Nyheter

Fotbollsskola: ”34” eller ”43”?

Premiär för NFL Supporters fotbollsskola! Vi förklarar några av spelets mer avancerade aspekter. Den här gången jämför vi två grundläggande försvarsuppställningar, 4-3 och 3-4.

NFL Supporters fotbollsskola: Amerikansk fotboll är en av de mest taktiskt sofistikerade idrotterna i världen och i NFL är det allra tydligast. Man behöver dock inte förstå allting för att se sporten på TV. Eller ens för att spela. Men en viss förståelse kan göra upplevelsen roligare även från soffan. NFL Supporter kommer därför att köra en serie där vi förklarar några av spelets nyanser på ett så enkelt sätt som möjligt. Fråga om något är oklart.

Vilken är din kopp kaffe, 34 eller 43?

Inom den europeiska fotbollen har det stor betydelse vilken uppställning tränaren väljer att använda sig av. Det klassiska är kanske att ställa upp i en ”4-4-2”-formation och sedan kan man göra variationer av det. Det kan handla om att anpassa sig efter motståndarna eller om att helt enkelt få in sina bästa spelare på planen. Det här beslutet har sedan en stor påverkan på vad laget kan göra rent taktiskt. Exakt samma sak är det när man spelar försvar i amerikansk fotboll. Skillnaden är att det finns mer utrymme för kreativitet och att tränaren kan ändra uppställning varje spel.

Det finns mängder av olika sätt att ställa upp försvaret men nu ska vi kolla på det mest grundläggande. Hur lagen formerar den lagdelen som amerikanerna kallar ”front seven”. Om det inte handlar om något annorlunda spel, som att bollen ligger på 1-yardslinjen och man tar in en extra linjespelare, ställer lagen nästan alltid upp antingen i ett ”3-4”-försvar eller i ett ”4-3”-försvar. Det betyder alltså att man antingen använder sig av tre linjespelare och fyra linebackers eller fyra linjespelare och bara tre linebackers. De flesta lag använder sig i någon utsträckning av båda dessa uppställningar för att inte bli för lättlästa men alla lag och tränare har en grundformation som de är bäst på och som de använder mycket mer.

Så, vad är skillnaden?

Som med all taktik så är systemet inte bättre än spelarna i det. De olika uppställningarna kräver olika spelartyper och det är därför det kan ta tid när lag byter defensiv koordinator och han envist vill ändra lagets grunduppställning direkt. Men man kan säga så här. Ett ”3-4”-försvar är något mer flexibelt och utgör en större mental utmaning för motståndarna. Det beror helt enkelt på att det är svårare för de offensiva linjespelarna att veta vem de de ska blockera när vilken som helst av försvarets fyra linebackers kan komma rusande. Med ett ”4-3”-försvar är det lite tydligare vad man vill göra men där är den fysiska kraften större. Tänk dig den typen av svårstoppade defensiva linjer som Giants eller Eagles har. I ett ”3-4”-system kan det handla mer om att skapa förvirring och komma snabbt. Dick LeBeau, Pittsburgh Steelers legendariska defensiva koordinator, har haft stor framgång med sina kreativa blitzpaket ur deras ”3-4”-försvar.

Spelarna har också väldigt olika uppgifter i de två systemen. I ett ”4-3”-försvar är linjens viktigaste uppgift att penetrera den offensiva linjen och störa både quarterback och running back tidigt. Här vill man ha explosiva spelare så att man i en perfekt värld inte ska behöva skicka fler än de fyra linjespelarna. I mitten spelar alltså två lite tyngre ”defensive tackles” och på kanterna två långa och lite snabbare ”defensive ends” som är experter på att komma förbi sin motståndare. Den här uppställningen påverkar självklart lagets linebackers som då kan vara lite mindre och snabbare.

160 kilo tunga Dontari Poe draftades av Kansas City Chiefs i år för att så småningom ta över som nose tackle i deras ”3-4”-system.

I ett ”3-4”-försvar är filosofin en annan. Det är i det här systemet som du hittar de riktiga tjockisarna. Man spelar med en så kallad ”nose tackle” i mitten, flankerad av två ”defensive ends” och bakom dem ställer man upp med två ”inside linebackers” och två ”outside linebackers”. Här gäller det för den defensiva linjen att ta upp så mycket yta som möjligt, sysselsätta flera offensiva linjespelare och skapa utrymme för lagets linebackers. Det här är ett mindre glamoröst jobb så klart och det är sällan de här spelarna får mycket uppmärksamhet. Deras slit syns inte heller i statistiken. Casey Hampton, nose tackle, är ett exempel. Han är en stor anledning till att Steelers försvar har varit så bra länge och han har 9 sacks på 11 säsonger. I ett ”3-4”-försvar är det lagets ”outside linebackers” som sköter pass rushen. Oftast tillsammans med den ”defensive end” som spelar på motsatt sida.

Först till kvarn – om trender i NFL

Trender i NFL går i cykler. För något årtionde sedan spelade de flesta lag ett ”4-3”-försvar. Det gjorde att de tränare som var först med att byta till ett ”3-4”-system hade en fördel av att de var relativt ensamma om att leta efter en viss typ av spelare och således kunde de få tag i dem enklare. När andra lag märkte hur framgångsrika försvaren i Steelers, Patriots och Ravens var ville de följa efter. Då jämnades oddsen ut igen och i dag används båda systemen ungefär lika mycket. Man kan heller inte säga att det ena är bättre än det andra.

Bill Belichick, Patriots tränare, är mycket respekterad i NFL. En av anledningar till det är hans förmåga att anpassa sig efter trenderna – och att starta nya sådana. Han var en av de första att spela ett ”3-4”-försvar och var väldigt framgångsrik. När fler lag hakade på så bytte han taktik. Nu letar han efter flexibla spelare som kan göra flera saker bra så att han snabbt kan ändra saker som inte fungerar och känna flytet i matchen. Om det stora antal turnovers som Patriots producerar har med det att göra kan man bara spekulera i. De senaste åren har Belichick börjat spela en offensiv fotboll med två passfångande tight ends istället för att den traditionellt större spelartypen. Nu börjar resten av NFL haka på och leta efter den typen av spelare i draften. Då kan ni lita på att Belichick inom några år överger även den taktiken.

Lag som spelar ett ”3-4”-försvar

Pittsburgh Steelers
Dallas Cowboys
San Francisco 49ers
Houston Texans

Lag som spelar ett ”4-3”-försvar

Philadelphia Eagles
Chicago Bears
New York Giants
Minnesota Vikings


Vad tyckte DU om nivån på artikeln? Var det för ytligt, komplicerat eller lagom?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter!

Nyheter

To Top