Nyheter

Veckans Guldkorn: Vecka 12

Photo by Patrick Smith/Getty Images

Det är en ny vecka i NFL och det är inte vilken vecka som helst. Thanksgiving äger rum denna torsdag och det innebär sedan länge att det blir Thanksgiving Football. Lite extra fotboll för oss alla att njuta av på en vardag. Det är ren och skär lyx. Thanksgiving Football och många andra spännande matcher lyfter vi fram i denna veckas upplaga av Veckans Guldkorn!

 

Thanksgiving Football

Det är Thanksgiving denna torsdag och utöver kalkon och pekanpaj så betyder det hela tre matcher i NFL! På tacksamma tider för oss i Europa dessutom. För att fira det så har jag fuskat lite, och väljer inte bara en utan alla matcher på Thanksgiving! För även om du inte firar Thanksgiving i ditt hushåll så är det värt att duka fram något gott och njuta av NFL från 18:30 ända fram till tidig fredagsmorgon. 

Först ut är Detroit Lions, som likt varje år spelar fotboll på Thanksgiving. Första gången de gjorde det var år 1934 och sedan dess har de spelat 83 stycken matcher på Thanksgiving och vunnit 37 av dem. Tråkigt nog för Lions fans så har de förlorat de 4 senaste och hela 13 av de senaste 17. I år möter de Chicago Bears, precis som de gjorde 1934. Den gången vann Bears, och med tanke på att Lions ännu inte vunnit någon match denna säsong så tyder mycket på att resultatet kommer att bli detsamma även nu. Värt att notera är att både Lions och Bears förväntas starta utan sina startande quarterbacks, så det kanske inte blir någon offensiv explosion vi bjuds på. Vi får dock inte vara för kräsna, vi får fotboll vid middagstid på en torsdag!

22:30 får vi se Raiders mot Cowboys och 02:20 blir det Bills mot Saints. Två matcher som är ganska snarlika. Båda matcher är en crossover mellan AFC och NFC och båda matcher har direkta implikationer på slutspelet. Raiders är ett av 12 lag i AFC som är 0.500 eller bättre och de är egentligen bara en match ifrån en slutspelsplats. Deras motståndare i denna match, Dallas Cowboys har i stort sett sin plats i slutspelet spikad, men de slåss fortfarande om seedning. Det krävs inte mycket för att de ska klättra till toppen av NFC, men då har de inte råd att förlora många fler matcher. 

Bills mot Saints är också en match som betyder mycket för båda lag i form av slutspelsplatser. Bills har trillat ner hela vägen till en sjätteplats i AFC och behöver vinna mot Saints för att inte riskera att tappa sin slutspelsplats helt. Saints å andra sidan har för närvarande den sjunde och sista platsen till slutspelet i NFC, men det är många lag på samma facit eller tätt bakom som jagar samma plats. Likt Bills har alltså inte Saints heller råd att förlora med risk att hamna utanför slutspelet. 

Se till att njuta av en massa fotboll denna torsdag!

 

Högsta hönsen i AFC

Två av de högst rankade lagen i AFC ställs mot varandra när Tennessee Titans gästar New England Patriots på Foxboro. Titans ligger för närvarande etta i AFC, trots att de förlorade mot Houston Texans förra veckan. Titans är rätt intressanta i år då det verkar som att de vinner mot de flesta bra lag som de ställs emot och sedan förlorar mot lag som Houston Texans och New York Jets. Kanske bådar det gott för Titans att möta ett bra lag denna vecka. För trots en skakig start på säsongen för New England Patriots så verkar de faktiskt som att Patriots faktiskt är ett bra lag.

Fem raka vinster har laget från Boston lyckats med, vilket är en riktigt imponerande svit. Deras quarterback och tillika rookie Mac Jones har också spelat riktigt bra under den tiden. Det är inga överväldigande siffror, men han spelar otroligt effektivt, vilket jag är säker på att Bill Belichick uppskattar. Sju touchdowns och två interceptions har Jones stått för under den här imponerande vinstsviten. Det som dock imponerat mest på mig är Patriots försvar. De är rankat på en andraplats när det kommer till de bästa försvaren i ligan och under den vinstsvit de har under de fem senaste veckorna snittar de enbart 10 tillåtna poäng per match. Det ska bli intressant att se vad Titans offensiv, som saknar både Julio Jones och Derrick Henry, kan göra mot ett så bra försvar. 

 

En höjdare i NFC

En annan riktig höjdare denna vecka är matchen mellan Los Angeles Rams och Green Bay Packers på Lambeau Field. Det är två av de högst rankade lagen i NFC som ställs mot varandra när Matthew Stafford ska duellera mot Aaron Rodgers. Två quarterbacks som mött varandra många gånger under åren, då Stafford spenderat största delen av karriären hos Packers divisionsrival Detroit Lions. Rodgers har gått vinnande ur majoriteten av dessa möten, men Stafford har nu en annorlunda och mycket mer talangfull omgivning. Något som enkelt går att se i lagens facit. 

Båda lag har bara förlorat tre matcher denna säsong. Packers har dock en match mer spelad, vilken de vann, och har därmed också en vinst mer än Rams. Det är alltså inte mycket som skiljer dessa två lag åt, och det är de tillsammans med ett par andra lag som är de som fightas om förstaplatsen och en bye week i slutspelet. Denna match, som kan komma att räknas som en tiebreaker i seedningen, blir därför oerhört viktig. Båda lag kommer från förluster också, så de kommer vara ute efter att komma tillbaka in i ett vinnande mönster här. 

Jag tror att mycket kommer att hänga på vilken typ av Matthew Stafford vi får se på söndag. Stafford började säsongen glödhett och det viskades till och med om en potentiell MVP. De senaste två veckorna har han dock spelat riktigt uselt vilket har resulterat i två raka förluster och det har gett Rams-fans flashbacks från tiderna med Jared Goff. Om Stafford kan hitta tillbaka till formen så har de alla möjligheter att slå detta Packers. Gör han det dock inte så tror jag att Rodgers och kompani kommer att dra iväg. Det bör hur som helst att bli en riktigt rolig match. 

 

Slutspelsmatch i november

Det är ingen överdrift att påstå att slutspelet i princip börjar denna vecka för San Francisco 49ers och Minnesota Vikings. Två NFC-lag som i skrivande stund sitter på samma facit och som slåss om de sista biljetterna till slutspelet. Denna match lagen emellan kommer att ha enorm inverkan på slutspelshoppet för båda organisationer. Resultatet kommer också att spela roll som en tiebreaker i det fall att båda lag slutar på samma facit. Det är alltså enormt mycket på spel när dessa två NFC-lag ställs mot varandra på Levi’s Stadium i Santa Clara på söndag. 

Det är två lag med vind i seglen, som båda har två vinster i rad i bagaget. De leds också av två av ligans högst rankade quarterbacks av PFF under de två senaste veckorna, i form utav Jimmy Garoppolo och Kirk Cousins. Betyder det att de är två av ligans bästa quarterbacks? Nej, det finns många med mer talang än dem, men de har varit otroligt effektiva under de senaste veckorna, och de har tagit hand om bollen. Vilket direkt har resulterat i vinster. 

Det som jag tycker är intressant i denna match är att det är två lag som är snarlikt byggda och som bygger på samma filosofi som ställs mot varandra. Offensiven bygger på att etablera springspelet, vilket sedan öppnar upp för quarterbacken och passningsspelet. Defensiven är också snarlikt uppbyggd, med ett tydligt fokus på den defensiva linjen och explosiva playmakers i form av Fred Warner och Eric Kendricks där bakom. 

Jag tycker också det ska bli kul att titta på två av ligans bästa unga receivers i denna match. Justin Jefferson i Vikings som har över 300 yards de två senaste veckorna och Deebo Samuel i 49ers som ligger tvåa i flest mottagna yards på säsongen och även tvåa i flest scrimmage yards denna säsongen, där alltså alla offensiva skillspelare räknas in. De är båda två riktiga X-factors för sitt lag och deras framgång lär ha direkt påverkan på matchens slutresultat. 

 

Derby i AFC North

Sist men absolut inte minst har vi ett derby i AFC North som äger rum på Sunday Night Football. Det lär bli en intensiv match mellan två lag som inte har särskilt mycket kärlek för varandra. Det faktum att de också slåss om förstaplatsen i divisionen bör bara göra matchen än mer intensiv. Det är Cleveland Browns som åker till Maryland för att gästa rivalen Baltimore Ravens. Två lag som med nöd och näppe lyckades skrapa fram en seger förra veckan. Browns som då besegrade de hittills vinstlösa Lions med 13-10 och Ravens som lyckades vinna mot Bears med 16-13 trots att Lamar Jackson inte kom till spel. Jackson bör dock vara tillbaka på söndag, vilket är oerhört viktigt för Ravens då i stort sett hela deras offensiv bygger på Jackson och det hot han är både som passare och löpare med bollen. 

Ravens vann båda möten lagen emellan förra säsongen. Första gången tack vare Jackson som passare, då han stod för 275 yards och 3 touchdowns, och andra gången tack vare hans dynamiska springspel när han sprang för 124 yards och 2 touchdowns. Det ska bli intressant att se vilken typ av Jackson vi får se natten till måndag. Oavsett så bör det bli en riktigt bra match. Det är ett derby inom divisionen där slutspel står på spel. Det är som bäddat för att bli en rafflande tillställning. 

Senaste gången lagen möttes så blev det hela 89 poäng, när Ravens vann med 47-42. Fullt så många poäng blir det nog inte denna gång, särskilt då Ravens saknar en drös runningbacks och Browns quarterback Baker Mayfield dras med skador, men det lär ändå bli en bra match med mycket känslor. Det kommer att spelas hård fotboll i en match där ingen vill förlora mot rivalen, så denna rekommenderar jag verkligen att du knappar in. 

Veckans Guldkorn: Vecka 12

Nyheter

To Top