Nyheter

Vecka 7 – Jämnare än någonsin

NFL är jämnare än någonsin tidigare. De mäktiga dynastierna har det tufft och bespottade NFC West har klivit fram som den bästa divisionen i ligan. Man kan tydligen vinna med bra försvarsspel.

Årets säsong är den jämnaste någonsin om man kollar på slutresultaten. Nära 30 procent av alla matcher har avgjorts med tre poäng eller mindre hittills. Dessutom har de avgörande poängen kommit under de sista två minuterna, eller på övertid, i 24 matcher. Också ett rekord. Tydligast blir det kanske i AFC East där alla lag har vunnit tre av sina sex matcher. Det är också första gången det har hänt att alla lag i en division ligger lika efter sex omgångar.

Om man bara låter blicken glida över spelschemat så är det bara ett fåtal riktigt heta fajter matcher den här veckan. Men tittar man närmare så blir det tydligt att det är ovanligt många matcher som är viktiga för placeringarna inom divisionerna. Redskins möter Giants i NFC East. Steelers tar sig an rivalen Bengals och Lions ger sig på Bears bland annat.


Veckans bästa matcher

Washington Redskins hos New York GiantsSöndag den 21 oktober (19.00)

Redskins och Robert Griffin III bara tuffar på. Förra veckan sprang den omåttligt imponerande rookien för 138 yards och två touchdowns – utöver att han satte nästan 80 procent av sina passningar för nära 200 yards. Det är just springspelet som är Redskins styrka. Förutom Griffin så springer lagets andra, mer okända, rookie Alfred Morris som att han är besatt. Försvaret är dock ett problem så det blir alltid galet mycket poäng i Washingtons matcher.

Några veckor in på säsongen så undrade vi var Giants defensiva linje hade tagit vägen. Nu har de vaknat. Med besked. Giants stod för en av årets mest imponerande insatser förra helgen när man utklassade 49ers. I torsdags såg vi hur San Franciscos offensiva linje totalt dominerade den defensiva linjen hos Seahawks. Och det är en bra grupp. Mot Giants hade de inte en chans. Man kunde inte springa bollen och Alex Smith blev sackad sex gånger. Det var en uppvisning för alla de som hade börjat att glömma bort vad Giants kan göra. Man har fortfarande en del frågetecken i försvaret bakom den defensiva linjen men man har fått igång sitt springspel. Det gör Giants till ett mycket farligt lag.

Jag tror att det här kan bli en våldsamt underhållande match. Det kommer att bli mycket poäng åt båda hållen, särskilt för Giants, och gott om stora spel.

Slutresultat

Redskins-Giants: 27-41

Håll ett öga på

A-gap. Det är hålen mellan den offensiva linjens center och guards. Det är så svårt att spela mot en så snabb quarterback som Griffin. Om den defensiva linjen håller kanterna så att han inte kan fly dit så attackerar han bara hålet i mitten. Som han gjorde när han sprang in en 76 yards touchdown förra helgen. Och min gissning är att han kommer att bli tvungen att fly en hel del.

Eli Manning. Han tog det lungt för veckan och lät springspelet dominera mot 49ers. Nu möter Giants ligans sämst rankade passförsvar och en offensiv som säkerligen kommer att göra en del poäng. Då kommer Eli att få kasta runt bollen en hel del.

Pierre Garcon. Har varit skadad och är tveksam för start. Är ett viktigt vapen för Redskins i det djupa passningsspelet.


Arizona Cardinals hos Minnesota VikingsSöndag den 21 oktober (19.00)

Cardinals var den tuffa uppstickaren men nu har vinnartrenden brutits och man har förlorat två raka matcher. Försvaret är fortfarande mycket bra men jag tror inte på det här laget och har egentligen aldrig gjort det. Kevin Kolb är skadad, det är synd för han har varit rätt bra, och det betyder att John Skelton tar över som quarterback. Cardinals har kanske det sämsta anfallet i hela NFL och då är det svårt att vinna matcher i längden. Springspelet är förskräckligt dåligt bakom en dålig offensiv linje. Den här helgen möter man dessutom en riktigt bra defensiv enhet.

Minnesota Vikings är en de positiva överraskningarna i år. Christian Ponder, quarterback, har varit ruskigt skarp och verkar ha utvecklats mycket till sitt andra år. Adrian Peterson, ligans bästa running back, har kommit tillbaka från sin skada tidigare än vad någon hade trott. Han är enligt egen utsago inte riktigt 100 procent ännu men har fortfarande redan sprungit för 500 yards. Dessutom har Vikings utnyttjat honom mer än någonsin även i passningsspelet. Men sedan bara måste man nämna Percy Harvin. Vikings flexibla receiver, running back och returner har varit helt otrolig. En av de bästa offensiva spelarna i hela NFL än så länge. Men det är försvaret som har chockat mest. Chad Greenway har varit ett monster och den defensiva linjen kan dansa med vilken offensiv som helst. Vikings secondary har varit mycket bättre än vad jag hade trott och rookien Harrison Smith, free safety, har varit ett nyttigt tillskott.

Det här blir nog en tuff match. Men det är bara enklare att föreställa sig hur Vikings och alla deras giftiga offensiva vapen ska kunna göra poäng på Cardinals än tvärtom. Särskilt på hemmaplan. Minnesota har Packers och Lions bakom sig i divisionen och det gäller att hålla ångan uppe. Arizona jagas av uppstickarna Seahawks och Rams.

Slutresultat

Cardinals-Vikings: 17-23

Håll ett öga på

Larry Fitzgerald. Vikings passförsvar har varit bra hittills. Med risk för att vara en skeptiker så tror jag inte att det är så bra som det har sett ut. Tror att Fitzgerald, och Skelton med sin starka kastarm, kan lyckas med några stora spel.

Kyle Rudolph. Tror att Cardinals försvar kommer att fokusera på Percy Harvin och Adrian Peterson. Rudolph, tight end, har redan fem touchdowns i år och kommer att få fler chanser i den här matchen.

Turnovers. Både Skelton och Christian Ponder har en tendens att chansa lite. Frågan är vem som riskerar lite för mycket i den här fajten.

Yards efter mottagning. Vikings receivers leder den här kategorin helt överlägset. Det är en anledning till att Ponder kan sätta nära 70 procent av sina passningar och ändå producera så många yards.


Baltimore Ravens hos Houston TexansSöndag den 21 oktober (19.00)

Skador har satt Ravens i en tuff och något ovanlig situation. Försvaret har förlorat några av sina bästa spelare. Säsongen är över för Ray Lewis och Lardarious Webb. Även den fantastiska Haloti Ngata är småskadad och listad som tveksam. Den stora nyheten är dock att Terrelle Suggs ska byta om till den här matchen. Jag är tveksam till att han spelar speciellt mycket dock. Ravens försvar har, även med Lewis och Webb, varit mycket sämre än vad jag någonsin har sett dem de senaste åren. Det kommer att vara offensiven som måste bära det här laget nu och resten av den här säsongen om man ska ta sig dit man vill. Och de kan spela på en riktigt hög nivå. Men mycket hänger på Joe Flacco, quarterback.

Texans åkte på sin första förlust förra helgen när man mötte ett glödhett Green Bay Packers. Det såg slarvigt ut och springspelet kom inte alls igång. Man får vänta sig att de är lite hämndlystna inför den här drabbningen. Arian Foster ledde NFL i både yards och touchdowns inför den här veckan. Men springspelet har inte varit lika bra som tidigare år. Fosters snitt ligger på föga imponerande 3.8 yards. Det har med balansen att göra. Foster har fått bära mycket mer av bördan i år. Under 2011 fick Ben Tate, Texans andra running back, bära bollen på nästan var tredje springspel. I år har det istället varit var femte försök. Det har gjort att båda deras snitt har sjunkit rätt rejält. Frågan är om det är något som man kommer att försöka balansera ut. Försvaret har spelat på en hög nivå även fast man fick en rejäl örfil av Aaron Rodgers förra veckan. J.J Watt är fortsatt den bästa försvarsspelaren i NFL i år.

Det här är en ruskigt intressant match. Båda lagen har vunnit fem av sina sex matcher och det lag som vinner kommer att leda hela AFC. Trots att det här två lag som vanligtvis har två bra försvar så tror jag att det kommer att bli relativt mycket poäng. Men Texans har hemmaplan och är, på grund av skadorna i Ravens, det starkare laget just nu.

Slutresultat

Ravens-Texans: 28-34

Håll ett öga på

Ray Rice. Har verkligen varit otroligt bra i år. Enligt mig har han varit ligans bästa running back hittills. Har sammanlagt en bit över 700 yards. Så otroligt viktig för Ravens.

Pressen. J.J Watt har mer än hälften av Texans sacks. Vi har sett honom bli dubblad och till och med tripplad. Ska någon annan av Texans explosiva försvarare kliva fram och utnyttja de möjligheterna den dominerande Watt ger dem. Två sacks för Connor Barwin kanske?

Ben Tate. Som jag skrev om balansen. Man måste ge Tate en chans att komma in i matchen, och ge Foster lite vila, för då tror jag att springspelet kan fungera mycket bättre för Texans.


Pittsburgh Steelers hos Cincinnati BengalsSöndag den 21 oktober (02.20)

Steelers riskerar att bli rejält avhängda i AFC North. Förra veckan förlorade man mot ett av ligans absolut sämsta lag, Tennesse Titans, i en match som betydde mycket! Det är oroväckande. Ben Roethlisberger har spelat riktigt bra i år men det verkar inte räcka. Springspelet finns i stort sett inte och nu är både Isaac Redman och Rashard Mendenhall borta med skada. Troy Polomalu fortsätter att plågas av skador. Försvaret har spelat helt okej mot de bättre lagen men att man släpper 60 poäng mot Raiders och Titans är ju helt oacceptabelt. Om Maurkice Pouncey, center, inte kommer till start så är det ett stort avbräck. Det här är en viktig match för Steelers mot divisionsrivalen Cincinnati.

Bengals har varit ett intressant lag i år. Vi trodde nog att försvaret, som redan var rätt bra förra året, skulle bli en respektabel enhet med de nya talangerna från lagets alla draftval. Men försvaret har inte alls varit särskilt bra. Inte heller springspelet har varit något att hänga i granen. Istället är det den dynamiska duon Andy Dalton, quarterback, och A.J Green, wide receiver, som har bombat loss på motståndarna. De stora passningsspelen har varit Bengals melodi i år. Fem spelare har varit mottagare för passningsspel som har gått över 40 yards. Den exceptionella Green leder NFL med 628 yards hittills. Tyvärr för Cincinnati har man inte lyckats vinna de senaste två matcherna mot mediokert motstånd, Dolphins och Browns.

Jag tror att Steelers tar den här matchen på ren vilja. Det är dags att vakna nu. Det finns mycket ung talang i Bengals men nu måste veteranerna i Pittsburgh kliva fram och ta lite ansvar. Förlorar man den här matchen så kan ligger man två vinster bakom Bengals och ännu fler bakom Ravens. Och det är man för bra för.

Slutresultat

Steelers-Bengals: 30-20

Håll ett öga på

Geno Atkins. Defensive tackles får inte så mycket uppmärksamhet men det här är en lysande spelare. Om Pouncey inte spelar kommer han att äta upp den centrala delen av Steelers offensiva linje. En av de bästa spelarna i NFL. Redan sex sacks – som tackle!

Fjärde kvarten. Roethlisberger är känd för sina upptåg i slutet av matcherna. Han har lett sitt lag till mängder av stora vinster. Vem tror ni är topp tre bland quarterbacks i fjärde kvarten i år? Ja, Andy Dalton. Leder också i antal touchdowns under de sista femton minuterna. Bäddat för dramatik.


I korthet

Detroit Lions hos Chicago BearsMåndag den 22 oktober (02.30)

Detroit Lions lyckades klämma ur en vinst förra veckan. Men det satt långt inne. Chicago Bears utklassade Jaguars. Lions försvar spelade mycket bättre senast medan offensiven hade problem. I Bears så tycker nog Cutler att han är allt och en påse chips men sanningen är att han varit medioker och att det är försvaret som dominerar. Det här är två riktiga ”gunslingers” som möts här i Stafford och Cutler. Det kan bli avgörande. Bears borde kunna få igång ett hyffsat springspel nu när Matt Forte är tillbaka och ta lite press från den offensiva linjen. Särskilt mot en så aggressiv defensiv linje som Lions har. När de är på humör.


Matcher på TV10

Söndag
18.55: Baltimore Ravens hos Houston Texans
22.25: New York Jets hos New England Patriots
02.20: Pittsburgh Steelers hos Cincinnati Bengals

Måndag
02.30: Detroit Lions hos Chicago Bears


Samtliga matcher

18/10: Seattle at San Francisco – 02:20
21/10: Washington at NY Giants – 19.00
21/10: Arizona at Minnesota – 19.00
21/10: Dallas at Carolina – 19.00
21/10: New Orleans at Tampa Bay – 19.00
21/10: Green Bay at St. Louis – 19.00
21/10: Baltimore at Houston – 19.00
21/10: Cleveland at Indianapolis – 19.00
21/10: Tennessee at Buffalo – 19.00
21/10: NY Jets at New England – 22:15
21/10: Jacksonville at Oakland – 22:15
21/10: Pittsburgh at Cincinnati – 02:20
22/10: Detroit at Chicago – 02:30


Vad ska DU se och varför?

Nyheter

To Top