Nyheter

Veckans Guldkorn: Vecka 15

Photo by Ronald Martinez/Getty Images

Det är dags för ännu en NFL-vecka som drar igång med buller och bong redan i natt då vi bjuds på en riktig höjdare på primetime. Utöver det så har vi även lördagsmatcher denna vecka, samt ett gäng spännande matcher under den ordinarie NFL-söndagen. I Veckans Guldkorn har vi återigen samlat ihop de matcher som vi tycker är mest intressanta och skrivit lite extra om dem. 

 

Thursday Night Football

Vi börjar med en riktigt bra match på primetime. Thursday Night Football i Los Angeles mellan Kansas City Chiefs och Los Angeles Chargers är en av veckans på förhand bästa matcher. Två divisionsrivaler ställs mot varandra i en match som har massor på spel. Det lag som vinner denna match kommer att ligga etta i divisionen, och om korten faller rätt i ett par andra matcher, även förstaplatsen i hela AFC. 

Chiefs är just nu stekheta och har skrapat ihop en svit på sex raka vinster. Anmärkningsvärt är att det inte är anfallet som lett vägen. Patrick Mahomes och gänget har inte varit dåliga, men det är tack vare försvaret som de vunnit matcher på senaste. Under de tre senaste matcherna har Chiefs inte tillåtit fler än nio poäng i någon av dem. En ledare i det klubbhuset är och har varit Chris Jones. Med fyra sacks på de tre senaste matcherna har han varit en stor faktor till försvarets framgång. Även Tyrann Mathieu har varit en stor del av deras framgång. Hans ledarskap på planen är imponerande, och hans spel än mer så. Han producerar turnovers och är ständigt på plats där bollen är. Tyvärr kommer Chiefs få klara sig utan en av dessa två ledare i natt. Chris Jones är en av en mängd spelare i NFL som hamnat på COVID-listan. Det kan komma att bli ett problem för Chiefs, som tillåter drygt sex poäng mer per match när Jones inte spelar.

De möter nu Justin Herbert och hans Los Angeles Chargers som sitter på två raka vinster. Två matcher där de har snittar absurda 39 poäng per match. Herbert har varit otrolig och har kastat för sex touchdowns under denna tid. Herbert har verkligen blommat ut som en av ligans bästa unga spelare på positionen, och hans arm är kanske den bästa i ligan. Det såg vi inte minst förra veckan när han avlossade en riktig bomb till Jalen Guyton. Passningen färdades över 60 yards i luften och resulterade i en touchdown. Med spelare som honom på planen kan vad som helst hända, och Herbert är inte helt olik sin motpart på andra sidan i natt, Patrick Mahomes. Det kan komma att bli en riktigt tuff duell mellan dessa två quarterbacks, och vi är bortskämda som får njuta av den på primetime. 

 

Lördagsgodis

Public service announcement! Vi har lördagsmatcher denna vecka. Två stycken faktiskt. En av dessa två matcher är en riktig höjdare mellan två starka AFC-lag. Indianapolis Colts välkomnar AFC-ettan New England Patriots till Lucas Oil Stadium. Två lag som verkligen har hittat formen. Colts har fyra vinster från de fem senaste matcherna, vilket gör att de just nu sitter på en sjätteplats i AFC. Patriots har i sin tur makalösa sju raka vinster, vilket gör att de ligger etta i hela AFC. 

Det finns en god chans att denna match avgörs på marken. Både Patriots och Colts är lag som lutar sig mot springspelet, och hela deras anfall bygger på ett effektivt springspel. Colts anfall går väl egentligen att summera i ett namn, Jonathan Taylor. Lagets unga runningback är ligans utan tvekan mest effektiva runningback just nu. Han leder ligan i både yards och touchdowns och snittar makalösa 140 yards och två touchdowns per match under de fem senaste matcherna. Taylor är otroligt svårstoppad och om han kommer igång ordentligt på lördag så kan det skapa enorma problem för Patriots. Patriots försvar är också ganska mediokert när det kommer till att stoppa springspelet. De tillåter 4.4 yards per försök denna säsong, vilket är tionde flest i ligan. 

De gillar som sagt också att springa bollen, och en stor anledning till att rookien Mac Jones har gjort en så bra första säsong som lagets quarterback är just att han har kunnat luta sig mot ett bra springspel. Det som är imponerande med Patriots springspel är att det inte är lika effektivt som många andra, men det är hänsynslöst. Patriots bryter ner lag med sitt springspel. De bryr sig inte om de får tre yards per försök, de fortsätter tugga på tills de bryter ner dig. De såg vi inte minst i förra veckan, när Patriots vann över rivalen Buffalo Bills. Mac Jones kastade bara bollen tre gånger under hela matchen, vilket är minst antal passningar i en NFL-match sedan 1974. Istället sprang de bollen hela 46 gånger, vilket bröt ner Bills försvar och ledde dem till seger. 

Det lär bli en extremt fysisk match som vi får njuta av på lördag, så duka fram lördagsgodiset och njut av denna tungviktsfight. 

 

Avgörande derby i NFC East

Det blir ett derby i NFC East denna söndag, där mycket står på spel. Washington Football Team åker till Pennsylvania och Lincoln Financial Field för att gästa Philadelphia Eagles. Två lag som just nu sitter på samma facit, 6-7, och jagar slutspelsplatser i allra högsta grad. 

Philadelphia Eagles tog en övertygande seger senast mot New York Jets, och de gjorde det med sin back up Gardner Minshew som quarterback. Jalen Hurts förväntas dock vara tillbaka i spel denna vecka och Eagles har gjort det tydligt att han är lagets ledare när han är tillgänglig. Hurts har inte varit helt övertygande under sin första säsong som startande quarterback. Med det sagt så är ändå hans Eagles i en sits för att kunna utmana om slutspel. Hurts leder också laget inte bara i passade yards, han har även flest rushing yards i laget. Hela 695 yards och 8 touchdowns har Hurts på marken under denna säsong. Det är en stor anledning till att Eagles har flest rushing yards av alla lag denna säsong. Springspelt i Eagles är faktiskt riktigt bra, och som lag snittar de fem yards per springspel. Mycket kommer givetvis från stora spel av Hurts, men de tre runningbacks med flest yards i Eagles snittar alla över 4.7 yards per försök, vilket är riktigt imponerande. Football Team är dock ett av ligans bättre springförsvar, så yards på marken lär inte komma lika enkelt för Eagles i denna match.

Football Team förlorade senast efter att ha vunnit fyra raka. De håller dock fortfarande sjundeplatsen i NFC, men en förlust här och de blir av med den. Det står alltså väldigt mycket på spel. Football Team bör lägga allt krut på att sätta press på Hurts i denna match. Vi var många som såg hur illa Hurts kan se ut när han sätts under press. New York Giants lyckades med det för två veckor sedan och producerade fram hela tre interceptions från Jalen Hurts. Springspelet från Eagles ska självklart respekteras, men fokus bör vara på att pressa Hurts och hoppas på att få ett par turnovers. Gör det inte det så kan det bli svårt, för det finns inte jättemycket att glädjas över i Football Teams anfall just nu, särskilt inte då lagets ledande receiver Terry Mclaurin mycket väl kan tvingas missa denna match efter att ha satts i concussion protocol efter förra matchen. 

Ett divisionsderby där mycket står på spel, det är sådana typer av matcher som bäddar för underhållande fotboll. 

 

Slutspel på spel

Denver Broncos välkomnar Cincinnati Bengals till Mile High på söndag i en match som kommer att ha stor påverkan på lagens chans till slutspel. Objektivt sett så är detta enligt mig den mest intressanta 22-matchen. Både Bengals och Broncos har ett facit på 7-6 och är på utsidan och tittar in mot slutspelet. AFC är dock så pass jämnt att det bara är tiebreakers som avgör. Faktum är att båda lag har precis lika många vinster som Bills och Colts, som just nu håller de två sista platserna till slutspelet, och de är bara en vinst bakom Chargers på femteplatsen. Det lag som vinner lär alltså med största sannolikhet komma upp på en slutspelsplats. 

Bengals åker till Colorado med två raka förluster i bagaget, men de har ändå gjort två okej matcher. Förlusten senast mot 49ers var på övertid och hade det inte varit för två stycken fumblade punts och en kostsam taunting-flagga så hade nog Bengals tagit den matchen. Lagets unga ledare Joe Burrow har blommat ut till en riktigt bra spelare och är den största anledningen till att Bengals ens är med i jakten på slutspel. Han har kastat för över 300 yards i två raka matcher och han står alltid för ett par makalösa spel varje match. Inte minst förra veckan när han såg ut som Houdini i sättet som han rymde ur fickan från tre fria rushers i 49ers och lyckades hitta JaMarr Chase för en touchdown. Problemet för Burrow har varit hans interceptions, och en del av lagets förluster hänger på att Burrow har kastat flest interceptions i ligan. Det får han se upp för på söndag när han möter ett Broncos-secondary som är väldigt duktiga på att sno åt sig bollar. Mycket av Bengals framgång på söndag står också och faller på Trey Hendrickson. Lagets talangfulle edge rusher är just nu questionable, och det är inte säkert att han spelar. Det är ett stort avbräck för Bengals då Hendrickson i princip är hela deras pass rush. Han har just nu ligans längsta svit med minst en sack per match. I nio raka matcher har han lyckats sacka motståndarlagets quarterback. 

Broncos å andra sidan tog en välbehövlig seger senast mot Lions vilket gör att de nu är tillbaka i slutspelsracet. Stora delar av deras framgång är tack vare deras försvar, som enligt Pro Football Reference är rankat till ligans näst bästa. Deras försvar tillåter minst poäng per drive av alla lag i ligan och näst minst poäng per match. Detta har varit välbehövligt för Broncos, särskilt med tanke på att deras anfall knappt är topp-20 i gjorda poäng per match. Anfallet har dock vaknat till lite i de tre senaste matcherna och mycket har varit tack vare Javonte Williams. Broncos har äntligen hittat ett bra sätt att utnyttja sin unga runningback och rookien har nu totalt 372 yards och 4 touchdowns från de tre senaste matcherna. Broncos har gjort helt rätt i att lägga bollen i hans händer och ta bort lite ansvar från Teddy Bridgewaters axlar. Om Broncos vinner på söndag så lär det vara därför att Williams gör ännu en stormatch.

Veckans Guldkorn: Vecka 15

Nyheter

To Top