Nyheter

”Peanut” Tillman och hans björnar

En bra defensiv kan ta över en match. I Chicago har försvarsspelarna gjort detta tydligt sedan de har börjat ösa in egna touchdowns. Den otippade ledaren är Charles ”Peanut” Tillman.

Chicago Bears försvar har varit ett av årets hetaste samtalsämnen. Med all rätt. Brian Urlacher, Lance Briggs och deras kompisar tillåter bara runt femton poäng per match. Samtidigt har försvaret gjort sju touchdowns efter att man har snott bollen från motståndarna. Det blir inte många poäng kvar för Jay Cutler och offensiven att behöva producera. Det är absurd statistik men knappast någon slump.

Chicago har spelat på det här sättet de senaste tio åren. Till och med längre än så. Fast aldrig riktigt i den här takten. Man har inte alltid haft framgång i offensiven över åren och quarterbacks som Kyle Orton och Rex Grossman har gjort fansen frustrerade. Trots det har Bears nått framgångar och varit med uppe i toppen till och från. Det beror på att försvaret har spelat precis som de gör i år. Man släpper en del yards men undviker stora spel, producerar turnovers och tillåter väldigt få poäng.

Jay Cutler har ett rykte om sig att vara en smula dryg. Han går ofta runt och ser ut som att han är allt och en påse chips. Faktum är att Bears passoffensiv, även med Brandon Marshall, är bland de sämsta i NFL i år. Cutler har till exempel ensam stått för 12 turnovers hittills. Springspelet har fått lite fart men det är en bit upp till topplagen. Det här beror så klart mycket på den offensiva linjen men man ska ha klart för sig att det är försvaret som vinner matcherna i Chicago. Och oväntat nog är det veteranen Charles ”Peanut” Tillman som leder flocken.

Det är ett par spelare som står ut när man funderar över ligans bästa försvarsspelare hittills i år. Främst pratar vi kanske om J.J Watt i Texans, Chad Greenway i Vikings, Antonio Cromartie i Jets och Daryl Washington i Cardinals. Det är hög tid att lägga till Charles Tillman till den gruppen. Han har varit stabil i sitt markeringsspel, leder Bears i tacklingar som cornerback och har sprungit tillbaka två interceptions till touchdowns. Dessutom har han forcerat sju fumbles! Hans förmåga att skicka iväg en knytnäve på bollen och slå ut den är unik i NFL.

Matchen mot Tennessee Titans

Det är svårt för försvar och special teams att göra en bättre match än vad Bears två grupper stod för mot Titans förra veckan. På det första spelet i matchen forcerade Tillman en fumble på Titans planhalva. Under Titans nästa två serier blev det tre och ut. Den sista punten blockerade man och sprang in för en touchdown. Senare i första kvarten sprang Hester tillbaka en punt till 8-yardslinjen där man bara behövde ett spel för en touchdown.

På Titans nästa serie stod Urlacher för en interception som han sprang tillbaka för en touchdown. På nästa spel slog Tillman bollen ur Chris Johnsons händer och Bears offensiv fick börja på Titans 16-yardslinje. Det ledde till ännu en touchdown. Det spelar ingen roll om JaMarcus Russell eller Curtis Painter hade varit quarterback i den här matchen. Det hade blivit lika mycket utklassning ändå.

Halva säsongen kvar

Det är mycket kvar av den här säsongen. Chicago Bears kommer att ta sig till slutspel. Hur långt man tar sig efter det är en annan sak. Det är en sak att producera arton turnovers per match mot dåliga lag som Titans. Det kommer så klart inte att fungera, i lika stor utsträckning, mot de mest disciplinerade och bästa lagen. Patriots och Packers är till exempel riktigt bra på att producera turnovers själva.

Jay Cutler och offensiven måste komma igång på riktigt när slutspelet närmar sig. Det är viktigt för Chicago att förstå att man har väldigt mycket att arbeta på. För det kommer att bli tuffare. Men visst har man alla möjligheter att nå hela vägen. Talangen finns även i offensiven. Dessutom visade 49ers vad bra försvar och special teams kan göra förra säsongen då man borde ha tagit sig till Super Bowl.

Den här helgen kan antingen fungera som ett uppvaknande eller vara ett styrkebesked från Chicago. Man möter Houston Texans på hemmaplan. Det är en riktig höjdarmatch mellan två lag som inte kommer att nöja sig med någonting annat än att få lyfta Lombardis trofé i februari.


Vad tror DU om Chicago Bears chanser i år?

Nyheter

To Top