Nyheter

Vecka elva bjuder på stormatcher

Den elfte veckan kryllar av stormatcher och den mest spännande av dem alla är kanske Kansas City Chiefs mot Denver Broncos. Ligans bästa försvar mot årets bästa offensiv.

Den här veckan har vi sett fram mot ett tag. Det är äntligen dags för storlagen i AFC West att göra upp. Kansas City Chiefs hälsar på hos Denver Broncos och inte sedan 1969 har två lag med så bra vinstprocent mötts i en match. Som krydda på moset spelar de i samma division. Det här är den typen av drömmatch som nästan aldrig blir verklighet.

Men det är inte den enda viktiga matchen den här veckan. San Francisco åker till New Orleans och det stekheta Panthers tar sig an Patriots. Även Green Bay spelar en väldigt viktig match mot New York Giants om att hänga kvar i slutspelsbilden. Nu, till matcherna.

Mattias, Richard och Erik har kollat in veckans matcher.


Söndag 19:00 – Washington Redskins (3-6) hos Philadelphia Eagles (5-5)

Det här är en match mellan två lag som har blandat och gett i år. Redskins började svagt med en småskadad Robert Griffin III som quarterback. De senaste veckorna har han börjat se ut mer som sitt gamla själv. På två matcher har han kastat för nära 600 yards med 68 procent lyckade passningar och utan interceptions. Även springspelet har börjat att puttra på. Tyvärr är försvaret fortfarande ett enda stort frågetecken. Det kan bli jobbigt mot Eagles och deras vassa springspel.

Även Philadelphia har börjat komma igång. Med skadeproblem på sina quarterbacks har det varit svårt att hitta en ordentlig rytm. Nu verkar Nick Foles ha tagit över det jobbet. Han har fortfarande inte kastat en enda interception. Ibland har han lite tur med de långa bollarna men han läser försvaret rätt och sätter sina lagkamrater i situationer att lyckas. Kombinationen av ett dominant springspel och speedstern Desean Jackson är jobbig att möta.

Det här kommer att vara två lag som vill springa bollen och kontrollera matchtempot. Mycket talar för att det blir glad offensiv och en rätt rolig match. Men divisionsmatcher är alltid speciella.

Pierre Garcon, WR i Redskin, är en av de tuffaste små killarna i ligan. Stark och skapar mycket efter mottagningen.

Riley Cooper, WR i Eagles, har blivit ett allvarligt hot i passningsspelet.

Eagles vinner.


Söndag 19:00 – Arizona Cardinals (4-5) hos Jacksonville Jaguars (1-8)

Cardinals har ett av ligans mest underskattade försvar. Jaguars saknar de riktiga spetsspelarna för att kunna stå upp mot dem. Running back Maurice-Jones Drew är inte lika bra som för något år sen och wide receiver Justin Blackmon är avstängd. Unga paret bestående av cornerback Patrick Peterson och rookie free safety Tyrann Mathieu kan vara en av ligans bästa i många år framöver.

Arizonas anfall har inte funkat så bra som många hoppats på inför säsongen. Carson Palmer kastar fortfarande alldeles för många interceptions och en underkänd offensiv linje gör inte hans jobb enklare. Running back Andre Ellington har vart ett tillskott i offensiven som många önskar ska få se mer snaps i framtiden.

Håll ett öga på:

Andre Ellington, RB i Cardinals: 235 totala yards över de två senaste matcherna. Explosiv spelare.

Cecil Shorts, WR i Jaguars: En av lagets skickligaste spelare. Drabbas av dåligt quarterbackspel.

Cardinals vinner.


Söndag 19:00 – Atlanta Falcons (2-7) hos Tampa Bay Buccaneers (1-8)

Både Harry Douglas, Roddy White och Tony Gonzalez dras med småskador. Det är samtiliga passmottagare som finns kvar i Atlanta. Springspelet haltar fortfarande även det och jag har svårt att se att det ska ändras borta mot Buccaneers som har en av ligans bästa defensiva tackles i Gerald McCoy.

Rookie Mike Glennon har gjort ett helt klart godkänt jobb då han tagit över som quarterback nere i Tampa Bay. Han spelar moget och verkar ha bra grepp om anfallet. Står dock sällan för några spektakulära spel. Förra veckan skadade sig lagets andra running back Mike James som spelat bra då han tagit över efter Doug Martin. Det är helt enkelt inte Bucs säsong i år. De vann senast och vinner på söndag igen.

Håll ett öga på:

Matt Ryan, QB i Falcons, är i samma sits som Tom Brady. Saknar många spelare runt sig. Måste bära laget.

Lavonte David, LB i Buccaneers: En av ligans mest lovande unga outside linebackers.

Buccaneers vinner.


Söndag 19:00 – Baltimore Ravens (4-5) hos Chicago Bears (5-4)

Chicago har ligans just nu kanske hetaste receiverduo bestående av Brandon Marshall och Alshon Jeffery. Baltimore har ett av ligans bästa försvar men har haft problem att försvara sig genom luften hela säsongen. De har dock sett bättre ut senaste matcherna. Matt Forte får röra bollen mycket under nye coachen Marc Trestman och är Bears kanske viktigaste spelare. Quarterback Josh McCown startar återigen istället för Jay Cutler som är småskadad.

Ravens har fortfarande inte kommit igång offensivt i år. Wide receiver Torrey Smith är lagets enda riktiga hot och det räcker inte. Springspelet med Ray Rice och Bernard Pierce måste komma igång om de ska ta sig till slutspel. Bears dras med många skador på nyckelspelare defensivt, så kanske har Baltimore en chans att få igång springspelet nu på söndag.

Håll ett öga på:

Lardarius Webb, CB i Ravens: Ravens bästa cornerback. Måste hålla upp mot Bears skickliga receivers.

Matt Forte, RB i Bears: Duktig på att fånga bollen kort och skapa stora spel.

Bears vinner.


Söndag 19:00 – Cleveland Browns (4-5) hos Cincinnati Bengals (6-4)

Ohioderby. Cleveland har vilat upp sig förra helgen och slängs direkt in i en viktig match borta mot Cincinnati. Quarterback Jason Campbell startar igen istället för Brandon Weeden. Wide receiver Josh Gordon måste vinna sina fighter om Browns ska ha en chans här.

Efter två raka förluster för Bengals är det helt plötsligt jämt i AFC North igen. Skadorna har drabbat Marvin Lewis gäng hårt i år och de är inte längre lika dominanta. En av ligans bästa receivers A.J. Green i hemmalaget ställs mot en av ligans vassare cornerbacks Joe Haden; det blir en riktig fajt. Efter en bra period är quarterback Andy Dalton återigen tillbaka på en lägre nivå. Cincinnati har dock vart starka hemma hela säsongen och vinner även mot Browns.

Håll ett öga på:

Josh Gordon, WR i Browns: Tillsammans med linjemännen Joe Thomas och Alex Mack lagets största offensiva stjärna.

A.J. Green, WR i Bengals: Gordons motsvarighet i Bengals. Otrolig radie, fångar allt som kommer i närheten av honom.

Bengals vinner.


Söndag 19:00 – Detroit Lions (6-3) hos Pittsburgh Steelers (3-6)

Lions leder sin division och Steelers ligger sist i sin, men det är ingen enkel match för Lions. De besöker Pittsburgh med åtta raka förluster där och hoppas bryta den trenden. För att vinna matchen behöver de få fart på sitt explosiva anfall genom sina playmakers Calvin Johnson, Reggie Bush och Matthew Stafford. Med det tredje bästa passningsanfallet i ligan kan vi vänta oss att Lions attackerar Steelers försvar i luften, vilket dessutom är Steelers svagaste punkt i försvaret. Räkna med en stor dag för quarterbacken Matthew Stafford.

Steelers har problem att etablera sitt springspel vilket alltid varit deras identitet. Lions defensiva linje är också stentuff att ta sig igenom. Det innebär att mer ansvar läggs på passningsspelet. Men kan Steelers skadedrabbade offensiva linje verkligen stoppa Ndamakung Suh, Nick Fairley och Ziggy Ansah från att slänga ner quarterbacken Ben Rothlisberger i marken? Steelers försvar behöver hålla nere poängen och sno bollen från Lions offensiv, men Steelers är urdåliga på att skapa turnovers.

Lions kan koppla divisionen i ett hårt grepp med en vinst här. Den chansen utnyttjar dem. Det är en bra matchup för dem och Steelers försvar kommer inte kunna stoppa Lions farliga passningsanfall.

Calvin Johnson, wide receiver i Lions, är alltid en glädje att titta på och verkar ostoppbar hur många försvarare han än omges med.

Antonio Brown, wide receiver i Steelers. Det gäller att försöka hålla jämna steg med Lions anfall och det ställer krav på Steelers bästa receiver. Snabb och hal. Mot Lions secondary kan han ha en bra dag.

Lions vinner.


Söndag 19:00 – New York Jets (5-4) hos Buffalo Bills (3-7)

Ett roligt rivalmöte mellan två väldigt lika lag. Båda lagen spelar med en rookie som quarterback, anfallet bygger kring ett tungt springspel och försvaret är lagets stolthet. Bills är utmärkta i att slänga motståndarnas quarterback i mattan. Jets är snarare riktigt bra på att stoppa springspelet. Frågan är vilken av dessa två defensiva styrkor som lämpar sig bäst på söndag. När de möttes tidigare i säsongen visade sig Jets vara det bättre laget.

Båda lagen vill få igång springspelet och Bills med CJ Spiller är det bättre laget där. Men det är som sagt svårt att springa mot Jets. Det gäller att ha tålamod och inte överge sin offensiva plan. Jets borde försöka flytta fickan och sätta sin quarterback Geno Smith i rörelse för att komma undan Bills pass-rush. Matchen kommer att avgöras längs med linjen. De som dominerar där tar med sig en vinst på söndag.

Den här matchen doftar tuff, fysisk och klassisk rivalmatch. I slutändan vinner Jets, deras försvar är snäppet bättre och anfallet kan blixtra till. Men det blir jämnt.

Muhammad Wilkerson, defensive end i Jets, har en kanonsäsong. Stor orsak till den defensiva linjens imponerande spel. Se honom stoppa springspelet på kanterna.

Kiko Alonso, linebacker i Bills, är en stark kandidat till årets defensiva rookie. Spelar med rutin, instinkter och tacklar som en veteran.

Jets vinner.


Söndag 19:00 – Oakland Raiders (3-6) hos Houston Texans (2-7)

Raiders har två tunga förluster med sig i bagaget och hoppas vända den förlorande trenden. Deras största utmaning är att få fart på anfallet mot Texans starka försvar. Raiders får tillbaka några spelare på den offensiva linjen, men ingen är tillräckligt bra att stoppa Texans superstjärna JJ Watt, defensive end. Han är alltid ett hot och kommer ha lekstuga med Raiders tveksamma linjespel. Det är ännu osäkert om Raiders spelar sin skadad quarterback Terrelle Pryor eller om reserven tillika rookien Matt McGloin får kliva in.

Texans spelar med sin unga quarterback Case Keenum. Han har spelat bra, men blandar fantastiska kast med ett gäng rookie-misstag. Offensivt bygger Texans kring ett effektivt springspel och play-action. Keenum har fått bra kemi med receivern Andre Johnson och de kommer nog försöka upprätthålla den kemin på söndag. Defensivt är Texans ett lag som forcerar turnovers och Raiders har gett bort bollen mycket de senaste veckorna.

Texans är en starkare trupp och försvaret kommer dominera Raiders offensiv. Raiders har svårt på bortaplan och är helt ur rytm för tillfället. Texans stjärnor kommer lysa starkt.

JJ Watt, defensive end i Texans kommer dominera mot en av ligans sämsta offensiva linje. Varning för sack-fest i Houston.

Rashad Jennings, running back i Raiders. Reserven har två bra matcher i ryggen och möter på söndag sitt tuffaste motstånd. Tuff, tålmodig back som behövs för en möjlig vinst.

Texans vinner.


Söndag 22:05 – San Diego Chargers (4-5) hos Miami Dolphins (4-5)

Chargers är ett lag som fortfarande kan hänga med i slutspelskampen. De har ett tufft schema och därför är denna en måste-match. Det ställer upp mot ett turbulent och skandalpräglat Miami Dolphins. Chargers har ett farligt anfall och ett försvar som växt under säsongen. Dolphins stora investeringar på linebackers har inte betalat sig och spelar på en ganska dålig nivå. De behöver få sin defensiva linje att skapa press på Chargers quarterback Philip Rivers. Han är obekväm under press men fantastisk med tid i fickan.

Dolphins måste få ordning på sin offensiva linje för att ha en chans. Med alla skadade, avstängda eller frånvarande spelare har de problem. Förra veckan blev de totalt dominerade och springspelet framförallt blev väldigt lidande. Om de inte kan springa bollen kommer Chargers att vinna. Defensivt måste Dolphins kunna kontrollera Chargers mest använda spelare, Antonio Gates och Danny Woodhead.

All dramatik från Dolphins flyttar fokus på planen och ett vinsthungrigt Chargers kommer redo att spela. De låter inte Dolphins krossa den lilla slutspelschansen de har.

Danny Woodhead, running back i Chargers, är svår att markera. Snabb, stark och livsfarlig med bollen i sina händer. Chargers matar honom med korta passningar och låter honom jobba.

Mike Wallace, wide receiver i Dolphins, behöver komma igång. Han fick sitt stora kontrakt, nu måste han visa sig förtjänt dem. Om Dolphins inte kan springa bollen måste Wallace vara ett ständigt alternativ.

Chargers vinner.


Söndag 22:25 – Green Bay Packers (5-4) hos New York Giants (3-6)

Green Bay har inte haft flytet med sig i år. Under året har de haft skador på nyckelspelare som Clay Matthews, Randall Cobb, Bryan Bulaga, Jermichael Finley och nu Aaron Rodgers och det känns som att den här säsongen håller på att glida dem ur händerna. Det är ännu oklart när Rodgers ska komma tillbaka, själv säger han sig sikta på Thanksgiving. Jag är tveksam. Packers har fått igång ett rätt bra springspel och kan man slita fram några vinster kan året gå att räddas. Då måste de vinna mot Giants.

New York Giants är som vi är vana vid. De blandar bra spel med dåligt. Nu har de vunnit tre raka men offensiven är fortfarande lika kass. Det är försvaret som har vunnit matcherna åt dem. Men hur sjukt det än låter har Giants ändå en chans i svaga NFC East. Men då måste man i stort sett vinna resten av årets fajter.

Det är upplagt för en slarvig match. Eli Manning har ju en tendens att slänga ett par interceptions och i Packers startar odraftade Scott Tolzien som quarterback. Han har några år i ligan men ont om erfarenhet på planen. Han måste spela disciplinerat.

Jordy Nelson, WR i Packers, är killen som gör de omöjliga mottagningarna. Men det är å andra sidan på Rodgers kast.

Jason Pierre-Paul, DE i Giants, och hans kompisar på linjen har chans att ta över den här matchen mot en skakig offensiv linje och oerfaren quarterback.

Giants vinner.


Söndag 22:25 – Minnesota Vikings (2-7) hos Seattle Seahawks (9-1)

Det här har inte blivit den säsong som Minnesota hade hoppats på. Svagheterna i truppen har avslöjat dem. Vikings överpresterade och gick till slutspel förra året men det lär de inte göra den här säsongen. Adrian Peterson fortsätter att slita men tveksamt spel från lagets quarterbacks och skador har stoppat deras framfart. Försvaret läcker för mycket. Nu står de för en ruskigt tuff uppgift när det är dags att ta sig an Seahawks på bortaplan, där de i stort sett aldrig förlorar.

Seattle kommer att få tillbaka en del av sina skadade spelare och börjar se ut som en riktig favorit i år. Receivern Percy Harvin väntas spela i den här matchen, men i begränsad roll. Tanken är bara att låta honom känna efter lite och komma in i tempot. Dessutom kan Seahawks se fram mot en hel del förstärkning längs den offensiva linjen. Båda lagets tackles har varit borta länge och förra veckan saknade man även sin center Max Unger.

Det här blir tufft för Vikings. På hemmaplan och med flera spelare tillbaka känns det som att Seahawks ska vinna det här relativt enkelt. Däremot har de haft vissa problem i sitt springförsvar i år och där har Vikings sin möjlighet.

Adrian Peterson, RB i Vikings, är bäst i ligan på sin position. Springer argt och med makalös balans. Fantastisk att se på. En av de bästa spelarna av vår tid.

Percy Harvin, WR i Seahawks, kommer tillbaka från skada. En av ligans bästa spelare när han är hel, vilket är alldeles för sällan. Vi får se vilken nivå han är på.

Seahawks vinner.


Söndag 22:25 – San Francisco 49ers (6-3) hos New Orleans Saints (7-2)

En av helgens riktiga höjdpunkter. Saints offensiv ser svårstoppade ut i år. Hemma i sin Superdome är man i stort sett oslagbara. Saints gillar att passa bollen. Ska man hitta någon svaghet i 49ers försvar så är det deras defensiva backar. Free safety Eric Reid åkte på en hjärnskakning senast och är tveksam till start i helgen. Springa bollen mot San Fransisco är sällan något vinnande koncept.

Michael Crabtree är snart tillbaka för 49ers, räkna dock inte med honom mot Saints. Precis som Eric Reid drabbades tight end Vernon Davis av en hjärnskakning senast. Han lär dock vara redo för spel nu på söndag. Det syntes att Kaepernick saknade Davis då han lämnade planen senast. Frank Gore kommer få en stor roll då coach Jim Harbaugh förmodligen vill kontrollera matchen med springspelet och hålla bollen borta från Drew Brees.

Håll ett öga på:

NaVorro Bowman, LB i 49ers: Tar mer och mer över som försvarets ledare efter Patrick Willis.

Kenny Stills, WR i Saints: Rookie som överraskat positivt i år. Lämnas ofta ensam då försvar fokuserar på Colston och Graham.

Saints vinner.


Söndag 02.30 – Kansas City Chiefs (9-0) hos Denver Broncos (8-1)

Veckans bästa match. Det är två av ligans absolut bästa lag. Det är två rivaler inom samma division och är en match som alldeles säkert avgör vem som vinner divisionen. Chiefs är ligans bästa försvar i nästan alla kategorier. De har ligans överlägset bästa pass-rush, de tillåter minst poäng och de stoppar springspelet effektivt. Broncos å andra sidan är ligans bästa anfall. De tar flest poäng, flest yards och har ligans bäst spelande quarterback. Två stångade bestar mot varandra.

Chiefs anfall är konservativt. Korta passningar, mycket springspel och minimera riskerna. De litar på att försvaret inte tillåter mycket poäng. Men mot Broncos blir det svårt att vinna med få poäng och de kommer tvingas ta en del poäng. Anfallet går genom running backen Jamaal Charles, som är bäst på sin position just nu. Han springer, han fångar bollar och han blockar linebackers. Broncos försvar behöver tvinga fram en del turnovers och försöka ge sitt anfall bra läge på planen. Det blir jobbigt även för Broncos farliga anfall att ständigt behöva ta sig 90 yards för poäng.

Får Broncos försvar någorlunda kontroll på Chiefs anfall och håller dem till få poäng så kommer de lyckas hålla sin heder. Att de dessutom spelar på hemmaplan är en stor fördel, det orangea havet av supportrar kommer skrika sig hesa hela matchen.

Tamba Hali, linebacker i Chiefs, är på väg mot en Pro Bowl med sitt spel. Alltid runt bollen, bra både i att tackla running backs och sacks quarterbacks.

Peyton Manning, quarterback i Broncos. Spelar på fantastisk nivå, men har haft svårt mot 3-4-försvar. Måste identifiera pass-rush och få ut bollen ur händerna fort, innan han har tre Chiefs-spelare över sig.

Denver Broncos vinner.


Måndag 02:40 – New England Patriots (7-2) hos Carolina Panthers (6-3)

På något makalöst sätt har Patriots lyckats jobba sig igenom en tuff period utan en skråma. Det är precis vad bra lag gör. De vinner trots att de inte är på topp. Nu sitter man tryggt på toppen av sin division och börjar få tillbaka en del spelare. Men frågan är om man har spelare som kan fylla hålen efter en del av de allvarligare skadorna? Här får man sig en rejäl utmaning mot ett bra lag.

Carolina har en aura av självförtroende omkring sig just nu. Med fem raka vinster i bagaget har de visat att det är hög tid att ta dem på allvar. Offensiven har fortfarande sina problem men försvaret skämde ut San Francisco 49ers förra veckan. Det är en enhet som sannerligen är med och konkurrerar om epitetet ligans bästa försvar. På hemmaplan kan de ta ännu en skalp och hänga på Saints i divisionen.

Det här kommer att bli jämnt. Men om Panthers kan begränsa sina misstag så vinner de. Patriots offensiv har haft stora problem mot betydligt sämre lag.

Rob Gronkowski, TE i Patriots, är tillbaka. Brady ler upp till mungiporna. Gronk är bäst i NFL på det han gör.

Luke Kuechly, MLB i Panthers, har snabbt blivit en fantastisk linebacker. Instinktiv och bra på allt. Alltid runt bollen.

Panthers vinner.


Vilken blir veckans stora skräll?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top