Bills

Tumult i Buffalo

En säsong som länge såg ut att kunna leda till slutspel har slutat i fullständigt tumult. Antalet frågetecken som behöver rätas ut inför nästa säsong hopar sig. Vi har kollat lite på de viktigaste frågorna för Buffalo de närmaste veckorna.

När Rex Ryan fick sparken inför säsongens sista match så var det enligt uppgifter för att han insisterat på att starta Tyrod Taylor i den sista matchen. Detta var ett sätt att ställa en situation på sin spets. Rex förstod att han riskerade att få sparken, och genom att bestämma sig för att starta Taylor så kunde han dels hålla ett löfte mot spelaren (att han alltid kommer att få starta) och dessutom få lite ledigt istället för att förbereda sig för en helt oviktig match.

Problemet med det här agerandet var själva efterspelet. Tyrod Taylor visade tydlig besvikelse över att inte få spela säsongens sista match. Lagets General Manager Doug Whaley gjorde dagen efter säsongsavslutningen en historiskt dålig presskonferens. Alla som intresserar sig för laget fick en känsla av att det här är en organisation i absolut kaos. Vi har därför gjort ett försök att bena ut några av de viktigaste frågorna.

Varför spelade inte Tyrod den sista matchen?
Tyrods kontakt innehåller en option om förlängning värd ca 30 miljoner dollar. Denna är garanterad för skada vilket innebär att Bills måste aktivera denna option om Tyrod skulle skada sig allvarligt i samband med den sista och betydelselösa matchen. Det i sin tur innebär i realiteten att Tyrod är Bills startande quarterback de kommande tre åren. Att det var ett affärsmässigt beslut råder det ingen tvekan om, dels för pengarna skull, men även för att underlätta i jakten efter ny head coach.

Varför visste inte Doug Whaley att Rex Ryan skulle få sparken?
Det känns oerhört märkligt att Doug Whaley inte visste att Rex Ryan skulle få sparken. Det han säkerligen inte visste var att Rex skulle få sparken inför säsongens sista match. Rex hade ett eget samtal med lagets ägare Terry Pegula där detta ställdes på sin spets. Vi vet att Doug Whaley inte var ansvarig för rekryteringen av Rex (vilket är ovanligt för en GM) utan att denna sköttes av organisationens president Russ Brandon i nära samarbete med Terry Pegula. Rex Ryan har också rapporterat till Terry Pegula under hela sin anställning. Detta gör det möjligt, men osannolikt att Doug Whaley inte visste något om som var på gång. Doug Whaley är nu ansvarig för rekryteringen av nästa head coach vilket kan tyda på att Terry Pegula lärt sig av sina misstag.

Vem blir Bills nye head coach?
Förutom Anthony Lynn som gjort kometkarriär inom organisationen och avslutande som tillförordnad head coach under årets sista match så är det följande personer som intervjuas för uppdraget: Sean McDermott (DC, Carolina Panthers, sedan 2011), Harold Goodwin (OC, Cardinals, sedan 2013) och Kris Richard (DC, Seahawks, sedan 2015).

Alla intervjuer är genomförda och Sean McDermott ska enligt uppgift göra en andra intervju. McDermott nämns också som favorit till uppdraget just nu, och det ryktas om att allt kan bli klart med honom i dagarna. Intressant med de defensiva koordinatorer som intervjuats är att det tyder på att Bills har intentioner att återgå till 4-3 försvar som man så framgångsrikt använde sig av innan Rex Ryan anlitades.

Buffalo har uttalat sig om att lagets nya coach kommer att ha ett större inflytande inom organisationen än vad man tidigare tillåtit. Man har även indikerat att man siktar på att näste coach ska få 10-15 år på sig. Det gör naturligtvis rekryteringen oerhört viktig, inget får lämnas åt slumpen.

Quarterback Tyrod Taylor #5 passar mot Oakland Raiders tidigare under säsongen. Foto av: Brian Bahr/Getty Images.

Vad händer med Tyrod?
Tyrod Taylors situation är förvånansvärt nog ytterst osäker. 37 touchdowns och 12 interceptions under sina två första säsonger är mycket bra. Inte ens Bills-legendaren Jim Kelly var bättre under sina två första säsonger i Bills. Mycket fokus har dock lagts på Tyrods svagheter – att han är relativt liten och har svårt att se hela spelfälte, framförallt mitten av banan. Han har dessutom haft problem med att ta laget på sina axlar och vinna jämna matcher. Tyrod handplockades dessutom av Rex vilket kan ligga honom i fatet om Bills vill distansiera sig från ”the Rexperience” helt och hållet.

Tyrods öde ligger i händerna på den nye head coachen. Har denna förtroende för Tyrod så kommer optionen att aktiveras eller möjligen omstruktureras om Tyrod skulle vara beredd på någon slags kompromiss. Allt detta bör klarna inom kort efter rekryteringen.

Tyrod opererade sin ljumske för en vecka sedan. Detta är en händelseutveckling att följa eftersom eventuella komplikationer efter denna operation faktiskt kan innebära att Tyrods kontrakt garanteras oavsett vad Buffalo Bills väljer att göra.

Vad vill ägarna med laget?
Kim och Terry Pegula verkar fast beslutna att Buffalo ska vinna en Super Bowl. Dom visar ett stort engagemang för staden och anser att en Super Bowl skulle vara ovärderlig. För att nå dit verkar dom inte villiga att kompromissa. Det räcker inte att ha ett lag som nästan räcker hela vägen. Hittills har dom visat ett ganska dåligt tålamod, trots uttalanden som tyder på att dom har stor förståelse för vikten av kontinuitet. Vad som sker under det kommande säsongsuppehållet kommer att ha stor betydelse för om ägarna lyckas få med sig lagets fans i jakten efter den hett eftertraktade Lombardi-trofén.

Vad gör Whaley?
Doug Whaley är en bra scout. Det är dessa färdigheter som satt honom i positionen som GM. Det låter som att han fortsättningsvis kommer ha en roll som i ännu större omfattningen dedikeras åt bedömning av spelare för draft, free agency och trades – där Whaley lyckats väldigt bra under sina år med laget. Whaley kan kritiseras för två ganska kostsamma draftval av EJ Manuel och Sammy Watkins, men Manuel draftades av den avgående general managern och Watkins stora genombrott har bromsats av en besvärlig fotskada. Billiga rekryteringar i free agency av bl.a. Richie Incognito, Zach Brown, Lorenzo Alexander m.fl. har varit rena genidrag, så även de trades som gett oss bl.a. LeSean McCoy och Jerry Hughes.

Många frågetecken kvarstår men mycket tyder på att Bills kommer att eliminera dom ett efter ett de närmaste veckorna. Förhoppningsvis för lagets fans har dom ersatts av utropstecken när draften är genomförd.

Nyheter

To Top