Nyheter

Tränartankar – Jim Harbaugh

Jim Harbaugh är en av NFLs mest framgångsrika unga tränare men trots det finns det en chans att hamnar på marknaden efter säsongen. Han kommer vara väl eftertraktad.

Excentrisk. Galen. Genialisk. Det finns många sätt att beskriva Jim Harbaugh. Han är en gnällig tränare som jagar domarna hela tiden, som skriker halsen ur sig efter varje spel och som vinner matcher. Många matcher. Under sin korta tid i NFL, snart fyra år med San Francisco 49ers, har han ett record på 45-17-1. Det är en fantastisk bedrift. Lika fantastiskt som att han tagit sitt Niners till NFC Divisions-matchen under samtliga av sina tre första år.

Det ryktas om friktion mellan spelare och Jim Harbaugh. Han är väldigt speciell och det har veteraner börjat tröttna på. Harbaughs kontrakt går ut efter säsongen och han vill bli ligans bäst betalda tränare. Niners har en duktig offensiv koordinator i Roman Harper som mycket väl kan vara framtiden i San Francisco. Det kan alltså ses som befogat för Niners att släppa sin succétränare.

Harbaugh har ett imponerande CV. Han tog över ett lag som slutade 6-10 året innan och vann 13 matcher första säsongen. De har fortsatt i samma takt och Harbaugh har spelat slutspelsfotboll varje år. Han är känd som en quarterback-guru. Se vad han gjorde med Alex Smith, Andrew Luck (när de var i Stanford) och vad han gör just nu med Colin Kaepernick. Det skulle passa bra för utvecklingen av Derek Carr med en tränare som kan utveckla sådana talanger.

San Francisco vet om Harbaughs värde. Om de tröttnat på honom kommer de försöka byta bort honom mot ett gäng draft picks. I fjol var Cleveland Browns intresserade av ett sådant byte och då lyssnade Niners noga. Om Raiders vill ha Harbaugh är det möjligt att de måste betala ett gäng värdefulla picks, något som de inte har råd köpslå med.

Också Harbaugh själv vet om sitt värde. Han kommer kräva enorma pengar och kommer kunna välja fritt mellan många väldigt många lag, både i NFL och i college. Han har ett kort, två-årigt, förflutet i Oakland och skulle inte tvingas flytta till en ny stad. Det är en dröm just nu och jag har svårt att faktiskt se honom i Raiders nästa år. Det är en talangfattig trupp som inte lockar stora namn och Raiders har inte som vana att betala stora kontrakt till tränare. Men drömma får man alltid.

Nyheter

To Top