Nyheter

Tiden flyger och nionde veckan är här

Halva säsongen är spelad och ställningen i divisionerna har börjat att utkristalliseras. NFL Supporter tar i vanlig ordning pulsen på några trender i ligan och analyserar samtliga av veckans matcher.

Tiden går alldeles för fort. Halva säsongen är spelad och ändå känns det som att vi precis börjat. Det här årets upplaga av NFL har varit lika jämn som någon tidigare och vi har fått se ett par tronskiften i ligans olika divisioner. Samtidigt har det skett en skftning av maktbalansen. Den tidigare så respekterade NFC East har varit ligans sämsta division i år medan den hånade AFC West kanske har varit den bästa.

I AFC North blev det som många hade anat. Cincinnati Bengals har tagit ett grepp om divisionen före Steelers och Ravens, som har dominerat i ett årtionde. Men samtidigt ska man veta att det inte är kört bara för att laget har fått en dålig start. Varje säsong de senaste tio åren har drygt tre lag med lika många, eller fler, förluster än vinster efter åtta matcher i slutändan ändå nått slutspelet.

Vi har sett bra spel från ligans quarterbacks de senaste åren. Mycket på grund av en stark införsel av unga spelare. I det sammanhanget är det kanske lite underligt att det under årets säsong har varit fler interceptions som har resulterat i en touchdown för försvaret, en så kallad ”pick 6”, än någon säsong efter 1970. Det tycks också vara betydligt fler safetys, inte minst den från Cameron Wake som avgjorde torsdagens match.

Det känns som att NFL har rört sig mot att minimera det klassiska springspelet och att flera lag istället förlitar sig på ett tajmingbaserat kortpassningsspel. Här kan defensiva tränare ha sett en möjlighet att tillåta sina spelare att på ett mer aggressivt attackera bollen och skära av receiverns route. Det kan vara en anledning till försvarens alla touchdowns.

Det kan vara något att hålla ett öga på framöver. Tillsvidare riktar vi blickarna mot veckans alla matcher.


Söndag 19.00: Atlanta Falcons hos Carolina Panthers

Falcons säsong är påväg att sluta miserabelt efter många skador på nyckelspelare. Förra veckan fick Mike Smith tillbaka sin running back Steven Jackson, han hade dock en tung kväll och har mer att bevisa.

Panthers har gjort mer än 30 poäng i sina senaste tre matcher, och även vunnit dem. Lagets quarterback Cam Newton spelar fantastiskt och är tillbaka i rookieform efter att coach Ron Rivera släppt en del på tyglarna. Carolina har även en av ligans mest fruktade defensiva linjer. Det är inte lovande för ett Falcons som har haft svårt att skydda sin quarterback Matt Ryan.

Wide receiver Harry Douglas har klivit fram efter att både Roddy White och Julio Jones dragits med skador. Douglas får gott om yta då försvaren i princip enbart fokuserar sig på Tony Gonzalez. Falcons skyltar inte med något högklassigt försvar och kan få det tufft mot en Cam Newton i högform.

Panthers ligger precis före Falcons i divisionen och bör nog lyckas stabilisera sitt grepp om den platsen på söndag.

Panthers vinner.


Söndag 19.00: Kansas City Chiefs hos Buffalo Bills

Obesegrade Chiefs åker på besök till ett skadeskjutet men krigande Bills.

Kansas City bör kontrollera denna match då man poserar med ligans bästa försvar. Talangen på den sidan om bollen är enorm med spelare som Brandon Flowers, Eric Berry, Justin Houston, Dontari Poe och Tamba Hali. På den offensiva sidan styr och ställer Alex Smith. Han har som alltid varit duktig på att ta hand om bollen och undvika turnovers. Han har endast fyra interceptions under säsongen. Andy Reid hoppas nog få igång wide receiver Dwayne Bowe lite mer. Han är en av lagets talangfullaste spelare men passar inte riktigt in med Alex Smiths spelstil.

Buffalo Bills har återigen skadeproblem med sina quarterbacks då Thad Lewis nu även dras med skador och är tveksam till start. Det öppnar för antingen Jeff Tuel eller Matt Flynn, vem av de tre som startar är i skrivande stund oklart. Bills valde att vila running back C.J. Spiller förra matchen men han är nog med i uppställningen på söndag igen. Han lär vara ett tillskott i en match då Buffalo mest troligt kommer fokusera på att springa bollen mot ett fruktat secondary i Chiefs. Bills rookie linebacker Kiko Alonso är för övrigt en fantastisk spelare att titta på.

Chiefs vinner.


Söndag 19.00: Minnesota Vikings hos Dallas Cowboys

Vikings med tre raka förluster ställs här mot ett Cowboys som åkte på en förkrossande förlust mot Lions förra helgen.

Det verkar som att Christian Ponder får starta som quarterback för Vikings även denna vecka. Om det beror på Freemans prestation i hans första match med Vikingarna eller hjärnskakningen kan vi bara spekulera om. Running back Adrian Peterson har själv uttryckt sin besvikelse över sin egna säsongsinledning då han vet att han är spelaren som måste bära laget på sina axlar. Han har enbart mäktat med två matcher med 100 rushing yards eller mer. Minnesota är inne i en tuff period nu och har en lång väg tillbaka till fjolårets form då man tog sig till slutspel.

Dallas quarterback Tony Romo hade en märklig match senast mot Lions där han tvekade i kasten och saknade precision. Wide receiver Dez Bryant plockade trots detta ned två touchdowns. Bryant är verkligen en underhållande spelare, oavsett om det går bra eller dåligt för honom. Joseph Randle startade som running back senast och lär få chansen även mot Vikings om DeMarco Murray fortfarande inte är frisk nog för att spela. Cowboys försvar föll ihop då det gällde förra veckan trots en bra insats från linebacker Sean Lee. Trots en del frågetecken så är man helt klart det bättre laget på söndag hemma på Cowboys Stadium.

Cowboys vinner.


Söndag 19.00: New Orleans Saints hos New York Jets

Stort möte mellan de två Ryan-bröderna. Rex som är huvudtränare i Jets och Rob som är defensiv koordinator i Saints.

New York har den här säsongen visat upp ett försvar som Rex Ryan kan vara stolt över. Nu är det upp till bevis mot ett av ligans bästa anfall i Saints. Lagets defensiva linje har letts av Muhammad Wilkerson och rookien Sheldon Richardson som varit helt fantastisk. Jets två cornerbacks Antonio Cromartie och rookie Dee Milliner har inte spelat bra och är en av lagets stora svagheter. Quarterback Geno Smith stod senast för en underkänd insats men måste prestera på söndag mot Saints för att hålla jämna steg med Drew Brees. Jets har börjat hitta ett godkänt springspel.

Jimmy Graham, Drew Brees, Darren Sproles och nu även rookie wide receiver Kenny Stills är New Orleans största vapen offensivt. De ställs här mot ett bra försvar, men lär dock göra en del poäng. Jets försvar är bäst på att stoppa springspelet medan Saints är ett lag som mest passar bollen i luften. Rob Ryan har fått ordning på ett försvar som förra året var ligans sämsta. De lär nog komma iväg med ett par turnovers mot ett Jets som kommer behöva passa bollen mycket för att hänga med i matchen.

Det ska dock påpekas att Jets spelat som bäst i de matcher man vart uträknade ur i år.

Saints vinner.


Söndag 19.00: Tennessee Titans hos St. Louis Rams

En spännande match mellan två lag vars försvar är deras styrka. Titans behöver få stopp på Rams duktiga defensive ends Robert Quinn och Chris Long, som båda är bland ligans bästa på sina positioner. Eftersom Titans har en så mobil quarterback i Jake Locker borde de arbeta med mycket spel där han får springa med bollen eller där de flyttar passningsfickan. Allt för att minimera Quinns och Longs hot.

Rams anfall har haft stora problem, vilka också har förvärrats i och med skada på deras startande quarterback Sam Bradford. Reserven Kellen Clemens hade det tufft i debuten förra veckan. Han kommer inte ha det lättare mot Titans skickliga och bollhungriga cornerbacks. Mycket av Rams anfall kommer därför troligen gå genom deras running back Zac Stacy, för att avlasta Clemens ansvar. Matchen blir nog springbetonad och jämn ända in i det sista.

Titans vinner.


Söndag 19.00: San Diego Chargers hos Washington Redskins

Chargers kommer från en veckas vila med utvilad spelare och extra lång förberedelse inför matchen mot Redskins. Quarterbacken Philip Rivers spelar på sin toppnivå, likaså den offensiva linje som skyddar honom. Redan där finns en stor skillnad från motståndet Redskins. Deras quarterback, Robert Griffin III, har inte alls kunnat upprepa fjolårets fantastiska spel och hans offensiva linje läcker som ett såll.

Men Redskins har börjat få igång sitt springspel mer med unga Alfred Morris. Han kan mycket väl ha en bra match mot Chargers försvar som släpper 4,8 yards per springspel. Det ska däremot mycket till för Redskins att ha en chans. Deras försvar är en riktig katastrof i år och släpper ytor överallt på planen. Det kommer utnyttjas av Chargers skickliga offensiv. Philip Rivers kommer ha en riktig kanondag.

Chargers vinner.


Söndag 22.05: Philadelphia Eagles hos Oakland Raiders

Eagles har haft mycket skadebekymmer hos sina quarterbacks men kommer i denna match få tillbaka förstareserven Nick Foles. Han kan det snabba spelsystemet och han kan prestera väldigt bra i det. Raiders har under säsongen haft problem när motståndet har kört no-huddle, det snabba anfallet som karaktäriserar Eagles-tränaren Chip Kelly.

Men Raiders försvar har tränat specifikt för detta hela veckan och är nog bättre förberedda än någonsin tidigare. Själva har de haft problem att upprätthålla ett producerande anfallsspel hela matcher, men quarterbacken Terrelle Pryor möter i Eagles försvar det lättaste motståndet den här säsongen. Det kan gå hur som helst i den här matchen. Båda lagen är oberäkneliga och svåra att sätta fingret på hur bra eller dåliga de egentligen är. Då är det lättast att tro på hemmapublikens energi.

Raiders vinner.


Söndag 22.05: Tampa Bay Buccaneers hos Seattle Seahawks

Det finns inget lag som ännu inte vunnit någon match förutom Buccaneers. Det finns inte heller något lag som är så bra som Seahawks på hemmaplan. Matchen känns på sätt och vis avgjord redan där. Men Buccaneers har fortfarande en möjlighet. De har ett försvar med väldigt mycket potential och Seahawks offensiv har haft problem att flytta bollen. Buccaneers chans är att försöka få matchen till en poängfattig tillställning.

Då kan de hålla sig kvar ända in i fjärde kvarten och hoppas på att några få, stora spel kan ge dem säsongens första vinst. Deras quarterback Mike Glennon och wide receiver Vincent Jackson är precis den typen av spelare som plötsligt kan skapa ett fantastiskt spel och däri ligger hoppet. Seahawks har dock ett av ligans bästa försvar och troligen kommer de kunna stoppa Buccanneers relativt enkelt.

Seahawks vinner.


Söndag 22.25: Baltimore Ravens hos Cleveland Browns

I och med Bengals förlust på övertid mot Dolphins finns det fortfarande en teoretisk möjlighet för de andra lagen i AFC North att utmana om slutspelsplatsen. Steelers ser mest avhängda ut och om något lag ska göra det så är det dessa två. Cleveland har visat tydliga tecken på att de bygger om men har ett bra försvar, är stabila på offensiva linjen och har några spännande unga receivers.

Fjolårets mästare Ravens är väl den mest logiska utmanare till Bengals. Då måste de vinna den här matchen. Försvaret måste begränsa de stora spelen och sen är det bara att nöta hem den här vinsten på marken. Kombinationen Joe Flacco till torrey Smith fortsätter att vara bra men tyvärr är det ont om andra alternativ.

Ravens vinner.


Söndag 22.25: Pittsburgh Steelers hos New England Patriots

Det här är två lag som lider. Om någon bad dig peka ut några av giganterna i NFL de senaste femton åren är oddsen bra på att fingret skulle falla på dessa två lag. Skador är en del av förklaringen men dålig hantering av truppen är faktiskt en annan. Steelers har inte lyckats fixa sin offensiva linje trots otaliga försök de senaste åren och det straffar dem i år.

Patriots chansade på riskabla spelare och mycket av det som kunde gå emot dem gjorde sedan det. Men Belichick gör kanske sin mest imponerande tränarinsats i karriären när ett tidvis uselt Patriots fortfarande har vunnit sex av åtta matcher. Mycket talar för att de skaffar sig sin sjunde på hemmaplan.

Patriots vinner.


Söndag 02.30: Indianapolis Colts hos Houston Texans

Colts är verkligen ett av årets riktiga överraskningslag. Precis som de var förra året. De har redan vunnit över flera av ligans bästa lag. Men förra veckan åkte de på en tuff örfil när veteranen Reggie Wayne åkte på en skada som innebar slutet på hans säsong. Colts har oerhört unga spelare på skill-positionerna och om de kan fortsätta vinna är det bara att gå ned på knä och kyssa den unga Andrew Lucks fötter.

Texans befinner sig på andra sidan av skalan. Besvikelsen är stor och klubben verkar ha beslutat sig för att gå vidare från quarterbacken och veteranen Matt Schaub och ger hemmasonen Case Keenum en till chans. Men på hemmaplan bör försvaret kunna utmana Luck och hans offensiva linje samtidigt som springspelet får upp lite fart. Det är en bra matchup för Texans att möta ett Colts ledda av Chuck Pagano, som framförallt är expert på att stoppa motståndarnas passningsspel.

Texans vinner.


Måndag 02.40: Chicago Bears hos Green Bay Packers

En härlig fajt I NFC North som tyvärr tappar lite av sitt attraktionsvärde för att Bears quarterback Jay Cutler är skadad. Offensiven i Chicago har dock fungerat relativt bra och det är snarare försvaret som har gjort oss lite besvikna. De fortsätter att producera turnovers men spelar inget vidare mellan dem. Det är lite farligt när man har Josh McCown som quarterback och Aaron Rodgers står på andra sidan.

Offensiven i Packers har hittat en balans med rookien Eddie Lacy. Det har gjort dem ännu farligare och har tagit bort lite av pressen på den offensiva linjen i passblockering. Packers lider av mycket skador men lyckas imponerande nog fortsätta vinna. Det gör man även här när ett stukat Chicago besöker heliga Lambeau Field.

Packers vinner.


Var kommer vi att få se skrällarna?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top