College

Iron Bowl, Alabamas äldsta familjefejd

Matchen mellan de två stora skolorna från Alabama, Auburn och Alabama är en av de mest infekterade och starkaste hatmötet i all amerikansk idrott.

Matchen som startar 21:30 ikväll är så klart inget undantag. Trots att Alabama redan är klara som segrare i SEC West vill verkligen ingen spelare i något av lagen förlora mot sin stora rival. Alabama vill så klart avsluta säsongen med förlustnollan intakt och Auburn vill inget hellre än att se till att de inte gör det.

Matchen mellan de två skolorna kallas alltså Iron Bowl, namnet kom till då man fram till 80-talet spelade matcherna i Birmingham, AL och eftersom staden historiskt är känd för sin stålindustri döpte man matchen till just Iron Bowl. Numer turas man om att hålla i matchen, i år spelas matchen i Tuscaloosa där hemmalaget Alabama är klar favorit.

Som ett ganska bra, om än extremt, exempel på hur illa supportrarna tycker om varandra under matchveckan är det värt att ta upp historien om de gamla fina ekträden som står vid Toomers Corner i Auburn. Hörnet är döpt efter den gamla affären Toomers Drugs som fortfarande ligger kvar. Efter varje match firar Auburn fansen en eventuell seger med att slänga upp toalettrullar i ekarna som snabbt kläs helt vita. En fin och klassisk tradition som för ett par år sedan förstördes efter att en Alabama anhängare inte kunde ta att Auburn blev mästare och helt enkelt förgiftade träden. Mannen, som inte direkt tänkte före han handlade, ringde sen in och skröt om vad han gjort till en lokal radiokanal, några timmar senare var han klädd i handbojer.

Matchserien började redan 1893 vilket gör den till an av de äldsta rivalmatcherna i landet. 1907 så strök man matchen från schemat på grund av att man inte kunde enas om hur mycket ersättning som skulle delas ut till spelarna samt var domarna skulle plockas ifrån, känns ganska långt bort i dagsläget. Matchen kom tillbaka först efter andra världskriget enligt kongressen röstat igenom förslaget att rivalserien skulle få liv igen.

Vinner man matchen så får man förutom att skryta ett helt år att man är Alabamas bästa även ta med sig Foy-ODK Sportsmanship Award som är döpt efter James E. Foy, en student från Alabama och en före detta rektor på University of Auburn.

Alabama leder serien med 44-35, en match har slutat oavgjort. Alabama har vunnit de två senaste åren och senast Auburn vann var 2013, en match eller rättare sagt ett spel som säkert många aldrig glömmer, The Kick Six. Alabama rankades etta i landet och var även denna match favorit, på spel stod SEC West titeln och finalplatsen i SEC. Med 32 sekunder kvar kvitterade Auburn matchen till 28-28 och med en sekund kvar ställde Alabama upp sig för att sparka ett 57 yards Field Goal. Sparken nådde inte hela vägen fram och precis under målstolparna stod Auburn Chris Davis som fångade bollen och sen bara sprang och sprang. En efter efter en av Alabama spelade missade honom och med noll sekunder kvar på klockan sprang Davis bollen hela vägen in i Alabamas End Zone och avgjorde matchen.

Som sagt, Alabama är redan klara för SEC Championship Game och skulle ovan scenario spelas ut igen så skulle så klart Alabama fansen med gråten i halsen vandra hem, låsa dörren och stänga av telefonen. Men Alabama kommer trots allt ha en match nästa vecka mot Florida för revansch.

Nyheter

To Top