Nyheter

Vecka 3 – Smekmånaden är över

Det har varit väldigt upp och ned i NFL under de två första veckorna. Flera lag har gjort en bra match och sedan bjudit på en riktig kollaps. Nu är det dags att visa vilket lag man vill vara.

I torsdags åkte New York Giants på besök hos Carolina Panthers och vann enkelt. För oss som hade tippat att Panthers skulle vinna var det inte ett smickrande resultat. Men Giants lyckades precis med de saker som vi sade att de var tvungna att göra. Man fick rejält med press på Cam Newton med sin pass rush och det gjorde att han inte hade tid att utnyttja Giants svaga secondary. Han kastade också tre interceptions vilket gjorde att siffrorna blev värre än vad de borde ha blivit. En var på ett dåligt kast som styrdes upp i luften och de övriga i slutet av matchen då Newton chansade för mycket.

En annan sak som vi pekade ut som en nyckel var att någon receiver var tvungen att kliva fram bakom Victor Cruz som troligtvis skulle få den mycket duktiga Chris Gamble, cornerback i Panthers, på sig. Det var precis vad som hände. Panthers lyckades hålla Cruz till 40 yards men Ramses Barden, som hade en mottagning för 24 yards på de två första matcherna, klev fram. Mot Panthers hade han nio mottagningar för 138 yards. Även Andre Brown, running back, spelade bra och hade 113 yards och två touchdowns i springspelet.

Vidare till veckans matcher!


Kansas City Chiefs hos New Orleans SaintsSöndag den 23 september (19.00)


Kansas City är ligans största besvikelse. Det ser helt enkelt riktigt dåligt ut. Överallt. På den här sidan har vi varit väldigt positiva till Chiefs säsong men just nu ser det inte bra ut. Ett annat lag som har varit en riktig besvikelse är New Orleans. Vi var många som varnade för att allt kaos i organisationen och avsaknaden av flera ledare, både på och vid sidan av planen, kunde påverka det laget. Både Saints och Chiefs har förlorat sina första två matcher och det börjar verkligen bli dags att vinna den första nu.

Skulle gissa att det är två lag som kommer ut och försöka spela sund fotboll. De vill hitta sitt springspel, kunna kontrollera rytmen och växa in i matchen med en balanserad attack. Matt Cassel, quarterback i Chiefs, bör användas mer för att styra anfallet och bara få ut bollen till lagets duktiga spelare istället för han tvingas skapa för mycket själv. Då blir det oftast inte bra och han kan bli inkonsekvent.

Håll koll på

Försvarsspelet. Saints har sett ruskigt dåliga ut defensivt och det hade vi kanske väntat oss. Men att Chiefs försvar skulle spela så här dåligt är förvånande. Frågan är vilka som står upp i den här fajten.

Gubbar i lådan. Darren Sproles i Saints och Dexter McCluster i Chiefs är två skojiga spelare. Båda kan ställa upp både som receiver eller running back och är explosiva.

Jimmy Graham. Saints tight end är en stjärna som nästan är omöjlig att stoppa. Öser in touchdowns och yards och Brees gillar att kasta till honom.


Atlanta Falcons hos San Diego ChargersSöndag den 23 september (22.05)


Atlanta har imponerat mycket hittills. Matt Ryan, quarterback, har högst rating av alla quarterbacks, över 70 procent lyckade passningar och fem touchdowns. Han har heller inte kastat några interceptions. Man har på många sätt övergivit springspelet med Michael Turner. Det sade vi redan förra året att de borde ha gjort. Det snabba anfallet då de kör ”no huddle” med Matt Ryan som dikterar spelet från linjen är vad de gör bäst. Julio Jones och Roddy White är helt enkelt för bra för att motståndarna ska kunna markera de båda. Försvaret förvirrade Peyton Manning rejält förra veckan.

San Diego har länge varit en stor besvikelse. Folk har hoppats och hoppats men aldrig har det funkat för dem. Inför den här säsongen gav de flesta upp. Då börjar de helt plötsligt att spela rätt bra. Man har vunnit sin första två matcher. Kommer Ryan Mathews tillbaka från skadan snart blir de betydligt bättre också.

Det här blir en tuff match och det är en chans för båda de här lagen att dra ifrån i sin division.

Håll koll på

Interceptions. Falcons ställde upp med ett mycket kreativt försvar mot Broncos senast och lurade in Manning i flera fällor som ledde till interceptions. Rivers hade problem med det förra året och frågan är hur disciplinerat han kommer att spela.

Antonio Gates. Han var skadad förra veckan och ersättaren Rosario slog till med tre touchdowns. Kommer han att spela hela matchen? Rivers älskar att kasta till sin tight end.

Julio White. Atlantas två receivers kan var det bästa paret i NFL. Julio Jones och Roddy White är svårstoppade. Frågan är vem som slår till den här veckan. Tror mycket på Jones.


Houston Texans hos Denver BroncosSöndag den 23 september (22.15)


Det här är ett par lag i NFL som har sett ruskigt bra ut. Skulle jag nominera de två bästa lagen hittills skulle det nog vara 49ers som ohotad etta och sedan Houston Texans strax därefter. Innan säsongen skrev vi på Twitter att Texans troligtvis är ligans mest kompletta lag. De har mött relativt svagt motstånd men det känns som att de har gått på autopilot. Man har vunnit båda matcherna med 20 poäng. Och som man säger, det finns inga enkla matcher i NFL.

Broncos hade en tuff match mot Falcons. Peyton såg förvirrad ut och kastade tre interceptions under de första femton minuterna. Då är det svårt att komma tillbaka mot ett så bra lag som Atlanta. Men i första matchen visade Denver att man kunde flytta bollen och det finns mycket potential i laget. Manning lär sig mer om lagkamraterna varje vecka. Nu har Broncos chansen att visa att man menar allvar när man spelar hemma mot ett av ligans bästa lag. Det är svårt att förbereda sig för Texans eftersom de gör allt så bra men deras spel är trots allt byggt runt springspelet och olika ”bootlegs”.

Håll koll på

Linjespelet. Houston har en ruskigt bra offensiv linje. Det är därför som de kan springa bollen på ett så dominant sätt. Här måste Broncos stå upp och komma igenom linjen med sina rushers och sakta ned Arian Foster innan han får upp farten.

Andre Johnson. En av ligans absolut bästa spelare när han är skadefri. Har sett bra ut hittills och är kapabel till att åstadkomma stora saker på planen.

Åldersskillnaden. Texans försvar är otroligt talangfullt. Men de är unga och sedan man förlorade linebackern DeMeco Ryans, som för övrigt har dominerat i Eagles, saknar man en rutinerad ledare. Kanske kan gamlingen Manning dra fram lite trix ur ärmen.


New England Patriots hos Baltimore RavensSöndag den 23 september (02.20)


Det här är två av de högst rankade lagen i NFL som möts i en viktig match. Patriots åkte på en riktig käftsmäll förra helgen när man oväntat förlorade över Arizona Cardinals. Aaron Hernandez, tight end, spelade inte och det gjorde att man inte kunde ställa lika svåra frågor till försvaret. Man spelade okej men det lossnade aldrig riktigt och tajta matcher kan gå lite hur som helst i NFL. Man mötte dock ett mycket bra försvar. Det finns, som vanligt, en del frågetecken kring patriots passförsvar men det känns ändå som att det här kommer att vara ett lag som lutar sig mot sin offensiv. I alla fall så länge man har Tom Brady, quarterback.

Även Ravens fick på nosen förra veckan. Man förlorade mot Eagles med en poäng och det var ett annat lag vi fick se. Alla skrek om hur jäkla bra Joe Flacco, quarterback, är och hur han äntligen kommer att ta det där steget upp till de allra bästa. Men så gör han det som han alltid har gjort. Han följer upp en lysande insats med en dålig. Knappt 50 procent lyckade passningar. Från en quarterback rating på 130 till en på 67. Nu mötte man ett väldigt bra försvar men det kommer Ravens att göra många gånger i år. Ray Rice, running back, är fortfarande lagets överlägset viktigaste spelare i offensiven.

Det här kan bli en riktigt bra match. Båda lagen slutade topp fyra förra året och med tanke på hur Ravens förlorade mot Patriots i ”semifinalen” så får man gissa att de bär på en del revanschlusta.

Håll koll på

Den offensiva linjen. Patriots har haft problem med skador längs sin offensiva linje och både Logan Mankins och Sebastian Vollmer är listade som ”tveksamma” i skaderapporten. Patriots kan vara jobbiga. Håll ett öga på Lardarious Webbs patenterade cornerback blitz!

Bernard Pollard. 2008 blev Tom Brady skadad och missade hela säsongen. Spelaren som tacklade honom var Bernard Pollard. Han tacklade också Rob Gronkowski så att han skadade sig förra året. Pollard kallas ibland för ”the Patriot Killer”. Det är något som han själv har tagit avstånd för men han spelar tufft mot alla lag och brukar dela ut en och annan rejäl smäll varje match.

Tight ends. Det är fyra riktigt duktiga tight ends som ska spela den här matchen. Gronkowski och Hernandez har redan lämnat sina avtryck på ligan men i Ravens växer en ung stjärna långsamt fram i Dennis Pitta. Kollegan Ed Dickson är inte ofarlig han heller.


Green Bay Packers hos Seattle SeahawksMåndag den 24 september (02.30)


Packers har inte riktigt hittat sin rytm i offensiven ännu och det känns ovant att se dem ha sådana problem. Nu har man mött två bra lag hittills i 49ers och Bears och har en vinst och en förlust. Det är okej. Men även fast man vann lätt mot Bears så krävdes det ett fejkat field goal för att offensiven skulle komma igång. Försvaret är sig likt. De är aggressiva och skapar turnovers. Man har fortfarande en del problem med springspelet. Både att producera själva och att stoppa motståndarna.

Seahawks är spännande. Undertecknad är nämligen lite förälskad i Seattles unga lag. Det är något härligt med det här bygget. Från tränare Pete ”Big Balls Pete” Carroll till all talang i det här laget. Russell Wilson är en väldigt intressant ung quarterback som kämpar mot ligans fördomar om korta spelare. Marshawn Lynch, running back, springer på ett våldsamt sätt. Som att varje spel är hans sista. Bakom honom kommer den spännande rookien Robert Turbin. Försvaret är kaxigt och spelar med en härlig passion. Förra veckan höll man Cowboys, som har ett mycket bra anfall, till bara sju poäng och vann till slut med 20 poäng. Men man är kanske inte där än, det finns frågetecken kring om lagets receivers håller måttet till exempel. Frågan är inte om Seahawks kommer att bli ett lag att räkna med, utan när.

Det är svårt att möta Seahawks på deras hemmaplan. Publiken är otroligt högljudd och det är ett väldigt tryck. Men Packers kan ändå vara en storlek för stora. Det är ett bra test för Pete Carroll och hans lag. Kan man kontrollera klockan med springspelet och stoppa Packers stora spel kan vad som helst hända.

Håll koll på

Jermichael Finley. Packers tight end kommer att få mycket bollar om Seahawks secondary kan spela så tajt passförsvar som jag tror. Har dock haft problem med tappade passningar.

Earl Thomas. Det här är en av NFL:s framtida storstjärnor. Safetien Thomas har precis börjat uppmärksammas för den höga nivå han spelar på trots att han befinner sig så tidigt i sin karriär.

Seahawks springspel. Om man ska ha någon chans mot Packers måste Seahawks kunna springa bollen bra. Det går inte att sätta för mycket på Wilsons axlar mot ett försvar som producerar flest turnovers i hela NFL.

Clay Matthews. Han har varit ostoppbar hittills och är en nyckel för Packers eftersom resten av pass rushen inte producerar på i närheten samma nivå. Har redan 6 sacks (!) på två matcher.


Matcher på TV10

Söndag
18.55: New York Jets hos Miami Dolphins
22.25: Houston Texans hos Denver Broncos
02.20: New England Patriots hos Baltimore Ravens

Måndag
02.30: Green Bay Packers hos Seattle Seahawks


Samtliga matcher

20/9: NY Giants at Carolina – 02:20
23/9 : Tampa Bay at Dallas – 19.00
23/9 : St. Louis at Chicago – 19.00
23/9 : San Francisco at Minnesota – 19.00
23/9 : Detroit at Tennessee – 19.00
23/9 : Cincinnati at Washington – 19.00
23/9 : Kansas City at New Orleans – 19.00
23/9 : NY Jets at Miami – 19.00
23/9 : Buffalo at Cleveland – 19.00
23/9 : Jacksonville at Indianapolis – 19.00
23/9 : Philadelphia at Arizona – 22:05
23/9 : Atlanta at San Diego – 22:05
23/9 : Houston at Denver – 22:15
23/9 : Pittsburgh at Oakland – 22:15
23/9: New England at Baltimore – 02:20
24/9: Green Bay at Seattle – 02:30


Vad ska DU se?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter!

Nyheter

To Top