Nyheter

Vecka 17 – Inte som andra helger

Det är den sista veckan av grundsäsongen. Den är lite speciell. Många lag är redan klara eller utslagna och kommer att spela sina reserver. Men för några klubbar lever fortfarande hoppet.

Alla matcher den här veckan är mellan divisionsrivaler. Det är ett försök från ligans sida att blåsa lite liv i den sista veckan – då mycket redan är avgjort. Det är fem lag som slåss om de två sista platserna i NFC. Annars handlar det om placering, enklare motstånd och hemmaplan.


Philadelphia Eagles hos New York Giants – Söndag 30 december (19.00)

På förhand såg den här matchen kanske inte så spännande ut. Men två faktorer har gjort den högintressant. Den första är Giants förskräckliga spel den senaste tiden. Eli Manning har varit som sämst när det har betytt som mest. Den andra stavas Michael Vick. Den ibland så fängslande quarterbacken (ingen ordvits) är tillbaka och det blir troligtvis hans sista match för Philadelphia. En organisation som tog emot honom med öppna armar när han befann sig på botten. Med all trolighet är det också tränaren Andy Reids sista match för klubben. Det kommer att bli en känslosam match för Eagles och de kommer att göra allt för att sätta käppar i hjulet för Giants säsong.

Eagles år har varit en besvikelse. Minst sagt. Hela säsongen har kantats av misstag och skador. Michael Vick gav bort bollen till höger och vänster bakom en skakig offensiv linje som saknade sin stjärna Jason Peters. När Vick drabbades av en hjärnskakning fick laget en chans att ta ut sin stjärna utan att förolämpa honom för mycket. I samma veva tappade man sin bästa receiver och sin bästa running back. Rookien Nick Foles tog över efter Vick och har under omständigheterna spelat helt okej. Men sen blev också han skadad. Nu är Vick tillbaka igen. Han sitter på ett stort kontrakt som Eagles bara kan komma undan genom att släppa honom strax efter säsongens slut. Därför spelar inte Vick bara för att eventuellt behålla sitt jobb under en ny tränare, utan också för att visa sitt värde på den öppna marknaden om han släpps.

Det är svårt att greppa vad New York Giants håller på med. Skämmer ut sig själva är det första man kommer att tänka på. Nu har man blivit totalt utklassade två veckor i rad. Samtidigt har man själva utklassat bra lag i år. Men nu har Giants satt sig i en situation där de behöver andras hjälp för att ta sig vidare. Cowboys, Vikings och Bears måste förlora. Det är så klart en väldigt liten chans att det händer. Hakeem Nicks har brottats med skador hela säsongen och det har verkligen synts i offensiven. Sedan man gjorde sig av med Manningham har inte någon annan kunna fylla det tomrummet på ett konsekvent sätt. Inte heller Victor Cruz lyckas skaka sin försvarare som vi såg förra året. Han är inte byggd för att ta sig an två motståndare på utsidan. Försvaret har i stort sett spelat dåligt över hela brädet och den fruktade defensiva linjen är inte längre bland de bästa i NFL. Inte som de spelar nu.

Jag ska sticka ut hakan här, vilket man generellt bör försöka undvika, och säga att Eagles vinner den här matchen. Michael Vick kommer att göra en väldigt bra insats och befästa sin plats som den mest intressanta free agent-quarterbacken i NFL till nästa säsong.

Håll ett öga på

Victor Cruz, receiver i Giants, kom in i ligan som en örfil förra året. Han har inte gjort en dålig säsong men han har heller inte kunnat bära laget då Nicks har varit skadad. Nu behöver de honom verkligen.

LeSean McCoy, running back i Eagles, är en underhållande och mycket bra spelare. Om han är helt frisk så brukar han kunna ha bra dagar mot Giants.

Michael Vick spelar för sin tränare, sitt jobb och sin stolthet. Vi har sett honom prestera på en oerhört hög nivå. Mot Redskins 2010 gjorde han till exempel en av de bästa matcherna någonsin av en quarterback. Det finns inget bättre tillfälle än nu. Han springer för 80 yards och kastar för 250 yards till.

Slutresultat

Eagles-Giants: 27-24


Green Bay Packers hos Minnesota Vikings – Söndag 30 december (22.25)

Det här är en viktig fajt för båda lagen. Om Packers vinner så säkrar de platsen som det näst högst seedade laget och får spela på hemmaplan genom slutspelet. Det betyder snöstorm i Green Bay. Om Vikings vinner så tar de sig till slutspel, och chockar mig, på ett wild card. Samtidigt har vi den fantastiska historien om Adrian Peterson som inte bara jagar 2,000 yards på marken i år. Han har också bara 208 yards kvar till Eric Dickersons rekord. Det skulle vara en väldig bedrift efter att ha börjat säsongen med begränsad rörlighet i det skadade knät. Även fast Dickerson är NFL:s regerande stilikon och möjligtvis den coolaste, på ett ”Shaft”-aktigt sätt, som någonsin har figurerat i ligan. Kolla in den där sängkammarblicken här nedan. Och så var han ju rätt bra på fotboll också.

Eric Dickerson har rekordet för mest springyards på en säsong i NFL. Här med de kända glasögonen och sina Los Angles Rams-kläder.

Det råder ingen tvekan om att det finns en hel del hål i Green Bay Packers. Men trots att Aaron Rodgers har burit sitt lag på axlarna och har högst rating bland alla quarterbacks i NFL är han inte ens med i MVP-snacket. Vilket är rätt galet. Den offensiva linjen är skräp, springspelet är inget att hänga i granen, försvaret har lamslagits av skador och är minst sagt suspekt och Packers har under hela säsongen haft en eller två av sina bästa receivers skadade. Trots det har man vunnit elva matcher. Rodgers har kastat 35 touchdowns och har 67 procent lyckade passningar. Troligtvis avslutar han säsongen med överr 100 i quarterback rating. Det skulle vara den fjärde säsongen i rad för Rodgers och det är han, tillsammans med Steve Young, ensam om att lyckas med. Han är och har helt enkelt varit lysande. Men frågan är hur långt det bär mot bra motstånd i slutspelet. Hemmaplan skulle hjälpa mycket. I försvaret har man fått tillbaka Clay Matthews men saknar fortfarande Charles Woodson. Så länge som man har Rodgers så har Packers dock en chans.

Hur kan Vikings ha vunnit så här många matcher? Ingen jäkla aning. Att Adrian Peterson maler sönder motståndarna hjälper så klart en hel del. Men passoffensiven är fortfarande sämst i NFL. Det är dock försvaret som har överraskat i år. Rookien Harrison Smith har kunnat komma in och spela bra direkt och den effekten motbevisar den gamla visdomen om att man inte ska drafta safeties högt. Mark Barron har haft en liknande effekt, åtminstone på springförsvaret, i Tampa Bay. Minnesota har en tuff front med Jared Allen, Brian Robison och tacklingsmaskinen Chad Greenway som linebacker. Men försvaret är inte dominant. Det går inte riktigt att komma ifrån att mycket går igenom Adrian Peterson. Det är inte nödvändigtvis så att han måste springa för 200 yards utan bara det faktum att han finns på planen gör att försvaret måste koncentrera sig på honom. Christian Ponder måste lyckas skapa några stora spel i passningsspelet om det här ska gå.

Jag tror att Adrian Peterson har en bra dag för Vikings mot ett lite halvtaskigt försvar. Men i slutändan blir nog Packers för starka. Den här matchen betyder mycket för dem också och med Rodgers är de det klart bättre laget.

Håll ett öga på

208 yards har Adrian Peterson kvar till rekordet. Men han har bara sprungit för så många yards i fyra procent av sina matcher. Men om han tar det och samtidigt bär sitt Vikings till slutspel så är det en fantastisk historia.

Vikings defensiva linje har tappat lite av sin forna glans. Nu saknar man dessutom kanske Brian Robison. Men Jared Allen drar på sig mycket uppmärksamhet och ger möjligheter till medspelarna. Sacks, fumbles och stora spel kommer från den press som man får motståndarnas quarterback.

James Jones, receiver i Packers, har fångat tretton touchdowns i år. Det är flest i NFL. Han har en fin kemi med Rodgers som kastar bollarna mot Jones bakre axel. Det är nästa omöjligt att försvara.

Slutresultat

Packers-Vikings: 31-17


Dallas Cowboys hos Washington Redskins – Söndag 30 december (02.20)

Det här är veckans mest intressanta match. Den är direkt avgörande för båda lagen som vinner divisionen med en vinst. Det finns en uppfattning om att Tony Romo inte spelar bra när det betyder som mest. Faktum är att han är en av de bästa i NFL i slutet av säsongen. Det har han varit i flera år. Även den här säsongen har han spelat väldigt bra på slutet och Cowboys har kunnat passera Giants i divisionen. Nu gäller det att hålla fast vid drömmen hela vägen till målsnöret. Men man möter tufft motstånd i stekheta Washington Redskins som har sex raka vinster. De senare kan gå vidare även fast de förlorar, förutsatt att Vikings och Bears förlorar. Det kan inte Dallas.

Cowboys har varit upp och ned i år. I början av säsongen gav man bort bollen en hel del och det var försvaret som spelade väldigt bra. Men skador och inkonsekvent spel har gjort att defensiven har haltat och offensiven har istället fått bära det tunga lasset. Och med det menar jag Tony Romo och Dez Bryant. Med viss hjälp från Jason Witten, som slog säsongsrekordet för antal mottagningar av en tight end förra veckan, och Miles Austin. Men nu har man DeMarco Murray, running back, tillbaka från sin skada och det kan kanske bringa lite balans till det här passglada laget. I försvaret har man tappat nyckelspelare som Jay Ratliff och Sean Lee. Andra har fått fylla tomrummet. Några av de mest positiva överraskningarna är Anthony Spencer, outside linebacker, och Bruce Carter, inside linebacker. Spencer har skrapat ihop tio sacks på sina tretton matcher och gett Cowboys en knuff i rätt riktning.

Washington Redskins är som sagt stekheta. Och minst sagt roliga att se på. Option-offensiven med Robert Griffin III pressar alla försvar de möter och den spännande rookien Alfred Morris springer rätt igenom de som försöker stoppa honom. Han har en av de bästa säsongerna vi har sett från en färsking på den positionen. Man har fortsatt att spela disciplinerat och har tagit hand om bollen. Griffins fem interceptions är en fantastiskt låg siffra för en spelare på sitt första år. Särskilt med tanke på att han har stått för 26 touchdowns. Redskins sprider bollarna friskt och har sex passmottagare med mellan 300 och 600 yards i år. Ingen över det. Samtidigt har försvaret i Washington gaskat upp sig och börjat att spela på en respektabel nivå. Passförsvaret är fortfarande suspekt, man får dåligt med press på quarterbacken och skapar inte så många stora spel. Men så länge man kan hålla springspelet i schack kan offensiven kontrollera klockan. Sex raka vinster talar sitt tydliga språk.

Det här är en otroligt svårtippad match. Det är två väldigt jämna lag som båda spelar för att säkra sin överlevnad. I sådana situationer brukar jag spela på hemmalaget. I det här fallet är det Redskins. Det kommer att bli jämnt och mycket poäng. Det kommer att avgöras av något enstaka spel. En dåligt tajmad interception eller fumble. Kanske ett spel i special teams. Nu drar jag ut på det här valet…vi säger…Redskins!

Håll ett öga på

DeMarco Murray och springspelet måste komma igång så att inte Cowboys blir helt endimensionella. Annars kommer det att bli turnovers om Romo tvingas kasta femtio gånger.

Robert Griffin III har sprungit för 750 yards och sex touchdowns i år. Men han har också skadat knät och fått en hjärnskakning. Hur mycket vill Shanahan riskera sin unga stjärna?

Detaljerna kan avgöra den här matchen. Om inte Redskins drar iväg i den här matchen direkt så kommer det att bli jämnt. Cowboys är grymma på att plocka upp underlägen dessutom. Saker som field position, turnovers och domslut blir extra viktiga när det är tajt.

Slutresultat

Cowboys-Redskins: 31-34


Noterat

Om Russel Wilson kastar två touchdowns så tar han rekordet för mest sådana på en säsong av en rookie av Peyton Manning som har det nuvarande rekordet på 25 TDs.

I AFC är det en tuff strid om att få spela på hemmaplan i slutspelet. Broncos blir högst seedade med en vinst mot Chiefs. Det får man nog tro att de lyckas med. Texans har en något tuffare match på bortaplan mot Colts. Patriots är det tredje högst rankade laget nu. Om de vinner mot Dolphins hemma och något av de andra två lagen förlorar så kan de få fördelen av hemmaplan.

Både Robert Griffin III och Russel Wilson kommer troligtvis att slå sig in på topplistan över högst quarterback rating av en rookie. I dagsläget toppas den av Ben Roethlisberger följd av Dan Marino. Griffin och Wilson kan passera båda.

C.J Spiller och Adrian Peterson har chans att göra en exklusiv skara sällskap. Bara Jamaal Charles och legenderna Jim Brown, Barry Sanders och O.J Simpson har avslutat en säsong med över 1,200 yards och ett snitt på över 6,0 yards per försök. Peterson ligger på 6,04 och Spiller på 6,48.

Calvin Johnson har redan slagit Jerry Rice rekord. Nu behöver han 108 yards till för att spräcka den omöjliga 2,000-barriären.


Matcher på TV10

Söndag
19.00: Philadelphia Eagles hos New York Giants
22.25: Green Bay Packers hos Minnesota Vikings
02.20: Dallas Cowboys hos Washington Redskins


Samtliga matcher

30/12: NY Jets at Buffalo – 19.00
30/12: Miami at New England – 19.00
30/12: Baltimore at Cincinnati – 19.00
30/12: Cleveland at Pittsburgh – 19.00
30/12: Houston at Indianapolis – 19.00
30/12: Jacksonville at Tennessee – 19.00
30/12: Philadelphia at NY Giants – 19.00
30/12: Chicago at Detroit – 19.00
30/12: Green Bay at Minnesota – 19.00
30/12: Tampa Bay at Atlanta – 19.00
30/12: Carolina at New Orleans – 19.00
30/12: Kansas City at Denver – 22.25
30/12: Oakland at San Diego – 22.25
30/12: Arizona at San Francisco – 22.25
30/12: St. Louis at Seattle – 22.25
30/12: Dallas at Washington – 02.20


Vad ska DU se och hur tror du att det går?

Nyheter

To Top