College

Veckans College – Fåglarna med tänder

När vi nu går in i vecka 3 står redan två heta kandidater med varsin förlust. Att Florida State förlorade mot Alabama vecka 1 var väl ingen stor överraskning, men att Ohio State hemma förlorade stort mot Baker Mayfields Oklahoma kändes mer överraskande.

Samtidigt visade USC styrka genom att enkelt besegra Stanford och Clemson vann en tuff match mot Auburn.  Denna veckan bjuder inte på den där gigantiska matchen, inga lag i topp 10 möter varann, men jag tror nog i varje fall att minst ett topp 10 lag blir serverade en förlust.

 

16 September, 18:00, Pittsburgh, PA

9. Oklahoma State (2-0)

Pittsburgh (1-1)

Jag har viftat med Oklahoma State som en utmanare i år och än så länge har det sett bra ut men det har varit mot betydligt svagare motstånd en vad som nu väntar resten av året. QB Mason Rudolph ser precis så bra ut som man väntat och sammarbetet med stjärnreceivern James Washington finns där. Även RB Justice Hill gör sitt för ett explosivt offensiv men man behöver även få igång WR McCleskey i förra årets form. Frågan är hur laget försvar håller nu när motståndet blir tuffare, förra säsongen var långt ifrån okej både mot pass och spring.

Pitt åkte på en tuff förlust mot rivalen Penn State senast och måste studsa tillbaka direkt här. Förre USC QB:en Max Browne såg inte alls bra ut och åkte även på ordentligt med stryk. Man har två bra receivers i store Jester Weah och Quadree Henderson, men bollarna måste nu ut till dem oftare. Springspelet fungerar fortsatt bra med Ollison som Conners ersättare. Precis som sin motståndare hade man problem i försvaret förra året. Springförsvaret såg bra ut sist då man ändå fick Barkley att se mänsklig ut, däremot såg man vilsna ut i luften. Ledaren bak i planen Avonte Maddox måste steppa upp här.

 

16 September, 21:30, Gainesville, FL

23. Tennessee (2-0)

24. Florida (0-1)

Ett klassiskt rivalmöte i SEC East mellan två forna topplag i division. Florida har visserligen vunnit SEC East två år i rad och Tennessee har hamnat precis bakom båda åren, men det känns ändå som ett par växlar har saknats och så känns det även i år. Gators såg allt annat än bra ut under sin enda match i år, förra veckans match inställd. Man hade en hel arme med spelar avstängda vilket såklart bidrog till ett svajigt offensiv mot ett starkt Michigan. Nya unga QB:en Felipe Franks såg ut som just det och det ska bli spännande att se hans utveckling, det underlättar att han har WR Antonio Callaway tillbaka från avstängning. Förhoppningsvis kan även lagets offensiva linje spela mer efter deras kapacitet. Försvaret i Florida är fortsatt starkt. DE Jefferson hade tillsammans med CB Dawson en fin match mot Michigan och förhoppningsvis kan hans kompis CB Gardner komma igång.

Tennesse har två raka segrar men är inte i närheten så starka som man var förra året. Första matchen mot Georgia Tech vanns tillslut på övertid men det var mycket som inte stämde. Försvaret såg förvirrat ut och måste kliva fram här, framförallt safetyn Kelly som ska bära det unga försvaret. Offensiven såg bra ut trots mycket nytt. QB Quinten Dormady är fortfarande ett frågetecken men den offensiva linjen var bra, RB John Kelly var ännu bättre än förra året så räkna med mycket springspel från Vols denna match.

 

17 September, 01:00, Starksville, MS

12. LSU (2-0)

Mississippi State (2-0)

LSU har två enkla segrar i bagaget och det nya LSU har inte riktigt fått chansen att visa sig mot riktigt motstånd än. Nu får OC Canada och hans offensiv på riktigt visa hur bra man faktiskt är. Kan QB Etling ta nästa kliv? Är den offensiva linjen så bra som det sägs? En sak som jag inte behöver sätta ett frågetecken bakom är RB Derrius Guice som LSU kan luta sig mot om det andra inte skulle klaffa. Försvaret slussar in många nya namn och är inte riktigt lika dominant som man har blivit van vid. Stjärnan, pass rushern, Arden Key verkar i varje fall hel och redo för spel och han kan behövas mot en mycket lovande QB i Miss State’s Nick Fitzgerald som nu gör sitt andra år som starter. Dan Mullens offensiv är alltid spännande att följa och i år har den unga QB:en hjälp av en bra offensiv linje och en spännande RB i Aeris Williams.

Försvaret däremot är en oro och måste höja sig om man ska ha en chans denna match. Man saknar den där naturliga ledaren som man kunnat luta sig emot tidigare år och något måste verkligen göras åt Bulldogs passförsvar som var rent ut sagt bedrövligt förra året.

 

17 September, 02:00, Louisville, KY

3. Clemson (2-0)

14. Louisville (2-0)

Veckans match spelas på Papa John’s Stadium I Kentucky (inte bara kyckling). Louisville, fåglarna med tänder, började lite trevande mot Purdue och hade sina problem även match två mot North Carolina men med en spelare som QB Lamar Jackson i laget så måste man ses som en utmanare i varje match. Förra årets Heisman vinnare har hamnat lite i glömska bakom Darnold, Rosen och Mayfield, men inte länge till. Förutom det ständiga hotet på marken har Jackson jobbat hårt med sitt spel i luften och det märks, Lamar är på riktigt. Försvaret har inte börjat bra och är lagets svaghet, CB Jaire Alexander är dock en ljuspunkt som det är värt att hålla ett extra öga på.

Regerande mästarna Clemson har gått vidare från QB Watson, nu är det Bryant som gäller och han har gjort det bra hittills med hjälp av en bra offensiv linje. Men det är inget snack om att det är försvaret och den defensiva linjen som är Clemson 2017. DE Bryant, DT Wilkinis, DT Lawrence och DE Ferrell är alla bland landets bästa på sin position och en stor anledning till att Clemson besegrade Auburn förra veckan. En fantastisk match i matchen mellan Clemsons defensiva linje och Louisville QB Lamar Jackson.

 

17 September, 02:30, Los Angeles, CA

Texas (1-1)

4. USC (2-0)

Vilket Texas får vi se denna afton? Texas vecka 1 som släppte en miljon poäng mot Maryland eller Texas vecka 2 som nollade San Jose State? Nya coachen Tom Herman har en del att jobba på helt klart, men det ser i varje fall ut att gå åt rätt håll. Offensiven finns där. Trots en del slarv sätter man poäng på tavlan och en bra linje tillsammans med en hungrig RB i Chris Warren är lagets styrka. Sen återstår att se hur hel QB Buechele är eller om vi får se freshman QB:en Ehlinger igen. Försvaret är oroande, bättre senast som sagt, men spelare som DT Ford och LB Jefferson måste steppa upp här.

USC hade problem vecka 1 mot Western Michigan och många hade ringat in en förlust mot Stanford förra veckan. Istället kom USC ut taggade till tusen och bjöd på en riktigt stabil match där Stanford aldrig var med. QB Sam Darnold levde upp till hajpen, både Jones och Carr sprang bra bakom en stor tuff linje och lagets receivers gjorde även de sitt jobb. Försvaret däremot har sina hål och brister och gav ändå Stanford onödigt hopp. DE Green måste börja bidra och även cornern Marshall måste höja sig. Texas må ha en bit kvar, men det är inget snack om att deras offensiv kan sätta poäng på tavlan.

Nyheter

To Top