Nyheter

Topp 20: Quarterbacks

Det har blivit dags för sportens viktigaste position. Lag utan en bra quarterback kan inte vinna regelbundet och går väldigt sällan långt i slutspelet. NFL Supporter har listat de bästa.

De senaste åren har NFL fått en injektion av duktiga unga quarterbacks. Man kan utan att överdriva säga att nivån på ligans quarterbacks aldrig har varit så hög som den är nu. Det beror så klart på många saker, inte minst specialisering från tidig ålder och att bra coaching har blivit mer tillgänglig för unga talanger, men det kan vi diskutera någon annan gång.

Den här utvecklingen har gjort det mycket tuffare att göra en ranking. Förut brukade det bara finnas en handfull bra quarterbacks i NFL. Nu finns det åtminstone ett dussin spelare som man kan föreställa sig vinna en Super Bowl inom något år.

Samtidigt som den generella nivån på quarterbacks har höjts har passningsspelet nått nya höjder av komplexitet. Ingen har väl heller undgått att det har kommit in ett gäng unga spelare i ligan som både kan springa med bollen och kasta den på en mycket hög nivå.

Frågan är om det handlar om en ny trend eller är en fråga om tajming. Väldigt få har förmågan att göra båda dessa saker. Det återstår att se huruvida dessa unga spännande spelare kommer att kunna utnyttja alla sina talanger och samtidigt hålla sig undan skador. Det föds inte många människor som växer upp och ser ut som Cam Newton, och klarar av att ta stryk och fortsätta spela.

När det gäller quarterbacks är det spännande tider framöver. Det ska bli riktigt intressant att se vilka av alla dessa unga spelare som lyckas klamra sig fast till en plats i NFL.

Som vanligt är det fritt fram att kritisera listan i kommentarerna, på Facebook eller på Twitter!


Topp 20 quarterbacks i NFL

1. Aaron Rodgers, Green Bay Packers

Rodgers kastar bollen bäst av alla quarterbacks i NFL. Han har alltid haft bra receivers runt sig men en relativt svag offensiv linje. Därför åker han i backen en del. Men han kan göra alla kast och bollplaceringen är alltid lysande. Läser kanske inte spelet på samma nivå som de riktiga veteranerna Brady och Manning men det är inte något som är en direkt svaghet. Rodgers tvingas att kasta alldeles för mycket men ger väldigt sällan bort bollen. Tog fler sacks än Brady och Manning tillsammans under 2012.

2. Tom Brady, New England Patriots

Tom Brady fyller 36 år om någon månad. Men han är lika bra som någonsin. Glappet till Rodgers är väldigt litet. Nu står han inför sin största utmaning hittills i karriären då Patriots går in i säsongen med en grupp passmottagare som tillhör ligans svagaste. På något sätt känns det ändå som att Brady kommer att lösa det. Är en mästare före snap och ligans kvickaste och mest resoluta beslutsfattare med bollen i handen.

3. Peyton Manning, Denver Broncos

Det känns nästan underligt att skriva gamle gubben Mannings namn så här högt upp. Men han har sannerligen gjort sig förtjänt av det. Det svider lite i ögonen att se Peytons bollar, som fladdrar fram genom luften. Men man kan inte förneka att Manning är ruskigt träffsäker, har fantastisk tajming och tar bra beslut. Förra säsongen var han i ett nytt lag, kom tillbaka från ett års uppehåll och var fortfarande en av ligans absolut bästa spelare. I år har han vant sig vid systemet och har ännu fler vapen omkring sig. Broncos har dessutom ett grymt försvar och det är lite nu eller aldrig för Manning.

4. Drew Brees, New Orleans Saints

Det är svårt att sätta ord på Drew Brees säsong förra året. Saints hade det tufft och tog sig inte till slutspel. Brees kastade 19 interceptions. Samtidigt kastade han återigen för över 5,000 yards. I mina ögon räddar han ledningens skinn. Saints borde inte vara ett relevant lag med den trupp som man har. Så är det faktiskt. Men man har en fantastisk, dock lite väl aggressiv, quarterback och en del intressanta spelare i offensiven. Förhoppningsvis kan Saints lyckas få in lite talang i försvaret.

5. Ben Roethlisberger, Pittsburgh Steelers

Roethlisberger inledde säsongen riktigt bra förra året. Det gick inte riktigt lika bra för laget som helhet. Sedan skadade sig Big Ben i vanlig ordning. Han var inte särskilt imponerande i slutet av säsongen och stod för några dåliga insatser då Steelers var tvungna att vinna – men misslyckades. Men på det stora hela lyckade Roethlisberger begränsa antalet turnovers på ett sätt vi inte riktigt är vana vid. Men det lossnade inte för Steelers. Man hade problem med sina running backs, slarv och fumbles. Roethlisberger måste kunna förvänta sig bättre spel från linjen och undvika skadorna.

6. Matt Ryan, Atlanta Falcons

Jag har alltid varit ett fan av Matt Ryan. Förra säsongen visade han att han hör hemma häruppe på listan. Kanske finns det de som tycker att Manning eller Super Bowl-vinnaren Flacco ska vara högre. Men jag håller inte med. Ryan gjorde en överlägset bättre grundsäsong än de båda förra året. Han var även riktigt bra i slutspelet. Det har talats om att Ryan är en spelare som viker under press. Han krossade den myten förra året. Faktum är att han statistiskt sett är NFL:s bästa quarterback i slutet av matcherna de senaste åren. På fem år har han 22 matchvinnande serier, tio av dem på över sjuttio yards och tretton som avslutades med en touchdown. Det är mest i ligan. Det är faktiskt fler matchvinnande serier på en femårsperiod än någon quarterback har lyckats med sedan 1966.

7. Eli Manning, New York Giants

Eli Manning är en gåta. Ibland ser han ut som en fantastisk quarterback men under långa stunder kan han vara medioker. Missförstå mig inte, han är fortfarande väldigt bra och två Super Bowls är inte lätt att plocka hem. Manning hade under 60 i passer rating i fyra matcher 2012. Två av dessa var i december. Varken Tom Brady eller Aaron Rodgers gjorde någon sådan match, Peyton Manning och Drew Brees en vardera. Att vara elit handlar om att vara bra varje vecka. Men samtidigt saknar Eli en del omkring sig. Särskilt när Nicks har varit skadad. Men faktum kvarstår att Manning är lite för inkonsekvent för att vara högre upp på listan.

8. Joe Flacco, Baltimore Ravens

Vet ni hur Joe Flacco såg ut förra året? Precis som vanligt. Hans spel hade höga berg och djupa dalar i vanlig ordning. Men sedan kom slutspelet och Flacco gjorde fyra fantastiska matcher i rad och satte ihop ett av de bästa slutspelen vi någonsin sett. Hans procent när det gäller lyckade passningar var som vanligt rätt låg men han hade över 100 i passer rating i varje match och kastade elva touchdownss utan att bjuda på en enda interception.

9. Tony Romo, Dallas Cowboys

Alla vet vad som är grejen med Tony Romo. Han är en riktigt bra quarterback som av någon anledning alltid verkar göra sina misstag när hela världen ser på och det betyder som mest. Förra säsongen försökte han leda ett skadeskjutet Cowboys in i slutspelet men misslyckades. Men ärligt talat hade de inget där att göra heller. Laget hade tappat många spelare på grund av skador och hade inget springspel, en dålig offensiv linje och ett svagt försvar. Det blev för mycket press på Romo som avslutade säsongen med 19 interceptions. I den avgörande matchen om slutspelsplatserna mötte man Redskins och Romo kastade tre interceptions.

10. Andrew Luck, Indianapolis Colts

Andrew Luck hade inte den bästa säsongen av alla imponerande rookie-quarterbacks. Men han hade en otroligt mycket svårare uppgift än RGIII, Wilson och Kaepernick. Colts hade ligans sämsta lag förra året, vann ändå tio matcher och gick till slutspel. Om man kollar på Lucks stats så lurar man sig själv. Personligen såg jag åtminstone tio matcher med Colts från förra året. Luck var aggressiv och visst gjorde han misstag. Men han var tvungen att spela på gränsen. Indianapolis hade, bland sina andra svagheter, en förskräcklig offensiv linje. Men Luck är en superstjärna redan nu och det är tydligt när man ser honom spela.

11. Matthew Stafford, Detroit Lions

Fler turnovers och hälften så många touchdowns jämfört med året innan. Matthew Stafford tog ett steg tillbaka 2012. Men vi vet vad han kan göra. Kanske kan Reggie Bush ge Stafford lite mer alternativ. Spelarna bakom Calvin Johnson måste kliva fram och Lions måste nå någon form av balans i sin offensiv.

12. Robert Griffin III, Washington Redskins

En av de mest spännande spelare vi har sett komma in i NFL på länge. Lika träffsäker som explosiv på marken. Synd att han avslutade säsongen med en allvarlig skada. Men allvarligt, fem interceptions och över 100 i passer rating sitt första år? Helt galet. Dessutom sprang Griffin för över 800 yards. En liten detalj dock: Griffin hade 12 fumbles förra året, mest i NFL, men motståndarna lyckades bara få tag i två av dessa. Vi hoppas på en stark comeback.

13. Cam Newton, Carolina Panthers

En av de underligaste uppfattningarna är att Cam Newton hade en dålig säsong förra året. Han dominerade knappast men spelade helt okej. I slutet av säsongen var han rent ut sagt väldigt bra. Hade hoppats på att ledningen skulle förse Newton med lite offensiva vapen till i år men tydligen anser man att truppen duger som den är.

14. Colin Kaepernick, San Francisco 49ers

Kaepernick kunde ha varit högre upp på den här listan. Men vi har faktiskt bara sett en halv säsong från honom. Dock ska man säga att det vi har sett har varit ruskigt imponerande. Han var lika bra i slutspelet som i grundserien och det finns ingen anledning att oroa sig för den unge Colins framtid, som onekligen ser mycket ljus ut. Men Kaepernick har också fördelen av att spela i ligans på papperets bästa lag.

15. Russell Wilson, Seattle Seahawks

Precis som Kaepernick och Griffin III spelade Russell Wilson i ett lag där springspelet dominerade. Det tog bort mycket av pressen på dem alla. Men ju längre säsongen led desto mer kretsade Seahawks offensiv kring Wilson. I sju av de åtta sista matcherna av grundserien hade Wilson över 100 i passer rating. Wilson har drivet att bli bäst och det kan räcka långt. Han är den typen av spelare som, likt Andrew Luck, om han får bollen med en minut kvar och matchen står på spel, då vet man att han kommer att fixa poängen som behövs.

16. Philip Rivers, San Diego Chargers

Rivers karriär och anseende i NFL har störtdykt de senaste två åren. Är det rättvist? Ja, det är nog det. Rivers har inte haft särskilt bra spelare runt sig och den offensiva linjen har knappast hjälpt honom. Men många gånger tar han riktigt dåliga beslut. Men med tanke på vad Rivers har visat oss tidigare så får man ändå anta att han kan ta sig tillbaka till en högre nivå.

17. Jay Cutler, Chicago Bears

När ska vi ge upp på Jay Cutler? Kan han någonsin bli riktigt bra? Vem vet. Men killen har fyllt 30 år nu och förra året ledde han en passoffensiv som tillhörde ligans sämsta. Den offensiva linjen var en total katastrof och det var bara Brandon Marshall som var ett vettigt alternativ i luften. Men man ska också komma ihåg att när den dugliga Jason Campbell tog över för den skadade Cutler förlorade Bears båda sina matcher, dock mot väldigt bra lag.

18. Matt Schaub, Hoston Texans

Frågetecknen hopar sig kring Matt Schaub. Han gjorde återigen en helt okej säsong i sann Schaub-anda. Men kan han ta sitt spel till en högre nivå och ta Texans hela vägen till en Super Bowl? Det är frågor som bara Schaub själv kan besvara, och det kan han bara göra på planen. I förra årets slutspel var det i slutändan ändå inte quarterbacken som saktade ned laget. Det var istället försvarets oförmåga att sakta ned en storspelande Tom Brady.

19. Alex Smith, Kansas City Chiefs

Kansas City Chiefs gjorde återigen det som nästan har blivit en tradition. Man plockade in en quarterback som 49ers inte ville ha längre. Alex Smith hade en riktigt fin säsong på gång när han petades efter en hjärnskakning. I efterhand tycker åtminstone jag att det var ett klockrent beslut. Kaepernick är betydligt bättre än Smith. Nu är det Chiefs som gäller för Smith. Han är något begränsad i sitt spel men Andy Reid har en förmåga att få ut mycker ur sina quarterbacks och divisionen är relativt svag just nu.

20. Michael Vick, Philadelphia Eagles

Det är nog bara Rivers som kan matcha fallet som Michael Vick har stått för. Nu verkar det till och med som att han riskerar att bli petad av Nick Foles, och det är inte ett bra tecken. Vick har helt enkelt inte lyckats ta hand om bollen ordentligt. Många inser nog inte att Michael Vick statistiskt sett är ligans sämsta quarterback när han tvingas lämna fickan och improvisera. Han är bra på designade springspel då det är meningen att han ska behålla bollen. Men Vick har alltid haft svårt för att processa vad som händer på planen tillräckligt fort. Det är inte en särskilt bra egenskap för en quarterback. Förhoppningsvis kan Vick hitta en roll som passar honom i Chip Kellys system.


Läs också…

Topp 20: Wide receivers

Topp 20: Running backs


Vad tycker DU om listan?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter!


Nyheter

To Top