Nyheter

Beat the: Houston Texans

Här på Piratbloggen gör vi en ordentlig uppladdning inför veckans match, genom att diskutera motståndet och Raiders möjlighet att vinna matchen. I denna veckas upplaga av segmentet ”Beat the” är det besvikelsen Houston Texans vi tittar närmare på.

Den här veckan åker Raiders söderut för att försöka sno åt sig en vinst från turbulenta Houston Texans. Inför säsongen var de en favorit till divisionstitel och eventuellt även en conference-titel, men har totalt fallerat och enbart lyckats skaka fram två vinster. Vad är hemligheten för att Raiders ska kunna få sig en vinst?

Matchens bakgrund: Texans har onekligen haft en dålig säsong än så länge. Det började med problem på quarterback-positionen. Matt Schaub har haft sin karriärs sämsta säsong och sitter nu på sidlinjen och tittar på Case Keenum som tagit över jobbet. De har förlorat sina sju senaste matcher. Raiders är också nere i ett djupt hål. Två förluster i rad och de har inte spelat bra en hel match på hela säsongen. Lägg därtill att Terrelle Pryor är skadad och kanske inte spelar. Det osar oro för Raiders supportrar.

Mötet, matchen, männen: Raiders offensiva linje är troligen den sämsta i NFL. Men inför matchen mot Texans får de tillbaka Andre Gurode på left guard och Tony Pashos som right tackle. Det vore intressant om de också valde att flytta rookien Menelik Watson till att ta över jobbet som left tackle från Khalif Barnes, som verkligen hade det svårt senast. Dessutom är det som sagt osäkert om Terrelle Pryor kan spela. Annars får vi se rookien Matt McGloin starta sin första match. Ack vilken otacksam uppgift.

WattVarför är det en otacksam uppgift? Fans stirrar på Texans 7 förluster och kallar dem ett dåligt lag. Men överallt är de bättre än Raiders, framförallt defensivt. Raiders quarterback kommer stirra mot en fruktad pass-rush med giganten JJ Watt i förarsätet. Att veta att han finns på plan stressar även den bäste. Texans har inte lyckats tvinga fram så många turnovers i år, men det är snarare än slump än dåligt försvarsspel. Deras aggressiva stil ger quarterbacks kort om tid i fickan vilket tvingar fram snabba och, som Texans hoppas på, dåliga beslut. Då hugger någon av deras bollhungriga cornerbacks. För att Raiders ska kunna vinna måste de få fart på springspelet, behålla bollen inom det egna laget och inte göra några misstag.

Om det är McGloin som startar, vilket det mesta pekar på, blir schemat mer likt det som man ursprungligen hade med Matt Flynn. Det rör sig om ett west-coast-offense med snabba, enkla passningar och att tålmodigt flytta bollen. Offensiva koordinatorn Greg Olson gillar att ha spelare i motion vilket vi säkert kommer se. Mycket ansvar för att få något gjort kommer ligga hos Raiders skillspelare. Rashad Jennings måste kunna springa bollen, hur dålig linjen än är. Denarius Moore måste fånga bollen trots sina hala händer, Rod Streater måste bli fri någon gång och Mychal Rivera måste både fånga bollen och hjälpa till att blocka JJ Watt.

Texans anfall bygger kring sitt springspel. De kör ett zon-schema likt det Raider försökte förra året och är väldigt duktiga på det. Flera år av schematisk kontinuitet brukar göra gott. När de fått igång springspelet spelar de mycket play-action vilket öppnar upp planen för quarterbacken Case Keenum. Det är därför viktigt att Raiders försvar spelar med ögonen öppna och inte går bort sig. Keenum kanske inte är den mest välslipade quarterbacken men han kastar en fantastiskt vacker boll och har fått in ett par riktigt långa passningar i år. Varning för hans kemi med receivern Andre Johnson.

Ytterligare en aspekt är såklart special teams, det påmindes vi om förra veckan. Texans har haft lite problem vid punts då f.d. Raidersikonen Shane Lechler puntar längre än hans coverage tillåter. Det kommer ge Jacoby Ford mycket utrymme som returner att hitta ytor. När det däremot gäller att placera bollen är Lechler fantastisk och har nästan hälften av alla sina punts inom motståndarnas 20-yards linje. Raiders behöver också att kickern Sebastian Janikowski inte strular utan kan ge några poäng när anfallet haltar.

PorterJohnsonHåll ett öga på:
Andre Johnson har fem touchdowns de senaste två matcherna. Raiders måste kunna hindra honom och ta bort Keenums tryggaste punkt i anfallet. Det blir Tracy Porters uppgift att gömma Johnson bakom en silversvart tröja.

Wance Walker. Texans quarterback Keenum verkar ha svårt när press kommer i mitten, då vet han inte riktigt var han ska ta vägen. Det är extremt viktigt att Raiders får press centralt på linjen och då är Walker den jag vill se bryta sig fram.

JJ Watt är ligans bästa defensive end, kanske ligans bästa defensiva spelare. Mot Raiders offensiva linje kommer han ha lekstuga. Pang, pang, pang – quarterback down.

Marcel Reece. Vi väntar fortfarande på att han ska användas mer. Kanske är det denna vecka vi får se honom med fler spel. Sätt honom i rörelse och försök para upp honom med någon långsam linebacker.

Crossing routes fyllde den offensiva playbooken när Flynn var den tänkta startern. McGloin trivs i liknande spel. Det ger enkla alternativ, är lätt att läsa av och det går fortare än fickan faller sönder.

Play-action är Texans bästa vapen och gör det väldigt bra. Jag varnar för att deras första spel på matchen är ett play-action där Keenum rullar ut till sin högersida och bombar 25+ yards mot Andre Johnson 1-on-1 mot Tracy Porter.

 

Efter avblåsning: Det är inget direkt toppmöte. Det lär inte bli några enorma siffror utan en statistisk medioker match. Hemmalaget Texans har den bättre truppen och det kommer såklart löna sig på söndag. De suger ut en vinst med hjälp av defensiv dominans och Raiders är ett steg närmre bra draftposition 2014. Texans vinner.

Nyheter

To Top