Colts

Vinatieri mot rekordet

Adam Vinatieri startade sin NFL-karriär i New England redan 1996 vilket innebär att ligans yngsta spelare inte ens var födda när han sparkade sitt första field goal för Patriots den hösten. 22 år senare är han fortfarande kvar i ligan och har ikväll chansen att slå ett av de allra häftigaste rekorden.

1995 befann sig några av Patriots (samt Colts dito för den delen) i Amsterdam och kollade på en match med Amsterdam Admirals i The World League of American Football. En liga som sedermera kom att bli NFL Europe. På planen fanns bl.a. en ung kicker vid namn Adam Vinatieri som imponerade på flertalet av de tillresta scouterna. Mest imponerade var uppenbarligen Patriots som erbjöd honom en möjlighet till spel i NFL. Tanken var intitalt att han kunde bli en bra sporre för lagets dåvarande, lätt ålderstigne, kicker. Men väl på plats tog Vinatieri jobbet tämligen omgående, och resten är så att säga historia. Totalt sett blev det tio framgångsrika år uppe i Bostonområdet med tre Super Bowl ringar som de absoluta höjdpunkterna. Mästerskap som Vinatieri var synnerligen delaktig i. Framförallt minns vi finalerna från 2001 och 2004 som båda avgjordes genom field goal av Vinatieri i slutminuterna, och cementerade smeknamnet ”Mr Clutch” för all framtid. 1

Resan gick sedan vidare till Indianapolis och spel med Colts. Att den här perioden får betecknas som ”inte fullt lika framgångsrik”, trots att han vann en Super Bowl med Colts 2006, säger lite om digniteten på Vinatieris CV. Årets säsong är trots allt hans 23:e i NFL, och med tanke på att han nu nått den aktningsvärda åldern av 45 år, kan man stilla undra vad det egentligen som driver honom att fortsätta. Finns det överhuvudtaget något mer att åstadkomma?

Även om han säkerligen inte skulle tacka nej till ytterligare en mästerskapsseger, är det troligtvis inte ringar som han saknar. Det som hägrar för Vinatieri är troligen chansen att förpassa sig själv in i historieböckerna. Härom veckan slog han exempelvis rekordet för flest field goals genom alla tider, vilket säkert var väldigt trevligt. Det ultimata målet, flest poäng genom alla tider, återstår dock. I dagsläget innehas det av Morten Andersen, även han kicker, med 2544 poäng, och Vinatieri är i nuläget bara 4 poäng bakom. Med det i åtanke är således inte helt omöjligt att rekordet slås redan ikväll borta mot Raiders (22.05).

  1. Ordet clutch åsyftar i sportsammanhang förmågan att hålla kylan och prestera i svåra lägen
Vinatieri mot rekordet

Nyheter

To Top