Nyheter

Vecka 10 – Sista chansen

Det är den tionde veckan av säsongen och för många lag lever slutspelsdrömmen fortfarande. Men för de som riskerar att åka på sin sjätte förlust är det på liv och död nu.

Vad jag kan minnas var det länge sedan NFL var så här jämnt. Det är säkert tjugofem lag som fortfarande har en god chans att nå slutspelet. Men det börjar närma sig en kritisk punkt för många av dem. Här är några av de lag som i stort sett ”måste” vinna den här veckan för att hålla drömmen vid liv: Jets, Bills, Bengals, Raiders, Eagles, Cowboys, Giants, Vikings, Lions, Seahawks och Saints. Generellt kan man säga att det vanligtvis är väldigt få lag som når slutspelet om de har fått sin sjätte förlust redan i den tionde veckan.


Veckans bästa matcher


Atlanta Falcons hos New Orleans SaintsSöndag den 11 november (19.00)

Falcons vann en tuff match mot Cowboys förra veckan då det explosiva anfallet under långa stunder hölls i schack av ett bra försvar. Men som så många gånger förr den här säsongen drog man det längre strået. Nu har det obesegrade laget några respektabla skalpar under bältet. Försvaret fortsätter att frustrera quarterbacks. Man vill inte att motståndarna ska kunna läsa dem så man står upp före snap. Sedan dyker spelarna ut i zonförsvar eller kommer på blitz.

Saints har börjat att spela mycket bättre de senaste veckorna och om resten av säsongen går deras väg så har man faktiskt till och med chans på en slutspelsplats. Men då ska mycket gå rätt. Med Drew Brees som quarterback är dock ingenting omöjligt. Försvaret har det fortfarande väldigt kämpigt och släpper mest yards i ligan. Det är helt enkelt slarvigt tacklande och dåligt markeringsspel över hela banan.

Jag tror att det här kan bli en riktigt tajt och rolig match. Visst är Saints defensiv ingenting att hänga i granen direkt men det finns en god chans att Brees öser in mycket poäng här och då minskar pressen på försvaret. Det luktar poängfest. New Orleans är starka på hemmaplan och jag sticker ut hakan och säger att Saints tar det här.

Håll ett öga på

Chris Ivory. Darren Sproles är skadad men som tur är för New Orleans har man ett helt stall med bra running backs. Kan bli viktigt att kunna kontrollera klockan i den här matchen. Ivory och Ingram är två som kan göra det.

Brees till Colston. Framgångssagan Marques Colston har länge varit en touchdown-maskin för Saints och är Brees favoritvapen nere vid målområdet.

Falcons passanfall. Kanske det bästa i NFL. Hur ska Saints dåliga kunna stoppa Jones, White och Gonzalez? Jag tror inte att de kan göra det. Måste spela försiktigt och hålla tummarna för turnovers och den egna offensiven.

Slutresultat

Falcons-Saints: 34-37


Detroit Lions hos Minnesota VikingsSöndag den 11 november (19.00)

Vikings började säsongen fint och Lions gjorde det inte. Men nu har det jämnat ut sig och om Detroit vinner här så går de om. Med tanke på hur svag AFC är i år och hur jämnt det är i konferensen har båda de här lagen fortfarande chansen. Men det finns en del frågetecken kring de här två.

Lions har desperat försökt få igång ett springspel i år. Motståndarna satsar allt på passförsvaret och utmanar dem att springa bollen. Men det har gått trögt. Att Calvin Johnson har fått ihop så många yards är egentligen rätt otroligt med tanke på den markering han får. Ingen annan receiver i NFL får lika mycket uppvaktning. Men de senaste veckorna har rookien Ryan Broyles och Titus Young klivit fram och utnyttjat möjligheterna som Johnsons närvaro ger. För Lions är ett passande lag. Man har en bra quarterback i Matthew Stafford och kastar för mest yards i NFL än så länge. Även försvaret har börjat spela bättre. Särskilt den defensiva linjen.

Det var mycket prat om Doug Martin förra helgen när han sprang för 251 yards mot Raider. Men den running back som stod för den mest imponerande insatsen var i min mening Adrian Peterson mot Seahawks. Han visade med stor tydlighet varför han är ligans bästa spelare på sin position. Tyvärr för Vikings så har Ponder spelat riktigt dåligt på senaste tiden och han verkar ha tagit ett steg i fel riktning. Försvaret är fortsatt rätt bra och då särskilt på linjen.

Det här kan bli en härlig fajt men jag tror att Lions tar hem det i slutändan. Jag har allt förtroende i världen för Adrian Peterson och han kommer säkert att köra över Lions försvar. Men Stafford har goda chanser att utnyttja ett högst godkänt passförsvar.

Håll ett öga på

Stressade quarterbacks. Den största nyckeln för Lions i den här matchen är att den offensiva linjen kan stå emot Vikings defensiva linje. Det är tveksamt. Även Lions försvar kan jaga quarterbacks när de är på humör.

Calvin Johnson. Hur man än vrider och vänder på det så är Lions anfallsspel byggt runt Megatron. Antingen skickar man honom genom zonerna för att dra på sig markering och skapa ytor eller så får han bollen själv.

Lions springspel. Får man igång lite yards på marken med Leshoure så är Lions offensiv svårstoppad. Men oftast får man inte det, tyvärr.

Slutresultat

Lions-Vikings: 27-24


Dallas Cowboys hos Philadelphia EaglesSöndag den 11 november (22.25)

Ännu en divisionsmatch ur NFC East. Det är nästan så att man tröttnar. Vi lyfter upp dem varje vecka men frågan är om det inte är ligans mest överskattade division. Bara ett lag har över femtio procent vunna matcher just nu. Förra året såg det likadant ut. Men det är ändå något spännande med de här lagen. De har många fans, en anrik historia och är alltid på tapeten. Det finns mycket talang i lagen och man vågar liksom aldrig räkna bort dem.

Cowboys åkte på en tuff förlust mot Falcons förra helgen men det var mycket positivt att ta från den matchen. Försvaret är verkligen bra på riktigt. Tyvärr så har Tony Romo en av sina sämsta säsonger någonsin i år. Det är mycket som ligger på hans axlar och han vill tvingar in bollar som inte bör kastas. Cowboys har inte fått igång sitt springspel alls och då måste Romo sköta resten. Han har kastat för en jäkla massa yards och ibland spelar han fantastiskt. Men sen kommer misstaget som kostar dem matchen. Även Cowboys receivers förtjänar en del kritik. De har läst försvaret fel och tappat passningar i fel lägen.

Vilken otrolig besvikelse Eagles är. Jag har trott på att de ska räta upp skeppet in i det sista men de spelar inte bra. Varje vecka sägs det att det här laget och Michael Vick är bäst med väggen mot ryggen. Men det är knappast vad de har visat på senaste tiden. Förra helgen lyckades man bara göra tretton poäng på Saints. Vick kastade en dålig interception nere vid målområdet där han borde ha kastat bort bollen. Andy Reid vägrar fortfarande ge bollen till McCoy så mycket som han förtjänar.

Jag tror att det här blir tufft för Eagles. Trots att man är på hemmaplan. Cowboys har visat mycket positivt, trots att man har en hel del skavanker, och får förtroendet här.

Håll ett öga på

LeSean McCoy. Man kan ju inte tjata i all evighet. Men McCoy förtjänar 25 försök på marken varje match. I Eagles tre vinster har han fått bollen över tjugo gånger, i de fem förlusterna tretton till nitton gånger.

DeMarcus Ware. Det här årtiondets bästa pass rusher behöver bara en sack till för att nå tio i år och därmed sin sjunde säsong i rad med minst tio sacks.

Turnovers. Både Vick och Rom har stått för en jäkla massa turnovers i år. Vi kan ju hoppas att det blir en lite snyggare match än så den här veckan. Men det kan bli avgörande.

Slutresultat

Cowboys-Eagles: 27-26


Houston Texans hos Chicago BearsSöndag den 11 november (02.20)

Det här är utan konkurrens veckans bästa match, enligt mig. Båda dessa lag har bara förlorat en match. Det här är också de två lag som har den bästa poängskillnaden i ligan. Man har dock rönt framgång på väldigt olika sätt. Houston har vunnit sina matcher på övertygande sätt med en bra balans mellan anfall och försvar. Det har bara sett så bekvämt ut. Chicago däremot har spelat ganska kasst till och från och har en del uppenbara svagheter. Men ett lysande spel från försvaret har bärgat vinsterna åt dem ändå.

Texans har utklassat motståndare på löpande band i år. Vi sade redan innan säsongen att det här är det mest balanserade laget i NFL och det har bara blivit tydligare. Man har ett bra springspel, ett bra passningsspel och ett aggressivt försvar som egentligen inte har några svagheter. Det största hotet mot det här laget är de själva. Ibland kan man slappna av när det går för lätt och nu möter man ett väldigt bra lag på bortaplan.

Vi ska inte tjata för mycket om Bears försvar. Det skrev vi dessutom om igår. Men vi kan snabbt konstatera att de är väldigt bra. Särskilt på att producera turnovers. Men i en sån här tuff match så måste Jay Cutler och hans offensiv vakna till liv. Det kommer inte att räcka att försvaret spelar bra. Dessutom tror jag inte att man får chansen att sno bollen från Texans offensiv lika enkelt som mot sämre motstånd. Den offensiva linjen måste göra sin bästa match i år och få igång springspelet. Annars kommer Cutler att ha en lång dag i fickan.

Det är två bra lag som möts här. Ingen tvekan om det. Men jag tror att Houston tar det här. Om vi ska snacka om turnovers tror jag att chansen är betydligt större att Texans vinner den fajten. Hur ska Bears minst sagt skakiga offensiva linje stoppa J.J Watt och hans kompisar i Texans försvar? Det kommer att bli tufft. Om Bears däremot lyckas springa bollen hyffsat konsekvent och Cutler gör en väldigt bra match kan det här sluta hur som helst.

Håll ett öga på

J.J Watt. Kanske lite väl uppenbar. Men den bästa försvarsspelaren i NFL i år, med viss konkurrens från Tillman i Bears, är svår att missa. Spelarna omkring honom är inte dåliga de heller.

Bears tjockisar. Den offensiva linjen i Chicago ställs inför årets största utmaning i den hör matchen. Är nyckeln till hela matchen. Måste hålla Cutlers tröja ren och öppna hål för springspelet.

Devin Hester. Kan få chansen att springa tillbaka bollen några gånger för Bears i den här matchen och är alltid en faktor som kan ändra matchens karaktär. Är dessutom viktig i det vanliga spelet då Marshall kommer att bli hårt markerad.

Play-action. Motståndarna måste respektera Texans springspel. Då låter man Schaub låtsas ge bollen till Foster för att sedan vika ut mot kanten, vända upp och kasta bollen snett tillbaka över hela banan till en helt ren spelare på andra sidan som joggar in i målområdet.

Gary Kubiak. Är i enligt mig den vassaste offensiva hjärnan i NFL på matchdagen. Rytmen som han får igång när han kallar spel är imponerande. Det hjälper att ha ett lag som är bra på alla delar av spelet också.

Slutresultat

Texans-Bears: 30-17


Matcher på TV10

Söndag
18.55: Atlanta Falcons hos New Orleans Saints
22.25: Dallas Cowboys hos Philadelphia Eagles
02.20: Houston Texans hos Chicago Bears

Måndag
02.30: Kansas City Chiefs hos Pittsburgh Steelers


Samtliga matcher

8/12: Indianapolis at Jacksonville – 02:20
11/11: Denver at Carolina – 19.00
11/11: San Diego at Tampa Bay – 19.00
11/11: Tennessee at Miami – 19.00
11/11: Buffalo at New England – 19.00
11/11: Oakland at Baltimore – 19.00
11/11: NY Giants at Cincinnati – 19.00
11/11: Atlanta at New Orleans – 19.00
11/11: Detroit at Minnesota – 19.00
11/11: NY Jets at Seattle – 22:05
11/11: Dallas at Philadelphia – 22:15
11/11: St. Louis at San Francisco – 22:15
11/11: Houston at Chicago – 02:20
12/11 Kansas City at Pittsburgh – 02:30


Vad ska DU se och varför?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter!

Nyheter

To Top