Nu har vi hunnit en bra bit in i säsongen i och med denna vecka 12. Eftersom det var thanksgiving i torsdags så bjuds det på något färre matcher denna söndag. Men det är ändå en riktig toppomgång. Slutspelsracet börjar nu på riktigt och i det snortajta AFC är det mycket ovisst, bara 3 lag som är riktigt avhängda, väl mött!

 

I Titans har A.J. Brown ådragit sig en bröstskada och hamnar på injury reserve-listan. Han förväntas komma tillbaka i december men missar minst 3 matcher. Titans står därmed utan Brown, Julio Jones, Derrick Henry, backup RB Jeremy McNichols, G Nate Davis och flera på deras defensiva front. Titans är 8-3 men en förlust mot de usla Texans förra veckan oroar. Klarar Titans slutspel med ett vilt jagande Colts i hälarna?

Olof: Nja jag är allt lite orolig. Jag trodde Titans skulle vara svagare innan säsongen, de har överraskat på mig. Men nu börjar de få skador på sina allra viktigaste spelare och en förlust mot Texans svider rejält. Riktigt rejält. Det kommer bli på gnällen.

Daniel: Ja, det gör dom. Dom är två matcher upp på Colts redan och har redan vunnit mot dom dubbelt. Med bara sex matcher kvar att spela är divisions-segern klar tycker jag. Colts däremot behöver har nog bara råd med en förlust för att fixa wild card – platsen.

Richard: Jag tror de fixar det ändå. Plattmatcherna mot Jets och Texans är riktigt illa, men så dåliga är de inte. Många skador, som andra lag förstås, men tillräckligt bra för att hålla bort Colts eller åtminstone få ett wild card.

Svante: Ja jag tror att de tar sig dit. De har ordnat en tillräckligt stor buffert för att ha råd att förlora ett par matcher och ändå knipa en plats. Problemet blir väl sedan vad de ska hitta på när de väl är där. Om dessa skador fortsätter så blir det onekligen tufft. 

Magnus: Ja då, räcker att vinna 2-3 matcher till för att knipa en WC-plats åtminstone. Dessutom har man två matcher upp på Colts och vunnit bägge, så har egentligen tre matcher upp i divisionskampen.  

Per: Ja, det tror jag. Lite synd dock att vi inte får se Titans i sin fulla kraft. Tror det kan bli stopp  i slutspelet relativt tidigt tror jag.

 

Vi är nu inne i de verkligt viktiga veckorna där slutspelsplatser vinns och förloras. Det är två oerhört tajta situationer i konferenserna. Vilket lag i NFC respektive AFC tror du tar den sista wild card-platsen? Och vilket av de lag som leder sin division just nu tror du har chans att missa slutspel?

 

Olof: Jag tror ändå att i NFC så har Eagles har en god chans med en offensiv som verkligen rullar och ett på pappret enkelt schema. I AFC är det oerhört tajt men visst känns det väl som Chargers hör hemma i ett slutspel i år? De som leder divisionen och missar blir Ravens i en snortajt division.

Daniel: De sista Wild Card – platserna går till nyss nämnda Colts i AFC och 49ers i NFC. Jag är lite orolig över mina Bills nu, de möter Patriots två gånger de kommande veckorna och det kommer vara helt avgörande för divisions-titeln. Dessutom ska man göra det utan en av lagets och ligans allra bästa spelare, cornerbacken Tre White som drog korsbandet mot Saints i torsdags.

Richard: I AFC blir det Patriots, Chargers och sist in Bengals. Samma som det ser ut just nu. De är lagen med bäst spelschema framöver. I NFC är det nog Vikings och Philadelphia som smiter in bakom Rams.

Svante: Efter de två senaste veckorna så tror jag att 49ers tar sig in. Tillsammans med Eagles och Rams. I AFC så tror jag att Colts kan göra ett rejält ryck, med Jonathan Taylor i spetsen. Chargers och Bills/Patriots (det lag som inte vinner AFC East) tar dem två andra platserna.

Magnus: Tycker det är svårt att sia om, känns som att det är jämnt och ovisst. Tror att det i AFC kommer stå mellan Patriots och Steelers om den sjunde platsen, Chargers och Browns tar övriga två. Låt säga att Steelers nyper den. I NFC är Rams och Vikings två “säkra kort”, Eagles och 49ers gör upp om den sista platsen. Även här är det Pennsylvania-laget som kniper det.

Per: Bra fråga. Har ett gott öga till Colts och tycker de har rätt bra fart under fötterna nu. I NFC tror jag 49ers tar sista.

 

Ny förlust för Seattle senast mot Arizona. De är just nu 3-7 och ser ut att gå mot sin första förlustsäsong sedan 2012. Bortsett från en heroisk helomvändning, vad tror du händer i Seahawks efter säsongen med en gammal Carroll och en nu ifrågasatt QB Wilson?

 

Olof: Det är dags för nytt. Skeppa Carroll och casha in det man kan på Wilson. Det gör ont, det är svårt, det är tungt men alla måste vi den vägen vandra någon gång. 12 oerhört fina säsonger med Carroll är verkligen inte kattpiss.

Daniel: Jag har svårt att tro att man väljer Carroll framför Wilson. Men jag har också svårt att tro att Wilson vill vara med på en komplett rebuild, och det känns som ett högst troligt alternativ nästa säsong för Seahawks. Kicka Carroll och inkassera tre förstarundesval för Wilson kanske?

Richard: Ingenting. Carroll har förtjänat förtroende att fortsätta tycker jag, sett rent historiskt. Sen 2012 har de missat slutspel en gång, då gick de 9-7. Ett dåligt år nu, där Wilson missat tid, är inte fog nog att gå vidare från någon av dem. Med Wilson är de utmanare hur dåligt resten av laget ser ut, och de kommer inte hitta en lika bra ersättare på 10 år.

Svante: Vad finns det för unga stjärnskott att bygga runt förutom D.K Metcalf, Jamal Adams och möjligtvis Jordyn Brooks? Seahawks är i behov av ny ung talang men de har knappt några val. Kanske är det dags att skeppa Wilson, som nog ändå inte vill vara kvar om de ska bygga om. Få ett par val och hämta in lite ny talang. Om Carroll orkar vara kvar och leda en rebuild så har han förtjänat det. 

Magnus: Tycker det börjar lukta reboot i Seattle. Man har haft snart 10 år med ett slagkraftig lag. Men tror jag att det händer redan i vår? Njaej. 

Per: Carroll kommer vara kvar, om han vill själv förstås. Ta det lite lugnt. Dra inte för stora växlar av det här. QBs växer dessutom inte på träd direkt.

 

Det är första advent idag och hög tid att skriva sin önskelista. Du får önska två saker detta året. Någonting till ditt lag och någonting till hela ligan. Vad önskar du dig då?

 

Olof: Till Eagles vill jag har en ny GM. Har tröttnat på Howie. De påstådda styrkorna i kontraktsskrivning och trade-slughet överväger inte problemen han har med att drafta och hitta talang i free agency. Till ligan önskar jag mig ett mycket större fokus på spelarnas hälsa och välmående. Det är alldeles för mycket skador och, ännu viktigare, alldeles för många spelare som mår alldeles för psykiskt dåligt. Lane Johnson lämnade Eagles några matcher, Calvin Ridley har varit borta från Falcons ett bra tag och nu senast hörde vi om Everson Griffen i Vikings. Bekymmersamt.

Daniel: Ett nytt knä till Tre White omgående, kan du vara snäll och fixa det kära tomten? Till ligan kanske du kan fixa tyngre flaggor så att domarna inte orkar plocka upp dom ur fickan och kasta dom så ofta?

Richard: Till Raiders önskar jag en kompetent tränarstab, med ett fläckfritt register och sunda värderingar. Till NFL skulle jag önska ett tydligare regelverk kring flaggorna, för domarnas skull, eftersom det är alldeles för många beslut som är upp till domarnas tycke, och det skiljer mellan domargrupperna.

Svante: Jag önskar ett förstaval i draften till 49ers. Det är så otroligt tråkigt att kolla på alla mock drafts när 49ers inte har något val. För hela ligan så önskar jag att vi slopar taunting-regeln. 

Magnus: En ACL-maskin till Ravens. Ni vet som en presentinslagningsmaskin men spelare får nya ACL och missar ingen tid. Då skulle laget få tillbaka JK Dobbins, Gus Edwards och Marcus Peters till slutskedet av säsongen. Till NFL önskar jag mig lite sunt förnuft. Taunting-regeln måste bort. 

Per: Att jag slipper se enda flagga för att någon log snett (Taunting) mot en motståndare. Gärna att någon förbjuder bortförklaringen ”Vi har extra fokus på denna regel i år”. 

 

Till sist, som alltid, vilken av kvällens matcher tycker du är extra intressant att titta på denna söndag?

 

Olof: Divisionsderby i NFC East mellan Eagles och tHe g-mEn! Slutspelståget lämnar perrongen! Choo-chooo!

Daniel: Vilken fantastisk kväll vi har framför oss! Jag vill spana in Patriots lite inför de kommande matcherna mot Bills och dom spela ju en riktigt viktig match även nu, mot Titans. Bucs som Bills möter efter Patriots spelar mot Colts så det blir ett öga på den matchen också och sen blir det fullt fokus på om Matt LeFleur och hans Packers kan besegra den gamla mentorn McVeys Rams. Jag är taggad!

Richard: Det är kanske den bästa veckan i år, nära på omöjligt att välja ut en. För mig är höjdpunkten att se lagen i NFC Championship mötas redan nu, nämligen matchen mellan Rams-Packers, västkust mot östkust. 

Svante: Jag är ju biased, men jag ser väldigt mycket fram emot 49ers mot Vikings. Den matchen har enorm påverkan på Wild card-racet i NFC och mycket kan komma att avgöras idag. Jag läste att 49ers har drygt 60% chans till slutspel om de vinner men enbart 16% chans om de förlorar. Så jag är riktigt nervös.

Magnus: Jag kommer sikta in mig på Titans – Patriots vid 19, en väldigt spännande och viktig match. Vid 22 så står jag och väljer mellan Rams – Packers och Chargers – Broncos. Två matcher med mycket på spel. 

Per: Buccs- Colts eller kanske Titans – Patriots vid 19. Sen får det bli Rams – Packers i sena fönstret.

Redaktionen Tycker Till, vecka 12

Nyheter

To Top