Nyheter

Tuffa beslut från sidlinjen

Flera tränare hamnade i rampljuset i helgen. De som förlorade kritiserades och de som vann hyllades. Inget nytt under solen där. NFL Supporter analyserar de omtvistade besluten.

Det är lätt att vara efterklok. Om man på allvar vill analysera en match och de beslut som fattas i den måste man komma ihåg detta faktum. Det som är säkert är att tränarna i helgens matcher ställdes inför flera tuffa val och många av dessa visade sig vara matchavgörande – både på gott och ont.

– Du vinner inte några krig genom att gräva ett hål och sitta i det. Då måste gå ut och attackera, sade Bill Belichick, Patriots tränare, inför matchen mot Houston Texans.

Vissa av tränarna gjorde det. Andra gjorde det inte. Förlorarna kritiserades lika mycket vilken väg de än valde. Pete Carrol tog sitt Seahawks ned den aggressiva stigen mot Falcons. De låg under med tretton poäng i första kvarten och istället för att ta tre poäng så försökte man på fjärde och misslyckades. Ledningen växte så småningom till tjugo poäng.

Strax innan halvlek har man ännu en möjlighet att sparka in ett field goal men man brände sin sista timeout och rookien Wilson åker på en sack direkt efter. Tiden rann ut och man hann inte få några poäng. I slutändan förlorade Seattle med tre poäng.

Vad ska man säga om Carrols agerande? Om han hade vetat att Falcons skulle göra en till touchdown innan halvtid hade han säkerligen gjort samma sak igen. Han har också fått kritik för att Lynch inte fick bollen på något av de två springförsöken från en yard. Ärligt talat så klandrar jag honom inte för det här beslutet. Carrol ansåg att hans lag var tuffare på marken och förstod att man mötte en explosiv offensiv. Han tyckte nog att oddsen var på hans sida.

Det enda som jag kan ha problem med är att det var okaraktäristiskt. Seattle har spelat konservativ offensiv och bra försvarsspel hela säsongen. Varför ändra på ett vinnande koncept?

Den andra tränaren som hamnat i blåsväder efter helgen är John Fox i Broncos. Han tog ett helt gäng intressanta beslut. Det första kom med någon minut kvar av fjärde kvarten. Broncos hade sju yards kvar och det var tredje down. Man valde att springa bollen för att döda tid. Alternativet hade varit att ge bollen till sin Hall of Fame-quarterback med 150 miljoner om året i lön och 70 procent lyckade passningar i år och be honom att fixa sju yards. Då hade matchen varit över.

Det andra beslutet kom efter att Ravens hade gjort sin otroliga comeback. Broncos hade 31 sekunder kvar på klockan, två timeouts och behövde bara ett field goal för att vinna. Man tog ett knä och valde övertid. I Denvers tunna luft, med en av ligans bästa kickers från långt håll och Peyton Manning som quarterback. Man hade bara behövt plocka upp 30-40 yard för att ha en chans att vinna.

Det andra beslutet tycker jag är riktigt dumt. Det är därför Peyton Manning är där. Matchen stod på spel och här finns en chans att vinna den. Man undrar nästan om armstyrkan hos veteranen hade börjat att ge med sig efter en lång match och att det var därför man var så konservativa. Det andra beslutet är inte lika illa och vad jag har förstått så var det dessutom Manning som ändrade till ett springspel. Man gav tillbaka bollen till Ravens med 43 sekunder kvar. De hade inte någon timeout och behövde en touchdown. Det ska inte gå.

Självklart är det kanske att föredra att döda matchen när man har möjlighet men det var knappast därför som Broncos förlorade matchen.

Den sista tränaren som jag skulle vilja slänga under bussen är Dom Capers, defensiv koordinator i Green Bay Packers. Vad höll försvaret på med när Colin Kaepernick sprang för nära 200 yards. Man visste att 49ers använde den typen av option-spel men ändå verkade försvaret totalt oförberedda på, och hade ingen som helst plan för, hur man skulle stoppa det. Det kastar inte något smickrande ljus över den ansvariga tränaren.

På den vinnande sidan har vi mer våghalsiga tränare. Om det var därför de i slutändan stod som segrare går bara att spekulera i men man måste ta chansen när den finns där. Bill Belichick och Mike Smith har varit under hård kritik för sin vana att chansa på fjärde. Ibland går det, ibland inte. Jim Harbaugh ser ut som ett geni efter att ha bytt quarterback mitt i säsongen. När laget dessutom vann. Joe Flacco och John Harbaugh vågade attackera Broncos bästa cornerback gång på gång och gav aldrig upp.

Varken John Fox eller någon av de andra tränarna har uttalat någon ånger över de beslut de tog. Det är väldigt sällan slumpen som ligger bakom. De har varit i liknande situationer många gånger förut och improviserar inte på sidlinjen. Kanske är det som Brian Billick säger:

”Om du lyssnar på fansen och gör som de vill, då kommer du ganska snart att sitta där på läktaren med dem.”


Tycker DU att någon tränare gjorde fel?

Nyheter

To Top