma igenom och nästan leda NFL i sacks.

Samtidigt ska man vara på det klara med att all den talang som finns runt Watt självklart hjälper honom. Det går inte för motståndarna att fokusera på en enstaka spelare eftersom det helt enkelt bara skulle leda till att någon annan kliver fram och tar över matchen.

Att Watt var stark kom inte som någon nyhet. Men det är hans rörlighet som har överraskat. Det gör att de offensiva linjespelarna inte vet vad han ska hitta på. Det är inte särskilt svårt för dem att möta en pass rusher med bara ett trick. Oavsett hur bra han gör det. Men Watt kan komma med en kroppsfint, rakt på med kraft eller knuffa ifrån för att skapa yta för sig själv att hoppa upp och slå ned bollar. Dessutom är han outtröttlig. Det gör honom till en jobbig kille att möta.

Enligt mig är Watt den solklart bästa försvarsspelaren hittills i år och det han har gjort från sin position är smått revolutionerande. Hans produktion är otrolig och frågan är hur länge han kan spela på den här nivån.


Vad är DINA intryck av Watt? Eller har du en egen favorit?

Nyheter

To Top