Nyheter

Är Chiefs verkligen en utmanare?

Det bubblar upp mycket funderingar och frågor kring Kansas City Chiefs. Är de verkligen så bra som deras obesegrade säsong verkar? Här försöker vi subjektivt ställa oss på båda sidor av diskussionen och belysa den beröm och kritik som kan riktas mot Chiefs.

Efter en fantastisk start på säsongen är Kansas City Chiefs det enda obesegrade laget i NFL. Det är en enorm vändning med 8 – 0 jämfört med fjolårets säsong som slutade på 2 – 14. Det går mycket snack kring Chiefs just nu. De är heta och de vinner matcher. Men är de på riktigt en utmanare till Lombardi-trofén?

YesJa, absolut!
Chiefs försvar är NFL bästa. De har ligans bästa passrush och har fått överlägset flest sacks. Samtidigt stoppar de springspelet effektivt och tvingar ofta motståndarna till långa, självklara passningssituationer. Därför lyckas de stoppa motståndarna på 74,8% av deras third downs. Totalt tillåter försvaret bara 12.2 poäng per match, vilket är absurt bra. De har också redan lyckats tvinga fram 20 turnovers i år.

Offensiven rör bollen metodiskt och smart. Långa, tidsfördrivande drives som sliter på motståndarnas försvar. Filosofin bygger på att undvika risker, minimera misstagen och låta många korta yards växa sig till långa drives. Man har en fantastisk running back i Jamaal Charles, både i att springa bollen och ta emot passningar. Lägg därtill stabilt special teams där framförallt puntern Dustin Colquitt har en riktigt bra säsong.

 

NopeNej, verkligen inte!
Chiefs har ligans absolut lättaste schema. Deras motståndare denna säsong har sammanlagt 21 vinster och 40 förluster. Inget lag har lyckats vinna fler än hälften av sina matcher. Dessutom har de mött tre lag som startat sin reserv på quarterback, vilket såklart får försvaret att se bra ut. Trots att även en skeptiker måste erkänna att försvaret är väldigt bra, bör man vänta med att döma tills de möter ett riktigt bra lag.

Anfallet har så tydliga svagheter att de kan inte vinna matcher om försvaret släpper poäng. Chiefs har inte legat under med mer än 7 poäng i år. Offensiven kan därför spela avslappnat och behöver inte jaga poäng. Även om Chiefs metodiska anfall kan ses som en styrka, är det en svaghet att de saknar explosivitet och ett tillräckligt bra passningsspel för att producera poäng fort. Det kommer bli tydligt i båda matcherna mot Broncos, att anfallet helt enkelt inte kan hantera underlägen.

Sammanfattningsvis finns det såklart två sidor på myntet. Chiefs är ett bra lag men har problem med att producera poäng. Frågan är om det behövs så mycket offensiva muskler när försvaret är så dominant. Ofta behövs en bra blandning av båda. En stor fördel är rutinerade ledare i tränaren Andy Reid och quarterbacken Alex Smith, som båda har erfarenhet av viktiga slutspelsmatcher. Än så länge har Chiefs gjort sitt jobb, men vi ska inte blanda in dem bland jättarna förrän de vunnit över ett riktigt bra lag. Vi får vänta tills vecka 10 innan det händer, då Chiefs hälsar på divisionsrivalen Denver Broncos. Tills dess är det upp till var och en av er läsare att välja sida. Är Chiefs en utmanare eller resultatet av ett enkelt schema?

Nyheter

To Top