College

Veckans College – Rivalry weekend

Dags för den sista veckan i grundserien. Detta är den största och mest prestigefyllda helgen i collegefotbollen. Massa matcher mellan traditionella rivaler där de flesta har härliga namn som exempelvis Egg Bowl, mötet mellan Ole Miss och Mississippi State, och Civil War där Oregon och Oregon State gör upp. Helgsäsongen har inletts och allas humör är på topp.

Tänk vad fort det gått ändå, det känns som att det var igår som Cal och Hawaii drog igång säsongen i Australiens huvudstad Sidney. Nu är vi i slutskedet och denna vecka kommer vi få se konferensfinalister utses. Lasse gjorde en fin genomgång av läget i de olika serierna, den hittar ni här.

Redan igår, fredag, spelades några högoktaniga matcher. I Apple Cup, rivalmötet mellan Washington och Washington State, fick vi se Washington segra med 45-17 och därmed ta hem Pac-12 Norths och en plats i konferensfinalen. För Huskies del handlar lördagen om att se om det blir Colorado eller USC som blir motståndare i finalen nästa helg och sen hoppas man säkert på att Clemson förlorar och att Penn State snuvar Michigan och Ohio State på Big Ten east. Det är saker som ökar Washingtons chanser till slutspel.

Plockat ut fem fina matcher idag. Några har historien och traditionen, några har avgörande faktor för säsongen och andra har både historien och avgörandet i sig.

The Game: Ohio State – Michigan, kan ni läsa om här. Den börjar 18:00 och sänds på ESPN Player.

Iron Bowl: Auburn – Alabama, kan ni läsa om här. Den börjar 21:30 och sänds inte på ESPN.

 

26 november, 21:30. University Park, PA. (ESPN Player).

michigan-stateMichigan State (3-8)

penn state7.Penn State (9-2)

När denna matchen drar igång så kommer Penn State att veta vad som gäller, förutsatt att matchen i Columbus hunnit ta slut. Har Michigan vunnit borta mot Ohio State så kan inte Nittany Lions längre vinna divisionen. Har däremot Ohio State vunnit så blir Penn State divisionsmästare vid seger. Det är med andra ord rätt stor skillnad på hur viktig denna match är för hemmalaget och den uppladdningen är helt klart speciell och det mentala kan komma att ställa till det. Att de två matcherna inte spelas samtidigt kan tyckas lite märkligt. En sak är klar, att Penn State ens befinner sig i denna position är väldigt imponerande, speciellt med tanke på hur bra konkurrenterna i divisionen faktiskt är. Penn State har en av colleges främsta running backs i Saquan Barkley. Han var bra som freshman förra året men har denna säsong tagit ytterligare kliv och det känns som han är på väg att bli en komplett spelare. Trots att Michigan State endast vunnit tre matcher denna säsong så är det inte en självklar vinst då Michigan State faktiskt skrapat upp sig senaste tiden och spelat en aning bättre, även fast segrarna uteblivit. I matcherna mot Michigan och Ohio State har Spartans visat sig från sin bästa sida och inte alls varit utan chans. Blir inte förvånad om Spartans avslutar säsongen med en seger, ledda av RB L.J Scott som visat väldigt bra form senaste veckorna.

 

27 november, 01:30. Clemson, SC. (ESPN Player).

south-carolinaSouth Carolina (6-5)

clemson4.Clemson (10-1)

Vilka blir kungar i South Carolina? Ja, det är vad som står på spel denna kväll i Clemson. Hemmalaget är favoriter men kanske inte lika stora som de varit om matchen spelats för en månad sedan. Förutom att ha förlorat borta mot Florida så har South Carolina vunnit fyra av sina fem senaste matcher, Will Muschamp har börjat få ordning på sitt lag. Offensivt är det inte mycket som känns jättespännande för Gamecocks, lagets yards-ledande receiver Deebo Samuel har exempelvis ännu inte fångat en touchdown. Men South Carolina håller ned misstagen när dem anfaller och har ett försvar som kan generera turnovers, det gör att man rankas som nummer 8 i landet i när turnovers för och emot mäts. 24 gånger har Gamecocks snott bollen och 14 gånger har bollen givits bort. Det gör att det är en lite lurig match för Clemson, som inte får ge bort en match i racet om slutspelsplatser. Tigers är redan klara för konferensfinal nästa helg men måste se till att besegra sina statsrivaler innan tankarna läggs på den matchen, tror inte det är några problem att tända till när rivalen står på menyn. Coach Dabo Sweeney har pratat om att Clemson är i ”championship-mode” nu, vilket passar bra då rivalmatch, konferensfinal och ett eventuellt slutspel står på schemat. Clemson har ett bra försvar och får dem till sin offensiv lite bättre så hotar man alla lag. Har en gyllene trio i QB Deshaun Watson, RB Wayne Gallman och WR Mike Williams, som nu ska visa att de är spelare som är värda att plocka högt upp i draften. I mina ögon är Clemson ett mycket bättre lag, håller dem ned misstagen så vinns denna match med en 15-20 poäng.

 

 

27 november, 01:30. Boulder, CO.
f59mntuxy6z31v0gapgueoyg222.Utah (8-3)

colorado9.Colorado (9-2)

Vilken framgångssaga denna säsong varit för Colorado. Ingen kan påstå att de på förhand trodde Bufflarna från Boulder skulle befinna sig i förarsätet i den södra Pac-12 divisionen med en match kvar att spela, men så är faktiskt fallet. Undertecknad tippade, likt många andra, Buffs på divisionens sista plats och det är bara att erkänna att man haft fel om detta gäng. Visst har syd varit vekare än vanligt under säsongen, där framförallt UCLA och bägge Arizona skolorna varit betydligt sämre än vi vant oss vid, men det förringar inte Colorados insats. Nu har dem ett hinder kvar, Utah på hemmaplan. En förlust för Colorado innebär att USC tar finalplatsen och får möta Washington i finalen. Senast vann Colorado mot Washington State, det var skolans första seger mot ett topp-25 rankat motstånd på 23 matcher. QB Sefo Liufau har varit stabil under säsongen och verkar ha toppat formen till slutspurten, senast mot Wazzu sprang han själv in tre touchdowns och spelade misstagsfri fotboll i övrigt. Men det är försvaret som tagit Colorado dit dem är idag. I OLB Jimmy Gilbert finns en vass pass rusher, på ILB finns Kenneth Olugbode som visat att han kan spela på hög nivå både mot pass och spring och framförallt finns det ett väldigt bra secondary med  SS Tedric Thompson och CB Chidobe Awuzie i spetsen. De fyra nämnda är samtliga inne på sin seniorsäsong vilket är en stor faktor till Colorados framgång, nyckelspelarna har rutin och känner varandra väldigt väl vid det här laget. Utah kommer få svårt att prestera yard i luften utan får förlita sig på att RB Joe Williams kan fortsätta sin hysteriska form. Williams har på de senaste fem matcherna sprungit för 1013 yards och 9 touchdowns, allt mot Pac-12 motstånd. Det blir en intressant match där jag nog hoppas att Colorado får kröna sin fina säsong med en divisionstitel. Visst vore USC – Washington en roligare final, men svårt att inte hålla på en underdog.

 

27 november, 02:00. Tallahassee, FL. (ESPN Player).

florida15.Florida (8-2)

florida-state14.Florida State (8-3)

Spontana tanken när jag tittar på denna match up är att det skulle bli ett rätt bra lag om man tog Gators försvar och Seminoles anfall. Det är det som denna match kommer handla om i första hand och vinnaren i den bataljen kommer stå som slutsegrare. Gators släpper i snitt in 13 poäng per match medan Seminoles gör i snitt 35 poäng, det lag som kommer närmast sitt snitt vinner. Gators har ett rätt erfaret försvar där secondaryt med CB Quincy Wilson och CB Teez Jabor verkligen blir ett test för unge QB Deondre Francois, kan han fortsätta hålla ned misstagen så gör han det bra. Till sin hjälp har Francois den fantastiske RB Dalvin Cook som kommer tvinga Florida att täppa till i boxen. Matchen har ingen direkt betydelse utöver rivaliteten. 15:e rankade Gators är klara för SEC-final och det kanske kan motiveras att laget ska in i play off vid segrar mot Seminoles och Alabama nästa helg, men det är väldigt många andra matcher som måste falla Floridas väg för att det ska vara rimligt. Tror att Florida State utnyttjar hemmaplan och tar sin fjärde raka seger mot Florida, coach Jimbo Fisher har en bra förmåga att väcka laget när rivaler står för motståndet.

Nyheter

To Top