Nyheter

The Essential Smart Football

Vill du lära dig mer om strategierna, tränarna och spelsystemen som påverkat fotbollen genom historien och ända fram till idag. Missa inte ”The Essential Smart Football” av Chris Brown.

Boken är rakt på sak. Chris Brown lär knappast vinna några litteraturpriser men han har gjort en gedigen genomgång av den amerikanska fotbollens viktigaste och mest revolutionerande strategier. En sak är säker, ”The Essential Smart Football” är fruktansvärt underhållande.

På drygt 140 sidor erbjuder Chris Brown en snabbkurs i fotbollshistoria. För enkelhetens skull har han delat upp boken i några olika delar. Dessa är karaktärer, historia, teorier och koncept. Det känns logiskt men ärligt talat smälter dessa delar ihop en aning när man läser. Men det gör ju ingenting.

I boken får vi bland annat läsa om hur Urban Meyer tog över collegefotbollen med sitt spread-koncept, om New Englands Patriots framgångsrika no-huddle, hur Ed Reed och Troy Polomalu förändrade den moderna fotbollen och varför zon-blitzen föddes och fungerar.

boksida

Det är en kompott av fotbollshistoria och raka beskrivningar av taktik och enskilda spel. För en läsare som kanske precis har doppat tårna i vattnet när det gäller taktiken som ligger bakom en match i amerikansk fotboll är beskrivningar av spel och koncept riktigt bra läsning.

För någon som kanske har koll på hur ett tampa 2-försvar fungerar och vet hur en wide receiver springer en skinny post är kanske beskrivningarna av hur allt hänger ihop och hur strategierna blev verklighet de mest intressanta. Men Chris Brown håller ett högt tempo och det blir aldrig tråkigt.

Boken finns bara på engelska men är relativt lättläst. Självklart innehåller den en del fotbollsspråk men är pedagogiskt skriven. ”The Essential Smart Football” är perfekt för semestern.

Enligt författaren vänder sig boken till både tränare, spelare och fans.

För er som vill börja på en lite mer grundläggande nivå rekommenderar jag ”Take Your Eye of the Ball” av Pat Kirwan. För er som vill kliva upp en nivå och läsa en bok som utvecklar de ämnen som Brown tar upp är kanske ”Blood, sweat and Chalk” av Tim Layden ett alternativ.

Köp boken här

Nyheter

To Top