Nyheter

Divisional: Texans hos Patriots

Många tror att den här matchen redan är avgjord. Så är det absolut inte. Två av ligans bästa lag möts i en match där Patriots dock är favoriter sedan utklassningen för några veckor sedan.

Det blev ingen trevlig kväll för Houston Texans när de hälsade på New England Patriots för drygt en månad sedan. Hemmalaget dominerade hela matchen och det som kanske var mest förvånande var att Houstons försvar inte ens lyckades sakta ned Tom Brady och hans offensiv. Samtidigt kunde Patriots försvar stå upp bra mot besökarnas springspel och Vince Wilfork dominerade på mitten av linjen. Vid ett tillfälle stod det 28-0 till New England. Men matchen var inte så ojämn som resultattavlan indikerade.

Patriots var tydligt det bättre laget i december men mycket gick deras väg. Ett par dåligt tajmade straff för Houston i början av matchen och en del tur med några fumbles gjorde att Patriots fick en bra start och aldrig tappade taktpinnen. Det gjorde att Texans inte kunde spela på det sätt som man vill. Man gjorde det åtminstone inte. Samtidigt ska man inte underskatta den maskin som Patriots kan vara när de kommer in i rätt rytm. Det var ett par riktigt finurligt konstruerade spel som ställde till det för Texans försvar och Tom Brady gjorde, som så många gånger förr, en nära på fläckfri match.

Houston Texans gjorde en bra match förra veckan mot Cincinnati Bengals. Det finns en anledning till att A.J Green inte hade någon mottagning i första halvlek och att Bengals offensiv bara gjorde 13 poäng. Vinstmarginalen kunde ha varit större. Men det finns några saker som talar för Patriots i det här mötet, precis som förra gången. Houston Texans vill springa bollen och det är där all deras offensiv kommer ifrån. Patriots försvar är i stort sett byggt för att stoppa just springspelet. Dessutom vill jag gärna gå in på en sak som Matt Williamson lyfte upp i ESPN Football Today Podcast och som har diskuterats flitigt under året.

New England Patriots älskar flexibla spelare. Deras grundformation är i stort sett att spela med två tight ends, två receivers och en running back. Sedan går man in i sitt ”no huddle”-spel. Tack vare sina begåvade tight ends kan man både springa eller passa bollen med de spelarna på planen. Det här ställer till problem för alla lag men kanske särskilt för Houston Texans. De spelar nämligen vanligtvis väldigt lite ”nickel”, vilket betyder att man byter ut en linebacker mot en cornerback eller safety. Istället spelar man i sitt vanliga ”3-4”-försvar eller i ett ”dime”-paket där man har tre cornerbacks och tre safeties.

Det gör att man antingen får en tung uppställning som har svårt att försvara passen eller en lättare och kvickare uppställning som kan få det jobbigt mot springspelet. Men egentligen ingen grupp som kan göra det mesta. Det betyder att Patriots flexibla uppställning bara kan ta det som försvaret ger dem och hindra dem från att byta med ett högt tempo. Det ska bli intressant att se huruvida Texans har försökt åtgärda det problemet.

Houston Texans

Houston Texans är ett väldigt bra fotbollslag. Men de har haft en del bekymmer på senaste tiden. Det största problemet har varit att avsluta sina serier med touchdowns. Mot Patriots har man inte mycket till alternativ. Field goals kommer inte att få jobbet gjort. Det bästa för Texans vore att komma rätt ut ur omklädningsrummet, få igång en fin serie där man både lyckas springa och passa bollen en del och som avslutas med att Schaub får kasta en touchdown. Han har nämligen bara kastat en touchdown på de fem senaste matcherna. Oavsett hur rutinerad han är så måste det gnaga på självförtroendet.

Texans vinner när Arian Foster får röra bollen många gånger och springspelet fungerar som det ska. Mot Bengals sprang han den 32 gånger och fångade 8 passningar. Han är en väldigt bra spelare som springer med kanske det bästa tålamodet av någon running back i NFL. Matt Schaub är en bra quarterback. Men han är ingen Brady eller Rodgers. Han är som bäst när förutsättningarna är på hans sida. Man får gissa att Patriots kommer att sätta Aqib Talib på Andre Johnson även i den här matchen. Han måste kunna slå honom när han hamnar en mot en och i annat fall måste spelare som Kevin Walter och Owen Daniels vinna över sin spelare. Man vill nog gärna få Lestar Jean ensam mot sin försvarare på djupet också.

Det finns en god chans att Texans offensiv kommer att vara betydligt mer framgångsrik i den här matchen. Men för att man ska skrälla mot Patriots måste försvaret terrorisera Brady mer än vad man gjorde senast. J.J Watt var årets bästa försvarsspelare under grundsäsongen. Han måste visa varför. Samtidigt saknar vi kollegorna Connor Barwin och Brooks Reed. Alla måste spela en bra match mot det här explosiva anfallet. Man har inte råd med misstag och förvirring i sitt passförsvar som vi såg senast från deras safeties Glover Quin och Danieal Manning. Johnathan Joseph, Texans bästa cornerback, verkar ha läkt från sin skada och har spelat väldigt bra på senaste tiden. Problemet är att Patriots har så många alternativ i passningsspelet.


New England Patriots

Det snackades väldigt mycket om Denver Broncos elva raka vinster inför slutspelet. Det är betydligt mer sällan man hör att Patriots har vunnit nio av sina tio senaste. Det här är ett lag som är på spelhumör. En intressant sak att notera däremot är att Patriots har 25 fler turnovers åt sitt håll jämfört med Houston Texans men ändå lika många vinster. Det är så klart en skicklighet att producera turnovers men det säger ändå en del om hur de här lagen vinner sina matcher. Försvaret i Patriots tillåter en del stora spel men helt plötsligt så kommer det en interception eller en fumble och så vänder matchen till New Englands fördel.

Vad ska man egentligen säga om den här offensiven? Maskin, kallade vi dem tidigare. Patriots har gjort mer poäng den här säsongen än något lag i historien. Man lyckas på något sätt alltid vara steget före sina motståndare. I år är det tempo som är melodin. Tom Brady är lika bra som någonsin och han sprider bollarna till alla sina medspelare. Favoritmålet är fortfarande slot receivern Wes Welker. Rob Gronkowski, tight end, missade fem matcher i år men slutade ändå säsongen med 800 yards och 11 touchdowns.

Brady är också riktigt bra på att läsa försvaret och se vad som ger offensiven den bästa chansen. Där har Stevan Ridley, running back, varit ett nyttigt tillskott. Han har lärt sig att blockera när man kastar bollen och det gör att han kan vara inne på planen hela tiden. För att avsluta. Den här offensiven är väldigt svårstoppad.

Kolla gärna in videon här nedanför. Uppdatera sidan eller klicka på länken om den inte dyker upp. Alla Patriots fem touchdowns mot Texans, om man bortser från deras fumble in i målområdet, kom ur någon form av ”Trips”-formation. Det vill säga tre receivers, eller kombination av sådana och tight ends, på samma sida av planen. De fyra första på höger sida och det sista på vänster efter att en spelare kom över. Lösenord: ”nflanalys”.

PatriotsTexansTrips from NFL Supporter on Vimeo.

Försvaret i New England är en intressant grupp. Man har en tydlig filosofi som tränaren Belichick alltid har arbetat efter. Fokus ligger på att stoppa springspelet, tvinga motståndarna att kasta ur jobbiga situationer och producera turnovers. Och man gör det väldigt bra. Kolla bara på Patriots linebackers. Det är brottarnacke över hela brädet. Spelare som Jerod Mayo och Brandon Spikes har gjort några riktigt fina säsonger. Men det här är något som lag kan utnyttja. Dessa spelare är inte särskilt snabba och inget vidare alls i passförsvar. Det är därför Patriots spelar med safeties som kan komma upp och spela sin receiver ensam.


Håll ett öga på

Arian Foster är det uppenbara valet. Det handlar kanske inte så mycket om honom. Han tar det han får och missar sällan en möjlighet. Det är blockeringen som måste fungera. Det är nyckeln till Texans offensiv.

Matt Schaub är det andra självklara valet. Men det är så enkelt. Han har inte varit på topp på senaste tiden och i förra mötet missade han några enkla kast. Måste göra en riktigt bra match och sätta några långa spel.

J.J Watt är en sjujäkla spelare. Det blev inte de mest kreativa valen här men så får det vara. Kan Watt skapa några stora spel och sätta lite jäkla anamma i sina lagkamraters huvuden så kanske man kan sakta ned Brady tillräckligt. En stor sack tidigt skulle vara optimalt.

Agib Talib kommer att spela mot Andre Johnson. Texans enda riktigt bra receiver. Kan han hantera den uppgiften så blir det en helt annan match än om han inte hänger med veteranen.

Rob Gronkowski har varit borta och måste vara spelsugen. Det är nästan så att man har glömt hur dominant han kan vara. Såg honom live i London och då var han bara för mycket.

Jerod Mayo har gjort sin överlägset bästa säsong i karriären. Har varit en mur på mitten och nu möter man ett lag som vill springa bollen 30 gånger. Måste vara på tårna och disciplinerad mot en så bra running back som Foster.


Så slutar matchen

Mycket talar för Patriots i den här matchen och det är också åt det hållet som jag lutar. Men jag tror inte att det kommer att bli den överkörning som många andra förutspår. Det vara bara några år sedan som Patriots vann över Jets med 45-3 i grundserien och sedan förlorade mot dem i slutspelet. De leddes dessutom av Mark Sanchez, som numera verkar ha drabbats av spetälska då ingen ens vill ta i honom med tång. Förra matchen spårade ut då Patriots var det bättre laget och dessutom hade flytet på sin sida med domslut, bollstudsar och bättre spel från special teams.

Om Patriots drar ifrån tidigt så kan vi få se samma match igen och det känns som att Texans verkligen är en motståndare som passar dem. Men de här lagen är jämnare än vad resultatet visade från förra mötet. Tror på en vinst för New England med 7-10 poäng.


Slutresultat

Texans hos Patriots: 24-34


Sändningstid

Houston Texans hos New England Patriots – TV10/CBS – Söndag 13 januari (22.30)


Hur tror DU att matchen slutar?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter!

Nyheter

To Top