Nyheter

Ett steg närmare Super Bowl

Helgens matcher var bland de galnaste, mest intensiva och fysiskt uttömmande fajter vi har sett. Särskilt de tre första av dem. Fyra lag tog sig ett steg närmare den stora matchen.

Det var några minuter efter att Seahawks precis hade förlorat mot Falcons. Jag vände mig mot flickvännen och yttrade orden ”jag tar en promenad”. Hon ryckte väl på axlarna, gissar jag. Mentalt var jag inte riktigt i rummet. Utmattningen hade slagit till. För det var den typen av matcher som spelades i helgen. Fysiskt utmattande.

Det är svårt att föreställa sig vad spelarna på planen, för att inte tala om tränarna längs sidlinjen, genomled när det svängde fram och tillbaka. För oss som kunde luta oss tillbaka i soffan var det så klart som en gåva från ovan. Det var idrott när den är som allra bäst.

Baltimore Ravens hos Denver Broncos (38-35)

Vilken match. Trots två touchdowns i special teams av Trindon Holliday lyckades Broncos inte hålla undan för ett Ravens som visade mycket hjärta. Ray Lewis avslutade dagen med 17 tacklingar. Joe Flacco gjorde ännu en riktigt bra match i det här slutspelet. Konverteringar som den på tredje down nere vid eget målområde i slutet av matchen är sånt som man måste lyckas med för att vinna tajta matcher. Peyton Manning och offensiven spelade bra, men tappade fart när Knowshon Moreno skadade sig, medan försvaret och Von Miller var som försvunna.

En dålig interception på övertid från Manning var det som i slutändan sänkte Denver. Men det var inte där man förlorade matchen. Han hade redan gjort tillräckligt för att bärga den här vinsten. Men det var ett stort misstaget, det går inte att komma ifrån. Ett ödesdigert sådant. Det enskilt största misstag var dock från Broncos safety Raheem Moore. Det var han som tillät Jacoby Jones att hamna bakom honom på Ravens osannolika vändning i den sista minuten av ordinarie tid.

En fullkomligt lysande match som vi säkert kommer att kolla på flera gånger till.

Green Bay Packers hos San Francisco 49ers (31-45)

Historien i den här matchen är Colin Kaepernick. Han slog rekord genom att springa för fler yards än någon annan quarterback har gjort i en match, totalt 184 yards. Han stod för nära 450 yards, om man räknar in passningarna, och fyra touchdowns. Det mest imponerande var kanske att han började med att kasta en interception som Sam Shields kunde springa tillbaka för en touchdown men hade den mentala styrkan att arbeta sig tillbaka in i matchen. Förrutom ett par dumma beslut i början av matchen så kastade han bollen väldigt bra rakt igenom.

49ers var överlägsna Packer i den här matchen och den offensiva linjen dominerade. Joe Staley hanterade Clay Matthews trots att han skadade sig tidigt.

Packers försvar såg helt chockerade ut av 49ers option-spel. Det är underligt med tanke på att de har kört det i rätt många veckor nu. En hel del kritik bör riktas mot den defensiva koordinatorn Dom Capers för att inte ha förberett sitt lag bättre. Offensiven fungerade okej för Packers, även fast springspelet var lika dåligt som vanligt, men den här matchen förlorade man med sitt försvar och på ren fysisk dominans från 49ers sida.

Jim Harbaugh ser ut som ett geni efter att ha ersatt den framgångsrika Alex Smith med den spännande Colin Kaepernick.

Seattle Seahawks hos Atlanta Falcons (28-30)

Det här var ännu en härlig match som avslutade med meximal spänning. Atlanta Falcons gick upp i en rejäl ledning redan tidigt och många började kanske tro att det var över. Men Seahawks är ett envist lag. I andra halvlek kämpade man sig tillbaka och från både 20-0 och 27-7 lyckades man i slutet av matchen ta ledningen med 28-7 med under en minut kvar. Men Matt Ryan gjorde vad han har gjort så många gånger förr. Han drev bollen uppåt i plan på två riktigt fina kast så att kickern Matt Bryant kunde avgöra till Falcons fördel.

Den unga quarterbacken i Seahawks, Russel Wilson, imponerade matchen igenom. Springspelet fungerade inte, hemmapubliken vrålade på honom och pressen var enorm. Han spelade otroligt bra och vände till och med matchen och satte sitt lag i en position för att vinna. Falcons försvar var också en positiv överraskning, åtminstone i första halvlek. Man fick ingen vidare pass rush men springspelet i Seattle kom ingenstans. Den här matchen avgjordes i första halvlek då Seahawks flyttade bollen bra men inte avslutade med några poäng. Det visade sig vara avgörande i slutet.

Houston Texans hos New England Patriots (28-41)

Det här var den enda matchen som aldrig blev riktigt spännande. Patriots vet hur de ska spela mot Texans och bortalaget hade inte råd med misstag. Marginalerna var för små. Patriots var det klart bättre laget precis som mötet i vecka femton. Springspelet fungerade inte alls och ärligt talat så blev aldrig Texans receivers särskilt fria. Matt Schaub gjorde inte alls en dålig match. De passningar som han satte var i tajta luckor.

Patriots malde mest på i vanlig ordning och det höga tempot ställde till med stora problem för Texans försvar. Ibland hade de ingen aning om vad som hände. Tom Brady gjorde en mycket bra match, särskilt före snap, och Shane Vereen var dagens joker. Tre touchdowns sammanlagt för New Englands flexibla running back. Trist för Patriots att Rob Gronkowski landade på den småskadade armen och bröt den igen. Han missar resten av slutspelet.