Nyheter

Tankar om Pro Bowl 2012

Det är en ära att bil vald till Pro Bowl. Man får åka till Hawaii och hänga med kollegorna och får samtidigt på papper att man är en av de bästa på sin position. NFL Supporter kollar på årets lag.

För det mesta brukar utnämningen bli hyfsad. Men det finns ett par svagheter. Eftersom fansen, och även spelarna, är med röstar så väljer de dem spelare som de känner igen namnet på. Har man väl kommit med några gånger är det betydligt lättare att göra det igen. Därför blir det ofta en hel del diskussion om vilka som förtjänade en plats och inte. Ett tydligt exempel från årets utnämning är att veteranen Jeff Saturday kom med.

Saturday spelade tidigare center med Peyton Manning i Colts och gjorde ett bra jobb. Nu har han blivit äldre och bytt lag till Green Bay Packers. I år har han varit en av ledarna för en av de sämsta offensiva linjerna i NFL och till och med blivit petad nu på slutet. Han får alltså åka till Hawaii. I samma division som Saturday spelar John Sullivan center för Minnesota Vikings. Han har kanske varit den bästa spelaren i NFL på positionen. Han kom inte med.

Av den här anledningen ska NFL Supporter ta en titt på årets lag och se vilka som tog bananskalet in och vilka som blev blåsta på konfekten. Vi ska väl klargöra att alla de som har blivit uttagna är bra spelare och när vi säger att någon inte förtjänar en plats så betyder det inte att den personen inte har haft ett väldigt bra år.

S = startar.


AFC – Offensiv

Quarterback
S – Peyton Manning, Denver
Tom Brady, New England
Matt Schaub, Houston

Running back
S – Arian Foster, Houston
Jamaal Charles, Kansas City
Ray Rice, Baltimore

Fullback
S – Vonta Leach, Baltimore

Wide receiver
S – A.J. Green, Cincinnati
S – Andre Johnson, Houston
Reggie Wayne, Indianapolis
Wes Welker, New England

Tight end
S – Rob Gronkowski, New England
Heath Miller, Pittsburgh

Tackle
S – Joe Thomas, Cleveland
S – Duane Brown, Houston
Ryan Clady, Denver

Guard
S – Logan Mankins, New England
S – Marshal Yanda, Baltimore
Wade Smith, Houston

Center
S – Maurkice Pouncey, Pittsburgh
Chris Myers, Houston

Kommentarer: Har inte några större problem med årets quarterbacks. Matt Schaub har inte spelat jättebra på slutet här men det har å andra sidan Roethlisberger inte gjort heller. Och det är väl han som är närmast på tur. Running backs känns okej i AFC. Kul att Jamaal Charles kom med. Helt rättvist. Bland årets receivers så är det trist att inte Demariyus Thomas fick komma med. Tyvärr finns det inte fem platser. Tight ends känns rättvist. Resten av laget känns okej förutom att man kanske kan diskutera huruvida Logan Mankins verkligen bör ha fått en plats. Han har varit skadad nästan halva säsongen.


NFC – Offensiv

Quarterback

S – Aaron Rodgers, Green Bay
Matt Ryan, Atlanta
Robert Griffin III, Washington

Running back
S – Adrian Peterson, Minnesota
Marshawn Lynch, Seattle
Frank Gore, San Francisco

Fullback
S – Jerome Felton, Minnesota

Wide receiver
S – Calvin Johnson, Detroit
S – Brandon Marshall, Chicago
Julio Jones, Atlanta
Victor Cruz, N.Y. Giants

Tight end
S – Tony Gonzalez, Atlanta
Jason Witten, Dallas

Tackle
S – Joe Staley, San Francisco
S – Russell Okung, Seattle
Trent Williams, Washington

Guard
S – Mike Iupati, San Francisco
S – Jahri Evans, New Orleans
Chris Snee, N.Y. Giants

Center
S – Max Unger, Seattle
Jeff Saturday, Green Bay

Kommentarer: Det finns minst dubbelt så många bra quarterbacks i NFC jämfört med AFC. Kanske ännu fler. Här kan man diskutera i en oändlighet. Borde inte Tony Romo eller Drew Brees ha fått en plats istället för Robert Griffin III? De har båda mer än 1,500 fler yards i luften. Men för mig är det väldigt uppe i luften. Jag har ingenting emot de tre som valdes in. Ryan och Rodgers kändes givna. RGIII har lyft hela sitt lag, vunnit matcher och har statistiken i ryggen. När vi kommer till running backs så tycker jag verkligen att det finns skäl att ifrågasätta varför Frank Gore kom med framför Alfred Morris och Doug Martin. Personligen tycker jag att båda dem borde ha varit före Gore.

Sedan ser det bra ut ett tag innan vi kommer till receivers, med Julio Jones och Victor Cruz. Särskilt den sistnämnda. Det är nog få som har sett matcherna som skulle säga att Cruz har varit bättre än Dez Bryant i år! Eller ens Vincent Jackson i Tampa Bay! I övrigt ser det helt okej ut, kul att Iupati kom in, tills Jeff Saturdays namn dyker upp på slutet. Han borde inte ha fått en plats. Bättre att ha gett den till John Sullivan istället.


AFC – Defensiv

Defensive end
S – J.J. Watt, Houston
S – Cameron Wake, Miami
Elvis Dumervil, Denver

Interior linemen
S – Geno Atkins, Cincinnati
S – Vince Wilfork, New England
Haloti Ngata, Baltimore

Outside linebacker
S – Von Miller, Denver
S – Tamba Hali, Kansas City
Robert Mathis, Indianapolis

Inside/Middle linebacker
S – Jerod Mayo, New England
Derrick Johnson, Kansas City

Cornerback
S – Champ Bailey, Denver
S – Johnathan Joseph, Houston
Antonio Cromartie, N.Y. Jets

Free safety
S – Ed Reed, Baltimore

Strong safety
S – Eric Berry, Kansas City
LaRon Landry, N.Y. Jets

Kommentarer: Bra val på defensive end. Watt och Wake är solklara. Dumervil är tydlig trea efter dem. Samma sak på defensive tackle. Atkins och Wilfork är bäst i ligan. Ngata kan diskuteras efter ett skadefyllt år. Linebackers ser bra ut. Dock har Tamba Hali kanske inte haft sin sedvanliga produktion. Bland cornerbacks är det desto tuffare. Champ Bailey kom nog med mycket på sitt namn. Inte för att han har varit klart bättre än kollegorna. Frågan är om inte Ike Taylor i Steelers borde ha varit med i diskussionen. Trots skadan. Mycket intressant att Steelers, ligans högst rankade defensiv i år, inte har en enda försvarsspelare i årets Pro Bowl. Synd att inte Jairus Byrd från Bills fick plats som free safety.


NFC – Defensiv

Defensive end
S – Jason Pierre-Paul, N.Y. Giants
S – Julius Peppers, Chicago
Jared Allen, Minnesota

Interior linemen
S – Justin Smith, San Francisco
S – Henry Melton, Chicago
Gerald McCoy, Tampa Bay

Outside linebacker
S – Aldon Smith, San Francisco
S – DeMarcus Ware, Dallas
Clay Matthews, Green Bay

Inside/Middle linebacker
S – Patrick Willis, San Francisco
NaVorro Bowman, San Francisco

Cornerback
S – Charles Tillman, Chicago
S – Tim Jennings, Chicago
Patrick Peterson, Arizona

Free safety
S – Dashon Goldson, San Francisco
Earl Thomas, Seattle

Strong safety
S – Donte Whitner, San Francisco

Kommentarer: Det här en intressant grupp med en del missar, enligt mig. Det börjar direkt på defensive end. Man kan börja med att diskutera huruvida Jason Pierre-Paul och Jared Allen verkligen bör ha fått varsin plats. Allen har spelat okej men inte mycket mer och JPP har inte producerat med sin pass rush. Dock har han varit bra mot springspelet. Chris Clemons har gjort en bra säsong i Seahawks men kom inte med. Men varför är inte Charles Johnson i Panthers med? 10.5 sacks och sju forcerade fumbles! Eller John Abraham i Falcons med tio sacks och sex forcerade fumbles! Allen borde absolut inte ha gått före dessa två.

Det är svårt att protestera mot valet av defensive tackles. Samma sak med outside linebackers. Aldon Smith har varit enastående, DeMarcus Ware lika stabil som alltid och trots att Clay Matthew bara har spelat elva matcher så har han gjort sig förtjänt av en plats. När vi kommer till inside linebacker har både Willis och Bowman från 49ers tagit sig in. Det är tuff konkurrens där. Hade gärna sett rookien Luke Kuechly i Panthers eller Daryl Washington i Cardinals få en plats. Men det är svårt att protestera när två så bra spelare kommer in. Det borde finnas mer platser för inside linebackers, helt enkelt.

På cornerback hittar vi en av årets största missar. Att Richard Sherman från Seahawks inte fick en plats. Seattle spelar otroligt mycket man-man-försvar och lämnar sina cornerbacks ensamma mot sina receivers. Sherman får alltid ta sig an den bästa motståndaren. Om man kollar på motståndarnas quarterback rating när de kastar mot Sherman så är han den bästa markeringsspelaren i NFL. Utöver det har han sju interceptions och tre forcerade fumbles. Han kan mycket väl vara den bästa spelaren på sin position i hela NFL 2012. Men konkurrensen är hård. Jennings och Tillman, som också har varit oerhört produktiva, fick två av platserna och det känns rimligt. Men att Patrick Peterson valdes före Sherman känns tveksamt. Han suger åt sig bollarna men har varit betydligt sämre i markeringsspelet än Sherman. Safety-valen känns mer eller mindre okej även fast det är tveksamt om 49ers verkligen bör ha både Whitner och Goldson med i laget.

Vad tyckte DU om årets Pro Bowl-lag?

Nyheter

To Top