Analyser

Frågorna i fokus under vecka två

 Är Chiefs verkligen så bra som de visade förra veckan? Har vi underskattat Jaguars? Spelar Joe Thomas sin 10 000 raka snap när Browns möter Ravens? Hur ser säsongsdebutanterna ut?  

Andra veckan brukar vara en vecka som säger en hel del. Det som lagen visade upp under första matchen kommer antingen verifieras eller motbevisas, nu får vi några svar och kan lägga undan vissa farhågor medan andra besannas. Det är lite av sanningens ögonblick för många, speciellt om det blev förlust i premiären. Denna veckan fick jag, @Rvnsnflmagnus , plita ned mina tankar om veckan. 

Hur är det att börja med bye week?

Tampa Bay Buccaneers och Miami Dolphins fick se sin tänkta premiärmatch blåsa bort. Orkanen Irma härjade som värst i Florida och helt riktigt beslutades att matchen skulle skjutas på framtiden. Det innebar att Bucs och Dolphins fick inleda med bye weeks och nu kommer spela i 16 raka veckor. Det kan vara en nackdel att inte få den där viloveckan mitt i säsongen och kanske kan det komma att kosta något mot slutet av säsongen. Men nu denna vecka kan det kanske vara en fördel? Tampa Bay tar emot Chicago Bears och Miami reser till Los Angeles för att möta Chargers på deras tillfälliga hemmaplan, lilla Stubhub-Arena. Både Bucs och Dolphins har fått se sina motståndare i hetluften och kanske kan den fördelen trumfa nackdelen av att inte själva ha fått en match i benen.

Är Jaguars verkligen en fågel?

Inför denna säsong var Tennessee Titans det lag som många höjde ett varnande finger för, det var till och med så att Titans inte nämndes som potentiell överraskning då en framgångsrik säsong kändes given. I andra änden av den tanken hittade vi divisionsrivalen Jacksonville Jaguars. Våren och sommaren handlade om att laget inte skulle klara av något med Blake Bortles som quarterback. Efter första veckan har lagen givit oss skäl att tro att vi haft fel. Titans var inte dåliga mot Raiders, men imponerade inte heller, medan Jaguars körde över Houston Texans med ett brutalt försvar och ett kraftfullt springspel. Jaguars försvar hade 10 sacks, där nye Calais Campbell stod för 4, medan anfallet lades på rookien Leonard Fournettes axlar. Titans har koll på vad som väntar och att kampen om linjerna måste vinnas.  Det vi alla funderar över nu är om första veckan visade lagens rätta ansikten, eller gaskar Titans upp sig. Utgången av matchen kommer ge vägledning i vart AFC South tar vägen.

Är Chiefs så där bra?

Kansas City Chiefs stod för den mest imponerande insatsen under premiärveckan. Andy Reids mannar drog till Foxborough och körde över New England Patriots. Det vi nu vill veta är om laget verkligen är så bra. Alex Smith, Tyreek Hill, Travis Kelce och nye stjärnskottet, Kareem Hunt, var imponerande anfallsmässigt men ska nu möta ett försvar som har en hel drös av spelare. Philadelphias defensiva linje är ruskigt stark med en stor bredd, det blir något för Chiefs att bita i. Alex Smith passade för över 300 yards mot Patriots (Däribland två stycken 75-yards touchdowns) och har aldrig, trots att han spelat 142 matcher, passat för 300+ yards två matcher i rad.

En annan rolig detalj i denna match är att Andy Reid och Doug Pedersen möter varandra. De två huvudtränarna har kamperat ihop under många år och bör rimligen kunna varandra utan och innan. Pederson var Reids offensiva koordinator hos Chiefs 2013-2015, innan det jobbade han för Reids stab, i det Philadelphia han nu själv basar över, mellan 2009 och 2013. Första gången duon arbetade ihop var säsongerna 1997-98, då Andy Reid var QB-coach och Doug Pederson QB hos Green Bay Packers.

Är Bell sig själv?

I premiären mot Browns var Le´Veon Bell allt annat än sitt normala jag. Var det rostighet efter att ha avstått försäsong? Var det ovilja efter att inte ha fått sitt lukrativa kontrakt eller ville coacherna straffa honom lite i en match som ändå skulle vinnas? Oavsett orsak resulterade Bells insats i, hans mått, futtiga 32 yards efter marken och 15 i passanfallet. Mot Browns var Bell på banan vid ungefär 75% av Steelers offensiva snaps och rörde bollen vid 13 av de 43 spel han var inne på. Förra säsongen var snittet 90% och 28 touches. Min gissning är att Bell får ökat förtroende denna vecka, mot Vikings starka försvar kommer Steelers behöva alla tre B:n för att vinna,

Är inte mästarnas försvar bättre?

New England Patriots försvar fick sig en gedigen mangling i förlustmatchen mot Chiefs i premiärer. Att efter den insatsen ta sig ner till New Orleans för att möta Drew Brees, kan kännas en aning bekymmersamt. Patriots har ställts mot Saints med Brees vid fyra tillfällen och Saints har vunnit tre av dessa möten. Brees har 10 touchdowns och endast 1 interception på dessa fyra matcher och en passer rating på 123.3. Lägg till att Patriotsförsvarets kanske viktigaste spelare, Dont´a Hightower, missar mötet med Saints och att duktige Devin McCourtys medverkan kommer bestämmas sent. Upplagt för att Patriots inleder säsongen med två raka förluster alltså? Magkänslan säger att Bill Belichick hittar ett sätt att täppa till olyckskorparnas näbbar. Mot ett tveksamt Saint-försvar är kanske anfall bästa försvar. Båda lagen är 0-1 och förloraren sätter sig själva i en tuff situation.

Är McVay skillnaden?

Los Angeles Rams huvudtränare Sean McVay blev förra helgen den yngste coachen i NFLs anrika historia. Det blev en fin debut då Rams krossade Indianapolis Colts. I sin andra match ställs rekordunge McVay mot sin förre arbetsgivare Washington Redskins. Sean McVay spenderade sju år i Washington, de sista tre säsongerna som offensiv koordinator. Rams-coachens imponerande arbete som offensiv koordinator för Redskins gjorde att han blev ett hett namn för ett Rams med en ung QB och problem att producera framåt. Baserat på premiären verkar McVays flytt ha fått framgången för anfallen att skifta. Rams vann och gjorde 46 poäng medan Redskins föll mot Eagles med 17-30 i en match där anfallet kändes väldigt vilset. I detta möte har inte Rams bara nytta av McVays offensiva förmåga, även försvaret kommer nyttja hans hjärna. Redskins left tackle Trent Williams förklarar  “Because I know for a fact he knows everything about everybody on this team that was here when he was here.”. Återstår att se om Rams med McVays hjälp kan besegra Redskins och ta sin andra raka seger, det vore första 2-0 starten på en säsong för Rams sedan 2001.

10 000 snaps-klubben?

Cleveland Brown left tackle, Joe Thomas är en av NFL-historiens allra tappraste järnmän. Med 9996 raka snaps behöver han bara hålla ut i fyra spel i matchen mot Ravens för att nå den smått magiska gränsen 10 000. Thomas valdes som nummer tre totalt i draften 2007 och har inte missat ett offensivt spel sedan dess. För att sätta bedriften i visst perspektiv: Under perioden då Thomas varit lagets left tackle har 22 quarterbacks och 69 running backs spelat, galna siffror. Browns har inte varit speciellt framgångsrika under Thomas år i laget, men en fin insats i förlustmatchen mot Steelers i första veckan har fått optimismen att spira lite i Cleveland, kanske kan laget skrälla i Baltimore?

Nyheter

To Top