Nyheter

Vecka 15 – Årets bästa helg?

Vecka femton är fullspäckad med fantastiska matcher. Man kan utan att överdriva säga att det är årets bästa helg. Dessutom är det bara veckor till då samma lag spelar för att undvika utslagning.

Med bara tre matcher kvar av grundsäsongen är fortfarande tjugofyra lag inblandade i striden om en Super Bowl. Det är jämnt i år. Den här helgen kan vi också se fram mot några riktigt bra matcher. Det är sex matcher den här veckan där båda lagen har fler vinster än förluster. Det är unikt.

Torsdagens match

Det här var ingen imponerande match av Bengals. Åtminstone inte offensivt. Problemen med att få touchdowns nere vid målområdet består och man vann på grund av att Eagles gav dem bollen ett halvdussin gånger. På bara några minuter gjorde man 24 poäng på grund av dessa turnovers och sedan var matchen över. Kul att se BenJarvus Green-Ellis springa med lite mer auktoritet. Eagles defensiva linje var en glad överraskning och Dalton åkte i backen många gånger.


Green Bay Packers hos Chicago Bears – Söndag 16 december (19.00)

En match som kan få stora konsekvenser. Vinner Packers så har de tagit hem divisionen. Bears riskerar fortfarande att missa slutspelet om de inte börjar att vinna snart. På hemmaplan har de chans att visa att de förtjänar en plats. Packers får tillbaka Clay Matthews till den här matchen. Deras näst viktigaste spelare efter Rodgers. Man saknar fortfarande profiler som Jordy Nelson och Charles Woodson. För Bears är det uppförsbacke. Jay Cutler har skador både på nacke och knä men kommer att spela ändå. Dock saknar man Tim Jennings och Brian Urlacher i försvaret. Även Henry Melton är listad som mycket tveksam för start. Det är några riktigt bra spelare.

Jag tror att Bears kommer att få det tufft i den här matchen. De har överlevt i offensiven på grund av att Cutler har kunnat springa runt och skapa spel själv. Trots den usla offensiva linjen. Frågan är om han kommer att kunna göra det med sina skador. Att pass rushern Clay Matthews är tillbaka är bra tajming för Packers. Det enda offensiva vapnet för Chicago i år har varit Brandon Marshall. Han är ruskigt bra men det går inte att vinna med bara ett alternativ. Springspelet bara måste komma igång om man ska kunna producera framåt.

Green Bay har inte gjort någon fantastisk säsong. Skador har satt lite käppar i hjulet för den vanligtvis så dominanta passoffensiven. Samtidigt har man försökt tvinga fram ett vettigt springspel. Det har gått så där. Men Aaron Rodgers är fortfarande bland ligans tre bästa quarterbacks även i år. Jag är inte orolig för att den här offensiven har tappat förmågan att koppla på. När man får tillbaka flera av sina nyckelspelare från skador så kommer fler bitar av pusslet att falla på plats.

Håll ett öga på

Greg Jennings har missat nästan hela säsongen. Är vanligtvis en av ligans bästa receivers. Om han är fullt återställd så får man gissa att han får några bollar att jobba med från kompisen Rodgers.

Pass rush kommer det att finnas gott om i den här fajten. Det är två rejält skakiga offensiva linjer som möts. Clay Matthews var med i snacket om årets bästa försvarsspelare innan skadan. Är säkerligen hungrig. Även Bears har möjlighet att komma åt quarterbacken, kanske främst med Peppers.

Casey Hayward heter en rookie som spelar cornerback för Packers. Fem interceptions och en forcerad fumble hittills i år! Utan att ens ha startat alla matcher.

Slutresultat

Packers-Bears: 27-13


New York Giants hos Atlanta Falcons – Söndag 16 december (19.00)

Giants känner nog pressen nu. Både Cowboys och Redskins vann sina matcher förra veckan och ligger bara en vinst bakom mästarna. Ingen av dessa har några omöjliga matcher kvar heller. Och om Giants inte vinner den egna divisionen så är det inte alls säkert att man kommer att ta sig vidare på ett wild card. Både Seahawks och Bears ligger redan på lika många vinster. Det gäller att ta alla som är kvar. Den första matchen är ingen lätt utmaning heller. Matt Ryan har lett Falcons till ett facit på 32-4 i Georgia Dome under sin karriär. En galen prestation. Det är inte ett lätt ställe att spela på. Dessutom lider Giants av flera skador i sitt secondary när man nu ska möta ett av ligans vassaste passanfall.

Annars har Giants imponerat på senaste tiden. Medan Falcons kanske har tagit ett steg i fel riktning. Förlusten mot Panthers förra veckan var tung. Men det var mot ett storspelande lag som gjorde sin bästa match i år. Dessutom är Roddy White skadad och det är inte säkert om han kommer att kunna spela. För mig är ändå Falcons favoriter på hemmaplan. Matt Ryan älskar att kasta runt bollen där och han kan spela utan press då Falcons redan är klara för slutspelet. Dessutom måste det finnas ett hämndbegär efter förra årets spektakel i slutspelet.

Håll ett öga på

David Wilson kommer att starta som running back för Giants istället för Ahmad Bradshaw som är skadad. Rookien har visat hur explosiv han kan vara men han har också haft svårt att hålla i bollen till och från. Man har inte råd med fumbles.

Matt Ryan spelar inte alltid bra när han blir pressad av försvaret. Det har alltid varit hans svaghet. Han är lysande på att läsa försvaret före snap och på att kasta bollen ur en ”ren” ficka. Giants defensiva linje kan ta över den här matchen.

Julio Jones kommer troligtvis att få bära det mesta av lasset i den här matchen eftersom Roddy White besväras av en skada. Älskar Jones. En lysande spelare som gör allt bra. Lång och snabb receiver som kan använda sin styrka till att flytta på försvararna.

Slutresultat

Giants-Falcons: 27-28


Denver Broncos hos Baltimore Ravens – Söndag 16 december (19.00)

Det här är två lag som troligtvis tar sig till slutspel. Det ena med lite mer fart under skorna än det andra. Denver har övertygat något enormt den senaste tiden. Givet att de inte har mött några riktiga topplag på ett tag. Nu är det till ogästvänlig mark man beger sig när bussen går till Baltimore. Ett tufft ställe att spela på där Ravens vanligtvis vinner nittio procent av sina matcher. Innan Steelers slog dem där för två veckor sedan hade man vunnit femton raka på hemmaplan. Broncos har redan vunnit sin division men det kan vara viktigt att mäta sig mot ett bra lag.

Broncos har en fin balans i laget. Alla delar är bra och i mitten står toppkandidaten till MVP-utmärkelsen Peyton Manning. I Ravens är läget ett annat. Försvaret är det sämsta jag har sett från Baltimore på mycket länge och i offensiven är man inkonsekvent. Därför fick den offensiva koordinatorn sparken. Det här ”no huddle”-experimentet som Joe Flacco tydligen älskar har inte alltid fungerat. Istället kliver Jim Caldwell in. Men han har inte kallat spel från sidlinjen sedan han var tränare i college för något årtionde sedan. Det är svårt att veta var Ravens står.

Denver Broncos blir mitt tips här. Det är helt enkelt ett bättre fotbollslag just nu och även fast de är klara för slutspelet så kommer inte Peyton att låta sina lagkamrater ta en läggmatch. Men Ravens är bra på hemmaplan och det finns mycket potential i laget. Det kan bli väldigt jämnt.

Håll ett öga på

Von Miller är en best och därför måste vi nämna honom. En lysande spelare. Det är kul när unga draftval lever upp till sin hajp.

Baltimore Ravens försvar är rankat som det 25:e bästa i NFL. Vad hände? Måste spela på en betydligt högre nivå än så om det ska gå att vinna över Manning.

Fansen har länge skrikit om att ge bollen mer till Ray Rice. De är ju inte speciellt bekymrade om huruvida han blir trött utav att få bollen varje jäkla spel. Eller att skaderisken ökar. Bernard Pierce har gjort ett bra jobb som avlastning och Rice har redan över 400 yards i mottagningar utöver sina snart 1,000 på marken. Kanske skulle någon annan spelare ta lite ansvar istället för att man kör sönder sin stjärna innan slutspelet börjar?

Slutresultat

Broncos-Ravens: 34-27


Pittsburgh Steelers hos Dallas Cowboys – Söndag 16 december (22.15)

En härlig fajt mellan två underpresterande lag. Förlusten mot Chargers var ett tung nederlag för Steelers när de precis hade fått Big Ben tillbaka. Särskilt eftersom att Bengals vann nu i veckan. Nu har skador slagit till i passförsvaret, som tidigare hade varit lagets styrka. Lyckligtvis för Pittsburgh är historien densamma för Cowboys. Skador på flera viktiga spelare. Jay Ratliff, Cowboys duktiga nose tackle, är fortfarande borta. Dez Bryant har ett brutet finger som måste opereras men han ska tydligen spela ändå.

Man kan ju diskutera hur smart det är at spela honom men lite fulspel från ägaren Jerry Jones gjorde att Bryant i stort sett inte hade något val än att spela igenom smärtan. Jones kan nog vänta sig ett samtal från ligan och en böter för sitt agerande där han i stort sett sade till media att det är upp till Bryant om han vill spela. Något som rimligtvis borde avgöras av lagets läkare. Utan Bryant hade det hur som helst varit tufft. Det återstår fortfarande att se hur effektiv han kan vara.

Det här är två rätt jämna lag. Även fast jag hade väntat mig mycket mer från Steelers i år. Det kan gå lite hur som helst och för mig är det den mest svårtippade av helgens fajter. I slutändan tror jag mer på Ben Roethlisberger och Steelers offensiv än Tony Romo och hans vänner när allt verkligen står på sin spets. Om Bryant inte är effektiv så har inte Romo mycket att arbeta med och springspelet är en katastrof. Nu eller aldrig för båda de här lagen.

Håll ett öga på

Dez Bryants finger är matchens historia. Det handlar inte främst om att fånga bollen. Om försvararna går upp till linjen och börjar spela fysiskt mot honom, kommer han kunna att svinga tillbaka med den där handen?

Springspelet har inte fungerat speciellt bra för något av de här lagen i år. Den som kan få igång sitt har en stor fördel. Men Steelers saknar en av sina bästa offensiva linjespelare i springspelet, Willie Colon, och det kan sätta lite käppar i hjulen.

Wallace, Brown och Sanders har inte varit den dominerande kraft som åtminstone jag hade trott att de kunde bli. Alla tre är duktiga receivers men utnyttjas kanske inte till fullo i ett system som bygger på korta passningar.

Slutresultat

Steelers-Cowboys: 23-21


San Francisco 49ers hos New England Patriots – Söndag 16 december (02.20)

Vilken härlig match. Det är nästan som att man får lite deja vú från förra helgen då man satt uppe med kaffekoppen i hand bara för att se Patriots trasa sönder Houston Texans. Förhoppningsvis blir det lite mer spännande den här gången. Det tror åtminstone jag att det blir. Faktum är att 49ers kommer att vinna den här matchen. Trots att de spelar på bortaplan mot ligans bästa lag. Jag tror helt enkelt att Patriots passar dem väldigt bra. Visst var Patriots försvar väldigt bra mot Houston och Vince Wilfork dominerade totalt på linjen. Men det här är en annan best. Den offensiva linjen i 49ers är bra på i stort sett varje plats och springspelet mycket mer flexibelt. Man springer ur olika formationer och med olika spelartyper. Även quarterbacken i San Francisco kan springa med bollen.

Bill Belichick älskar att ta bort det som motståndarna gör bäst. Det sägs att han tvingar dem att ”spela med vänster hand”. Det fungerade mot Texans men 49ers är ett mycket mer öppet anfall. De kan ställa upp i shotgun och kasta bollen. Eller köra sina ”option”-spel med Kaepernick. Patriots tunga linebackers kan få det riktigt tufft mot Vernon Davis. Dessutom tror jag att försvaret i 49ers passar för att spela mot Patriots. Man har snabba, rörliga linebackers som aldrig lämnar planen. En bra medicin mot tight ends och kvicka slot receivers.

Patrick Willis och NaVorro Bowman kommer inte att stänga ned Wes Welker men nog ger de honom mer av en match än sina kollegor i Houston. Pass rushen i 49ers är dominant. Aldon Smith siktar på rekordet för mest sacks på en säsong och Justin Smith är hans ständiga hantlangare som sliter i det tysta. Brady är bra under press men ännu bättre när den inte finns där.

Patriots offensiv fungerade som ett klockspel mot Texans. Det var knappt något motstånd ibland. Det är bara ett så otroligt smart konstruerat anfall och Tom Brady lever i det. Han kan varenda liten detalj. Det är oerhört svårstoppat. Med ett nyfunnet springspel så öppnar det helt nya dörrar för de kreativa tränarna i New England. Det var på play action-passningar som de stora spelen kom mot Texans. Rob Gronkowski är borta med skada även den här veckan och det öppnar dörren för andra spelare att kliva fram. Aaron Hernandez var en av dem som gjorde det förra veckan. Samtidigt som offensiven kör över folk på löpande band så börjar försvaret se riktigt spännande ut.

Jerod Mayo gör en jättesäsong. Personligen tyckte jag om rookien Chandler Jones från början som en strikt pass rusher. Men den andra rookien från första rundan, Dont’a Hightower ser ut som ett kap hittills. Belichick älskar smarta spelare och den här killen var ledaren för Alabamas försvar i college. Som vanligt producerar man turnovers i rask takt. Vince Wilfork har varit väldigt bra i år i mitten av den defensiva linjen. Det är en nyckel för Patriots om inte vill låta motståndet springa på dem. Ett bra springförsvar gör också att man kan få tillbaka bollen i slutet av matcherna. Det är bra när man har Tom Brady.

Håll ett öga på

Vernon Davis är en lysande spelare. Han har varit som försvunnen de senaste veckorna och knappt inte producerat något alls. I den här matchen presenterar han sig återigen.

Colin Kaepernick har varit stabil sedan han tog över. Men det räcker inte för att vinna över Patriots. Han måste leverera både med benen och med armen och får inte ge bort bollen till Patriots. Då vinner man inte heller.

Rob Ninkovich är en av årets stora överraskningar. Killen har sju sacks och hela fem forcerade fumbles. Han har gett Patriots försvar den där extra knuffen från sin kantposition på den defensiva linjen.

Slutresultat

49ers-Patriots: 34-27


Matcher på TV10

Söndag
19.00: Ingen match.
22.15: Pittsburgh Steelers hos Dallas Cowboys
02.20: San Francisco 49ers hos New England Patriots

Måndag
02.30: New York Jets hos Tennessee Titans


Samtliga matcher

13/12: Cincinnati at Philadelphia – 02:20
16/12: Green Bay at Chicago – 19.00
16/12: NY Giants at Atlanta – 19.00
16/12: Tampa Bay at New Orleans – 19.00
16/12: Minnesota at St. Louis – 19.00
16/12: Washington at Cleveland – 19.00
16/12: Jacksonville at Miami – 19.00
16/12: Denver at Baltimore – 19.00
16/12: Indianapolis at Houston – 19.00
16/12: Detroit at Arizona – 22:05
16/12: Carolina at San Diego – 22:05
16/12: Seattle at Buffalo – 22:05
16/12: Pittsburgh at Dallas – 22:15
16/12: Kansas City at Oakland – 22:15
16/12: San Francisco at New England – 02:20
17/12: NY Jets at Tennessee – 02:30


Vad ska DU se och hur tror du att det går?

Nyheter

To Top