Analyser

TV-Matchen med Stefan Björkman (v6)

I vanlig ordning har vi ställt några frågor till Viasats expert Stefan Björkman inför helgens TV-match. Den här veckan är det Seattle Seahawks och Oakland Raiders som gör upp i London.

De här lagen har ju lite av en svacka, vilka har mest jobb att göra för att vända trenden?

Seahawks mot Raiders i London kan ju bli riktigt spännande. Om vi börjar med Raiders som på papperet har ett väldigt bra lag, men som ligger sist i AFC West med bara en vinst. Det säger mig att något annat än bara spelarna är problemet. Ett lag med spelare som QB Derek Carr, WR Amari Cooper, WR Jordy Nelson, TE Jared Cook, RB Marshawn Lynch och en offensiv linje som hittills bara släppt till sex sacks och bidrar till ett run average på 4,3 yards när de springer med bollen borde inte vara 1-4.

Raiders försvar är rankade på 30:e plats i antalet insläppta poäng och yards per match. Det är väl här som en del av problemet ligger för Raiders. Att förbättra sitt försvar under säsongen är inte alltid lätt då man måste gå ner på individnivå för att korrigera diverse tekniker, exempelvis att nöta på dubbelteams med sina defensiva tackles. Att sluta med 2-gap spel för sina DL är en viktig åtgärd.

Pass rushen försvann med Khalil Macks flytt till Bears och här ligger man illa till. Det är ett problem som DC Paul Gunther försöker lösa. Det är en sak att spela ett aggressivt försvar men det gäller att man inte blitzar bort sig själva. Blitzande medför att man många gånger sätter sina DB:s i man-mot-man i passförsvar. Har Raiders tillräckligt bra DB:s för det? Ett annat problem med Raiders försvar är linebackers som ger upp alldeles för mycket i passförsvar. Här ligger de rankade sist i ligan. Kanske borde man spela mer i nickel- och dime-försvar och ställa en linebacker eller två vid sidan.

Seahawks med 2-3 är precis lika bra som sitt resultat där man ligger tvåa i NFC West, bakom ett dominant Rams. Linjen är rankad på 29:e plats och jag har alltid varit skeptisk till Seahawks OL, men vänster tackle Duane Brown är kompetent därute även om Wilson har åkt i backen 18 gånger. Det kan jämföras med att Raiders ligger på 23:e plats med en duktig center i Rodney Hudson och två stycken rookies.

Derek Carr är en mer klassisk NFL-QB som står i passfickan medan Russel Wilson mer eller mindre alltid försöker förlänga spelen med att rulla ut, även om det i år har skett färre gånger än tidigare säsonger. Kanske håller han bollen för länge, 2,77 sekunder per passning ligger runt toppen i ligan. RB Chris Carson är en kopia av Lynch och bra på att ta yards efter kontakt. WR-sidan är i tunnaste laget när det gäller produktion. Deras försvar har samma problem som Raiders när det gäller pass rushen med endast 10 sacks och avsaknaden av Earl Thomas kommer vi nog att märka mot Raiders.

Det lag som har mest jobb är nog Raiders med sitt 1-4 resultat. Raiders försvar har mycket jobb framför sig. Framförallt att hitta en passrusher av rang, vilket i nuläget inte finns. HC Grudens frånvaro från coaching i 10 år är en annan utmaning. Han vann Super Bowl med ett lag han mer eller mindre ärvt av Tony Dungy. Att coacha är en färskvara, så jag tror nog att denna säsong blir en lärotid för Gruden. OC Greg Olsen är rutinerad, likaså DC Paul Guenther, och Tom Cable har än så länge inte lyckats missköta sin linje som han gjorde i Seahawks. Frågan är om ledningen med GM McKenzie drar jämnt med Gruden?

Den här matchen spelas i London. Vad tror du om NFL:s framtid i Europa?

Att NFL spelar reguljära matcher i Europa, och framför allt London, handlar än så länge om att sälja merchandise, vilket går rätt bra antar jag. Kommer vi att få se ett NFL lag i London på permanent basis? Ja, än så länge är det bara rykten som har förekommit, men den som är mest positiv till att placera ett NFL lag i London är Jaguars ägare. Jag avstår från att spekulera allt för mycket, men vi som har hållit på sedan 1987 hoppas på detta. Det gäller ha tålamod med NFL och dess ägare då de är rutinerade framgångsrika affärsmän med vinstintresse i första rummet, och kanske inte alltid så filantropiska som man kanske hoppas på.

Vilka vinner?

Jaha, kära läsare, de senaste två matcherna jag tippat har ju gått helt fel. Detta blir en jämn match där slutligen Seahawks vinner på ett misstag från Raiders.


TV-Matchen med Stefan Björkman (v6)

Nyheter

To Top