Nyheter

Redaktionen Tycker Till, vecka 15

Efter en turbulent vecka med ännu mer Covid så ska vi tydligen göra oss redo för en radda matcher idag. Trots allt så är det en del lag som lyckas ställa friska lag på planen. Redaktionen tycker till om både Covid och annat utanför planen som präglar dagens matcher och ligan i allmänhet.

 

1. Vi trodde att NFL hade det under kontroll, men denna veckan har Covid slagit till med full kraft. I skrivande stund har tre matcher flyttats och hela 170 spelare är på Covid-listan. Hur tycker du att NFL ska agera? Är det bara att försöka löpa linan ut med nuvarande restriktioner?

Svante: Det viktiga blir att de är konsekventa. Öppnar man pandoras box genom att flytta matcher till andra veckor osv, då måste de fortsätta med det för andra lag som också sitter i skiten. Hittills så tycker jag att de har gjort ett bra jobb med att få bukt på problemen som pandemin skapar för professionell idrott.

Olof: Jag tycker det känns konstigt när lag som inte följt protokollen eller lyckats hålla smitta ute får fördelar och lag som lyckats får nackdelar. Nu får t.ex. Eagles spela 3 matcher på 13 dagar eftersom matchen mot Washington flyttas till tisdagen. Washington får samtidigt tillbaka flera av sina sjuka spelare. Säger inte att jag vill att lag ska få en gratismatch men när ett lag då får ett så tufft spelschema i slutet av säsongen kanske det måste till en bättre lösning.

Per: Känns som det blir lite fel hur man än gör. Något lag kommer alltid bli besviket. Ligan måste vara tydliga och raka i sina bedömningar här.

Mattias: Ligan har ju börjat lätta på reglerna och det är nog enda alternativet om man ska komma i mål med säsongen. Kanske finns det sätt att isolera lag och spelare lite mer, särskilt mot slutet, men med tanke på att de flesta av dessa i huvudsak unga och friska killar verkar klara sig relativt lindrigt undan så är en del lättnader befogade.

Richard: Det är nog för sent att göra justeringar nu. Ju mer de ändrar desto rörigare blir det säkert. De kommer göra allt de kan för att hålla matcherna igång och därmed inflödet av stålar. Cynikern i mig säger att det främst handlar om att maximera inkomsten, snarare än att skydda spelarna.

Daniel: Det verkar ju som att det kommer en del nya restriktioner och möjligheter från och med nästa omgång. De ovaccinerade spelarna kommer att få det ännu tuffare och jag börjar bli lite osäker på om det verkligen spelar så stor roll. De vaccinerade spelarna blir ju uppenbbarligen inte särskilt sjuka, men dom verkar kunna få och sprida viruset. Troligen skulle en fullt vaccinerad liga kunna fortsätta som om det här bara var vilken säsongsinfluensa som helst.

 

2. I förra veckans RTT var redaktionen rörande överens om att en nyckel till framgång för Trevor Lawrence var att Jaguars skulle göra sig av med Urban Meyer. Dom lyssnade och i början av veckan fick han kicken. Men vad ska Jaguars göra nu inför kommande säsong?

Svante: Hämta in någon fräsch offensiv tränare, gärna gammal quarterback coach som har testat vingarna i ligan. Joe Brady är ju arbetslös till exempel. Sen får det bara lägga allt krut på en offensiv linje och vapen till Lawrence.

Olof: Alltså Shad Khan måste ju börja med att rannsaka sig själv. Vad vill han med laget? Vill han att de ska bli ett riktigt lag med lite långsiktig framgång så måste en grund läggas. Hitta en, kanske lite tråkig, men stabil coach som kan bygga starkt på linjerna. Börja där och tillsammans med Lawrence kanske man kan hitta en grundnivå. Det vore väl inte fy skam för ett lag som Jags?

Per: Är inne på Olofs spår här. Tycker inte Khan skall slå knut på sig själv för att hitta något kreativt val här. Nä, ta in något stabilt och kanske tråkigt alternativ.

Mattias: Ta in en erfaren coach, hitta lite lugn och långsiktighet och bygga upp offensiven runt Lawrence. Då får man i alla fall veta säkert om den unga quarterbacken har vad som krävs.

Richard: Hitta stabilitet före någonting annat. Shahid Khan ville bygga en vinnande kultur, så få in någon som kan göra det. Lättare sagt än gjort förstås. Jag skulle titta på Marvin Lewis, som redan lyft en organisation från oupphörlig bottenskrapare till slutspelslag. Han har dessutom kontakter nog att få till en bra stab.

Daniel: Jag har lite för dålig koll på vad som finns i deras front office men på coach-sidan tycker jag att en rejäl reboot känns rimligt. Jag tycker att Bills OC Brian Daboll är en intressant HC-kandidat för honom med tanke på hur han bidragit till Josh Allens utveckling.

 

3. Raiders blev totalt utklassade av Chiefs efter att ha ställt sig på Chiefs logo innan matchen som ett försök att vara lite kaxiga. Vad är din åsikt om den typen av manövrar, kan det verkligen vara något som får det egna laget att prestera bättre?

Svante: Jag tror väl snarare att det kan ha motsatt effekt. Det gör nog bara motståndarlaget än mer taggat för att gå ut och ”hämnas”och laget, i detta fall Raiders, ser bara dunderfåniga ut när de får äta upp sina kaxiga handlingar.

Olof: Det har ju hänt förr och som oftast så kommer det tillbaka och biter vederbörande i arslet. De enda som får riktig tändvätska är ju hemmalaget. Vill man få till en bra match kanske det är en bra manöver men vill man vinna matchen, nja ytterst tveksamt. Lämna den skiten till college-kidsen. (OBS! I regel är jag för sånt som väcker energi, rivalitet och känslor men this is not it)

Per: Barnsligheter! Fokusera på din egen prestation istället.

Mattias: Är väl bättre att gå in i matchen kaxig än underlägsen, så vissa såna symbolgrejer kanske kan funka ibland. Sen finns det kanske bättre sätt.

Richard: Fotboll är en känslosport, så att väcka egna eller andras tror jag kan ha viss inverkan. Att Raiders trodde sig kunna skaka Chiefs eller tagga sig själva inför den avrättning som tog plats, det fick dem ju bara att se fåniga ut.

Daniel: Jag vet inte om jag någonsin sett det lyckas. Det är nog svårt att motivera det egna lager mer än motståndarna med den typen an förnedrings-aktioner.

 

4. Dan Snyder i Washington har alltid varit en impopulär ägare och i kölvattnet av den utredning som gjorts av hans organisation kommer alltmer komprometterande uppgifter fram om honom och organisationen. Förhoppningsvis kan detta leda till att han måste sälja laget. Vem skulle du i så fall helst se som en ny ägare som kan komma in som en frisk fläkt i en av de gubbigaste samlingarna beslutsfattare i världen just nu?

Svante: Svår fråga. Men fler kvinnliga ägare hade inte skadat, just för att minska lite av den här gubb-auran. Någon som också speglar de jämställdhetsarbete som Washington Football Team har jobbat för de senaste säsongerna. Vem det är vet jag inte  på rak arm, men att det blir någon som står för organisationens värderingar blir viktigt.

Olof: En av de minst omtyckta ägarna i hela ligan, skulle vara bra både för laget och sporten med lite nytt blod. Kanske de kan snabba på namnbytet också. Vet inte om mitt förslag gör ligan ogubbigare men Andrew Luck med familj kanske kan ta över. Andrew och far Oliver Luck kan ju uppenbarligen sporten och har varit inblandad i både XFL, college och NFL Europe. Om de har stålarna är väl mer tveksamt, kanske kan några lokalkändisar som Sandra Bullock, Dave Chapelle och Steven Colbert kicka in några slantar?

Per: Någon kvinna hade ju varit på tiden. Sen är det ju ett jäkla bagage som den stackaren får börja med om de tar över just WFT. Condoleezza Rice var ju ordförande i collegefotbollens ”jury” för en tid sedan, hon kanske är sugen på NFL…

Mattias: Tror inte han kommer sälja, och sen är det väl en liten skara som kan hosta upp de pengarna. Det sämsta är väl nån anonym ägargrupp. Jay-Z kanske ska kliva in?

Richard: Jag tror det ska mycket till innan han tvingas sälja, ägarna håller varandra om ryggen. Hela deras gubbgrupp bygger på det förtroendet och de gör nog nära på vadsomhelst för att skydda varandra. Någon populär från hiphop-världen har väl ryktats om tidigare, typ Jay-Z eller Sean Combs. Det skulle nog locka en del fans också. Tror dock att det skulle bli Jeff Bezos, som förutom att han är snuskigt rik också är lokal.

Daniel: Jag skulle vilja se någon som har en lite mer mänsklig syn på ledarskap och sin verksamhet. Finns det kanske någon som jobbar med välgörenhet eller liknande med kapital nog att köpa ett NFL-lag? Eller vill Obama ha något nytt att pyssla med?

 

5. Slutligen lite fotboll. Vad kollar du på ikväll?

Svante: Det blir nog mest RedZone vid 19:00. Sen spelar Niners en av 22-matcherna, så den blir det fokus på då.

Olof: Slutspelstider i fantasy gör ju att Redzone + diverse fantasyappar har en del av fokus. Annars får det väl bli lite NFC East-rivalitet där Giants behöver skaka lite liv i rivaliteten. Torskat 8 av den 9 senaste mötena.

Per: Blir redzone idag. Bäst i dessa tider när man vill ha koll på allt.

Mattias: Ett sorgligt gäng 19-matcher denna knäppa vecka, kanske ser Jets-Dolphins, med deras två unga trupper. Sen blir det nog Broncos-Bengals.

Richard: Bengals hos Broncos tror jag blir en rolig match. Båda lagen är med i slutspelsjakten, är två av årets överraskningar och de kan stundtals bjuda på riktigt fin fotboll.

Daniel: Det blir Bills mot Panthers, jag hoppas att Bills ska kunna vinna komfortabelt och skapa förutsättningar för en match mot Patriots om divisionstiteln i AFC East nästa söndag.

 

 

Redaktionen Tycker Till, vecka 15

Nyheter

To Top